C'est la vie

Ny på jobbet

I måndags började ett nytt uppdrag på ett företag här i Malmö. Det här i vyn när jag går från busshållplatsen till kontoret, i måndags var jag tvungen att stanna här och ta in denna vackra omgivning. För den som missat det, så jobbar jag som konsult sedan ett drygt år tillbaka. Det innebär att jag är anställd på en konsultbyrå som sedan hyr ut mig till kunder. Förra året var ett tufft år att vara konsult med inriktning på marknadsföring och kommunikation. Det fanns betydligt fler konsulter och arbetssökande än uppdrag och lediga tjänster. Som det ju blir i en lågkonjuktur när man måste skära ner inom de avdelningarna som är lyxvara, som till exempel marknadsföring. Antingen snubblade jag på mållinjen eller så fanns det ingenting ute som passade mina kompetenser. Jag satt ”på bänken” mestadels av 2023 med några kortare uppdrag och jobbade med interna projekt, men att inte få bidra till beläggningen tär på psyket. Jag sökte både uppdrag och fasta tjänster för att försöka hitta en lösning. Lyckligtvis har jag en väldigt bra chef som tror på mig och hela tiden validerat mina kompetenser och kunskaper, och varit väldigt rak och ärlig gällande situationen, annars hade jag nog till slut hamnat i en depression. Flera andra konsulter både på det bolaget jag jobbar och de andra av koncernens dotterbolag har suttit på bänken länge eller behövt gå på grund av arbetsbrist.

Så att nu få vara ute på uppdrag precis som de flesta av mina kollegor är verkligen tacksamt. Jag jobbar för tillfället deltid eftersom att uppdraget är på 50%, men förhoppningsvis kommer arbetsbehovet öka inom en snar framtid. Med tanke på hur många som blivit varslade under det senaste året är jag glad att ha en arbetsplats att gå till och att det finns myndigheter som täcker upp en deltidsinkomst.

Hursomhelst. Uppdraget jag börjat på är på ett brittiskt företag med en filial i Norden, och det kontoret ligger här i Malmö. Första dagarna på ett nytt jobb är alltid pirrigt och hjärnan blir pumpad med information och fakta tills det tar stopp totalt. Jag har turen att jobba på en plats där de värnar om sina anställda och att det ska bli en bra så kallad onboarding process, så de första två veckorna går jag bredvid den person jag ska ta över efter (det är ett föräldravikariat) vilket är så värdefullt. Jag har dessutom fått en väldigt varmt välkomnande från alla kollegor. Det är förberett och genomtänkt för att skapa vettiga förutsättningar. Det är trots allt alltid förvirrande att vara ny på jobbet så minsta lilla reducering på den fronten är uppskattat. Igår var jag helt slut i huvudet om än väldigt glad.

Idag och i morgon är jag ledig då jag redan jobbat mina timmar för den här veckan. Jag vaknade tio i åtta och hade tid att äta frukost i lugn och ro, se på senaste avsnittet av Love is Blind sjätte säsong (Oh my goodness, the drama! Vem kollar?), spraya väldigt mycket torrshampoo i håret för att jag velade för länge om jag skulle tvätta håret eller inte, lyssna på Justin Timberlakes Selfish på repeat och dra runt i mina pyjamasbrallor. På lunchen åkte jag till konsultkontoret för månadsmöte med teamet. Jag skulle ändå in till stan så kunde lika gärna vara med där hellre än online.

Nu har jag suttit på ett kafé med Marie ett par timmar. Hon jobbar med sitt företag och jag har gjort lite allt möjligt som är roligare att göra när man sitter på ett kafé och äter morotskaka med en vän, än ensam hemma. M är i Kalmar och jobbar sina årliga ”floor days”, vilket alla IKEA-anställda kontorsråttor måste göra några dagar per år. Alltså är jag gräsänka denna vecka, vilket betyder att det är lite stökigare hemma än vanligt (ingen överraskning där, älskling!), så jag får nog hem och röja lite senare. Nu ska jag däremot ta en repa på stan och även förbi apoteket innan jag ska iväg på en AW som koncernen anordnar. Det blir trevligt att förhoppningsvis stöta på några konsultkollegor jag inte ser så ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.