Att sammanslå två lägenheter, del 2

Det är dags nu, mina vänner. Tiden är kommen för del två i den inkompletta serien om de två lägenheterna som blev till en. Det har tagit sin lilla tid för mig att komma till skott men nu jäklar. Nu kör vi!

Vi tar vid strax efter att M gjort en öppning mellan den gamla och den nya delen.
För den som är ny till detta så köpte vi våra grannars 2:a när de flyttade till Köpenhamn, och sedan slog vi ihop den med vår 3,5:a så att det blev en enda stor lägenhet. Behöver vi så stor lägenhet? Inte egentligen, men det var ett gyllene tillfälle för en unik bostad och framförallt en oslagbar investering. Större och ljusare sovrum, två badrum, tvättmaskin i lägenheten, en extra balkong mot öster, ett gästrum som är helt avskilt från vårt sovrum, fyra rum i fil och betydligt mer förvaringsmöjligheter.
Jag älskar bra förvaringsmöjligheter.

Har du missat den första delen i renoveringsserien? Då kan du läsa den här:
-> Att sammanslå två lägenheter, del 1

Låt oss fortsätta där vi slutade sist. Dörröppningen är nu framtagen. Det var som sagt en öppning där tidigare som sattes igen med gipsskivor och isolering så det var relativt enkelt att öppna upp igen. Vi behövde inte någon byggingenjör eller järnbalk för att stötta upp.

För att kunna slipa och jämna till väggen hackade jag bort den gamla kakelfogen. Det var lättare sagt än gjort för det satt stenhårt på vissa ställen. Dessutom hade jag precis haft ögoninflammation för fjärde omgången så jag hade på mig skyddsglasögon som fick mig att se ut som Dr Nefario från Despicable Me.

Vi återanvände den gamla isoleringen som togs ut ur väggen där öppningen nu är, och även gipsplattor som var intakta. Vilket ni ser till vänster där en del av gipsväggen från matsalen fick flytta in till den nya delen.

Här är allt tilltäppt med ett lager spackel. Vissa delar fick vi lägga grovspackel på för att det var så djupa hål, sen finspackel över det när det hade torkat. M är väldigt kunnig och praktiskt lagd så han har lärt mig mycket om renovering. Utan honom hade det sett ut såhär i ett halvår för mig, haha!

Vi (läs: pojkvännen) har gjort det mesta själva, även byte av trasiga eldosor och den gamla elkabeln som hade suttit i den gamla delen där vi öppnade. Sedan satte vi skyddsplattor för de eluttagen som hörde till det gamla köket, sen drog han silikon runt om (för att enkelt kunna skära ut dem ifall vi skulle vilja sätta in ett kök där igen). När man målar över sedan vet man exakt var kopplingarna sitter. Ja, han är en händig man.

Dörröppningen jämnades sedan till för att få den symmetriskt (någorlunda) rak. För att få till en dörrkarm satte M in de gamla solida träreglarna som vi hade tagit ut. Återbruk är bra skit. Vi fick fylla ut med några fler som vi åkte och köpte på Hornbach. Sedan slipades dem och spacklades.

Här är väggen färdigspacklad och slipad med en jämn yta, och även med en golvlist på plats. Den förra ägaren hade sparat de gamla originallisterna så det var bara att sätta på dem.

Dags att måla! Vi har Lady Pure Color från Jotun i Supermatt i alla rum i lägenheten. Först tänkte vi hade det vitt men så blev jag inspirerad av en bild jag såg på Pinterest, så vi bestämde oss för den väldigt skandinaviska färgen ”greige” som heter Varmgrå. Jag ville ha en färg som var ganska neutral och inte för mörk i tonen tonen eftersom att vi har ganska mörka färgtoner i flera av de andra rummen.

Mattias ville att vi skulle måla taket också, vilket jag gick med på om han tog sig an det projektet. Det blev faktiskt väldigt effektfullt. Först var jag orolig för att färgen skulle göra rummet mörkt, men insåg sen att alla rum är mörka på vintern.

Tada!

