Culture Paris/France

Where there is smoke

 

 

Temperaturen sköt upp igår och det var runt 12 grader på kvällen. Trots lite vindar kunde vi ändå sitta på uteserveringen för ett glas vin. Vi delade även på en riktigt god Crème Brûlée. Precious frågade om jag ville ha en egen när jag kastade mig över den. Det är svårt att hejda sig när franska efterrätter kommer i min väg.

 

Det enda som förstörde kvällen lite var de tre fransyskorna bredvid oss som satt och kedjerökte. Ciggarett efter ciggarett tände de, och röken kom vår väg. Det var som att de hela tiden hade en ciggarett i munnen eller handen och en av tjejerna lät den vila precis bredvid min kompis så hon fick röken i ansiktet. Väldigt trevligt. När jag kom hem luktade mitt hår cigarettrök. Det är galet vad folk röker i det här landet. Jag har ciggarettrök i ansiktet så fort jag går utanför min port. På väg till jobbet, på väg till gymmet, på väg till affären, på väg upp från metron (folk är så beroende så de måste tända ciggen innan de ens kommit upp för metrotrapporna, väldigt trevligt för oss bakom).

 

Det är egentligen förbjudet att röka inomhus på allmänna platser, men det röks fortfarande på många barer och nattklubbar. Till och med på arbetsplatser. Ja, faktiskt. På många kontor röker chefen, och vad kan man säga om det liksom. De andra rökarna hakar såklart på, och sedan har icke-rökarna inte så mycket att säga till om. Särskilt inte med den hierarki som råder på franska arbetsplatser. Det skulle inte se bra ut om en anställd sa till chefen att sluta röka på kontoret. Då får man snällt acceptera eller sluta.

 

Trevlig arbetsmiljö va? Kan ni tänka er om det skulle hända på en svensk arbetsplats? Det skulla hamna på löpsedeln dagen efter och bli världens ramaskri. 

 

 

 
0

0 kommentarer

  • teruko

    Det sämsta jag upplevt när det gäller rökande var när min man hamnade på sjukhus i Portugal för ca tio år sedan. Personalen gick och rökte i korridoren utanför operationssalen… Hu! Ja, franska efterrätter är en sann frestelse!

  • Christine&Paris

    Haha, ja det där jag beskådat bland mina vänner! De börjar röka när de kjommer till Frankrike, eller så röker de ännu emr än de gjort innan. Själv undviker jag all kontakt med ciggaretter som det bara går. Det känns liksom dumt att bli beroende av rökning vid 29-års ålder 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.