Home Sweet Home

Att sammanslå två lägenheter, del 1

Mina kära trogna läsare har koll på vad som händer här i hushållet, men för de som kikar in på bloggen för första gången, eller kanske inte varit här på ett tag, så har vi köpt grannarnas lägenhet för att slå ihop med vår (första) lägenhet. Jag skrev om lägenhetsköpet och våra renoveringsplaner här -> ”Dags för vårt hem att växa”. Jag uppdaterar även på Instagram och där heter jag christines_stories. Det finns en samling stories för allt med lägenheten.

Det har hunnit hända ganska mycket i processen sedan vi startade i början på februari och jag tänkte att ni skulle få se hur det har gått. Allt är tyvärr mobilbilder av blandad kvalitet, men jag ska ta fler bilder med kameran sen.

Det började den 1 februari, dagen för tillträde, med ett möte hos mäklaren för att signera de sista papperna, och så hann vi vara mångmiljonärer i typ fem minuter innan vårt bolån susade iväg igen till säljarna. Det är ju lustigt hur det fungerar. Pengarna landar på kontot och sen försvinner de igen, som att de aldrig funnits där. Hej och hejdå miljonerna.

Anywho. Med nycklarna i handen och pirriga av förväntan körde vi hem och öppnade dörren till vår framtida östra flygel. Hehe. Det tog inte lång tid innan M var igång med att riva ner det gamla köket. Köksstommen var i ganska dåligt skick eftersom att det redan hängts ner en gång tidigare, så det var bara att kasta. Vitvarorna och vasken sålde vi på Marketplace. Folk är ju minst sagt knepiga där men till slut blev vi av med allt och fick in lite likvida medel till renoveringen.

Vi gör det mesta själva (mest av allt min sambo för att han är tio gånger mer händig än jag), men el och VVC lämnade vi såklart över till proffsen. När man slår ihop två lägenheter och ska ta bort det ena köket måste man plombera avloppsstammen på den sidan. Så det gjorde vi. Sedan kan man enkelt öppna upp igen om vi skulle vilja dela upp lägenheterna igen eller sätta in vatten och avlopp där.

Vad gäller elen så kopplades de två elskåpen samman (som lägligt nog satt vägg i vägg) genom att borra ett hål i väggen och sedan dra en kabel. Så att de båda delarna av lägenheten har samma elmätare. Efter att de var klara var det fritt fram att börja riva väggen.

Pappa och Ewa kom förbi också. Såklart kunde inte min kära far låta bli att hjälpa till lite. De har renoverat fyra hus (eller fem) så jag skulle tippa på att det är lite av ett beroende.

M hade gjort sin research och visste att det hade varit en öppning i den väggen tidigare. Huset är från 1906 och från början var de två lägenheterna plus en annan en enda stor våning på nästan 250 kvm. På 80-talet styckade man av dem och tog även bort flera kakelugnar. Det fanns två i den andra lägenheten som man ser spår av. Vår kakelugn är ju supervacker men tyvärr inte brukbar utan den har blivit igensatt när det byggdes vindsvåningar. Himla synd.

Såhär såg det ut när han lyckats klura ut var originalväggen började på de båda sidorna. Vi visste inte hur stort det var. Var det ett stort valv där bakom? Dörrkarmar från 1906?

Här är det bara några minuter innan två lägenheter blev till en. M köpte en massa verktyg och var väldigt exalterad över dessa. Särskilt en tigersåg som kunde såga genom dörrkarmar som om det vore ett paket smör.

Tada! Bilden till vänster är från när vi precis rivit ner väggen och den till höger är några dagar efter det.

Såhär såg det ut innan vi röjde bort allt och dumpade det i vårt andra förråd. Efter det blev jag sjuk igen, såklart. Måste boka in en firma som kommer och tömmer förrådet och kör skräpet till tippen.

Vårt sovrum har flyttats till den andra delen av lägenheten, inofficiellt kallad ”Östra Flygeln”, hehe. När solen skiner på morgonen är det så himla mysigt att ligga där i sängen och titta ut på himlen.

Det var så tomt i de två delarna mellan matsalen och sovrummet så vi satte in de nya möblerna vi köpte tillfälligt i den delen vi inte behöver renovera några ytskikt på. Såhär mysigt var det när några vänner kom över spontant för att hjälpa till med fix i lägenheten. Soffan och fåtöljerna ska egentligen in i det andra rummet sen när det är målat.

Clara tog tag i skruvdragaren och satte upp hyllor i garderoben. M har köpt nya handtag till dörrarna så att de passar bättre ihop med den sekelskifte-stilen.

Sedan var det dags för Fas 2, vilket innebar att fixa till dörrkarmen och väggen, för att så småningom kunna måla. Men det tar vi i nästa inlägg för detta har redan blivit ganska matigt.

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.