Här hade vi ett lager kvar på två av väggarna och även väggarna bakom elementen. Det var det jobbigaste. För den som inte redan räknat ut det bor vi i en sekelskifteslägenhet med stukaturer i nästan alla rum, förutom detta där de tagits bort. Takrosetten valde vi att bevara vit då det är original från 1906 och vi vill undvika att den målas över för många gånger. Som ni ser så har väggen till vänster byggts ut så takrosetten sitter inte i mitten av taket, även om den är i fil med de andra rummens takrosetter. Det är för att badrummet byggdes ut någon gång på 80-talet. Innan dess var det säkerligen en superliten toalett som sattes in på 50-talet när de drog in avlopp i huset. Det var även på åttiotalet som de tog det fantastiska beslutet att riva ut fiskbensparkett, ta bort en massa kakelugnar och mura igen de som fanns kvar. Om de inte hade gjort det, så skulle vi haft tre fungerande kakelugnar nu.

Det har varit många bilturer till Bauhaus och Hornbach kan jag tala om för er. Bland annat för att hitta lister till valvet. De är i böjbart trä för att kunna sätta dem på en yta som inte är helt spikrak. På närbilden ser ni hur själva karmen ser ut mellan rummen. Det har spacklats och sedan målats i samma färg som väggen.

Ser ni förresten hur olika färgtonen blir på väggarna beroende på hur ljuset faller? Ibland ser det mer grått ut och ibland mer beiget.

Den gröna färgen valde vi att behålla för den passar så bra men tyvärr fanns det ingen färgkod sparad. Vi försökte färgmatcha den hos Colorama men det gick inte hela vägen. Den vi fick var ljusare än ordinarie väggfärgen, vilket funkar när det handlar om att måla runt vägguttag men inte där det syns tydligt. Jag ska åka dit någon dag och be dem rätta till det.

Såhär såg det ut ännu ett par dagar senare när vi fått möblerna på plats där de faktiskt skulle vara. Sedan dess har det möblerats om lite grann, köpt till lite saker och fått in andra mattor. Men det kommer jag visa sen. Vi hade färg kvar från när vi målade matsalen lila så det var bara att fixa till det som förstörts i renoveringen. Som ni ser började jag måla även elkabeln men blev osäker på om det ens skulle bli snyggt. Det har varit sådär sedan dess. Vad tycker du? Måla eller inte måla den vita kabeln?

Vi hann njuta av den nya delen ett litet tag innan det var dags för nästa steg i renoveringen. Nämligen att slipa och måla golven i den nya delen. Det här trägolvet är även det original från 1906 men sedan de delade av lägenheten (det var en enorm 11-rummare från början tillsammans med våra grannars lägenhet på andra sidan) och tog bort parkettgolvet, har det stått ett kök där golvet är helt obehandlat. Man kan ju undra varför de inte bara slipade HELA golvet? 🤦🏼‍♀️

Såhär blev det! Den gamla vitbetsade färgtonen försvann och nu ser det mer tidsenligt ut. Vi ville även ha det likadant som i de andra rummen där vi har golvplankor så M anlitade en firma som ångslipar golv. Det blir alltså inget slipdamm. Han hittade detta för min skull för att han vet hur jobbigt jag tycker det är med byggdamm överallt. Det är kärlek det. En dag tog det och sen fick vi vänta ett dygn innan vi fick gå på det och ytterligare en vecka innan vi kunde lägga mattor på det.

Sista touchen med extra golvlister. Jag vet inget sexigare än en händig man som inte har ett behov av att vara macho. Som också fäller ner toalettsitsen och städar i nivå med en 50-talets housewife. Hehe.

Vi har lite kvar att göra, som att måla sovrummet, byta ut kommoden i badrummet och fixa någon slags klädkammare/walk-in closet, men det får vi ta när vi har tid och energi.

Det kommer snart fler bilder på det färdiga resultatet. Ska fota med den vanliga kameran för det blir inte riktigt samma grej med mobilbilder. Stay tuned!

2 reaktioner på ”Att sammanslå två lägenheter, del 2”

  1. Så kul att få följa renoveringen! Vad händer egentligen när man ändrar planlösning och slår ihop två bostäder? Behöver man anmäla ändringen till Lantmäteriet, kommunen eller Skatteverket? Hur går det till med den biten?

    1. De är fortfarande registrerade som två lägenheter med två avgifter, och ingen planlösning har ändrats förutom öppningen. Eftersom att det varit en dörröppning där tidigare så behövdes ingen balk för att stötta upp heller. Så vi behövde bara tillstånd från styrelsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen