Health & Fitness

8 tips för att lindra magkatarr

Sådär ja. Nu kom den där magkatarren som förstör hela min vardag. När det känns precis såhär så är det som att ingenting hjälper. Jag kan inte sova, mår illa när jag äter och det är liksom bara väldigt obehagligt hela tiden. Det är förmodligen en kombination av dåliga matvanor, för mycket kaffe och en oro jag känt av i kroppen den senaste veckan.

Misstänker du att du kan ha magkatarr?

Symptomen kan variera från person till person men de vanligaste är halsbränna, sura uppstötningar, en känsla av att aldrig bli mätt eller känna sig hungrig igen en kort stund efter måltid, smärta i mellangärdet mellan revbenen, obehag i svalget (som att det sitter någonting högt upp i halsen som inte går att svälja), rapningar, bubblig känsla i övre delen av magen, molande illamående och uppblåsthet.

 

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av några tips och råd för dig som ibland tvingas hantera denna åkomma.

1. Se över dina rutiner. Sover du ordentligt? Äter du regelbundet? Att hoppa över måltider, dricka kaffe eller alkohol på tom mage och stressa mycket utan återhämtning brukar trigga magkatarr. Om du är orolig för någonting och har en känslig mage så påverkar det ofta magsäcken och tarmarna.

2. Testa någon receptfri medicin som kan dämpa symptomen lite. Jag tar Omeprazol en gång om dagen i ca en vecka precis när jag börjar känna av de första symptomen. Det brukar göra att min mage stabiliseras.

3. Undvik fet, stark, rå, hårdsmält och stekt mat. Friterat och mycket socker är också bäst att avstå från. Sura drycker/frukter/grönsaker gör att magsyran inte kan brytas ner. Fibrer bör intas med måtta.

4. ”Vad FÅR jag äta då?” undrar du nu. Ja du. Snäll mat helt enkelt. Kokt fisk, ris, buljongsoppa, kyckling som kokas eller lagas i ugn, yogurt med bakterikultur, kokta grönsaker, frukter med neutral fruktsyra (päron eller söta äpplen brukar funka för mig). Annat jag brukar kunna äta är blåbärssoppa, naturella riskakor, melon (antagligen för att det är lite lent och svalt i strupen), morötter. Jag brukar helt enkelt köpa det jag har aptit för. Att ta ett glas mjölk kan också hjälpa.

Tips på recept! Magkatarr-vänlig fiskgryta.

 

5. Rör dig mycket. Promenader gör att magen får processa maten naturligt och du får igång matsmältningen.

6. Det brukar vara värst på kvällen och natten så jag ser till att sova med huvudet högt. När det varit som värst har jag nästan sovit sittandes. Om det inte hjälper är det bra med någon tablett som lägger ett lock på magsyran så att den inte tränger upp i strupen, som Galieve. Även Samarin är ett bra alternativ.
OBS: mediciner mot halsbränna och sura uppstötningar verkar på olika sätt, så fråga på apoteket om råd.

7. Ät ingen tung mat innan du går och lägger dig. Jag brukar ta en yogurt (Activias blåbär är mitt tips!) om jag känner mig lite hungrig ett par timmar efter middagen. Det gör att magsyran neutraliseras lite, vilket dämpar både halsbrännan och de sura uppstötningarna.

8. Ät mindre portioner, minst fyra måltider om dagen och se till att få i dig mycket vätska. Det är inte särskilt bra att gå för länge utan att äta när hungern väl slår till – eftersom att magsyran då börjar produceras – och då är det bra att ha lite nötter eller en banan i väskan at all times. Det finns vissa örtteer som lugnar magen också – bland annat från YogiTea och Pukka.

Jag hoppas att detta kan hjälpa någon stackars själ med magkatarr. Kom ihåg också att det går över och att du inte behöver känna dig som en börda bara för att du inte kan äta eller dricka vissa saker. Anpassa vardagen lite efter dina behov så brukar det gå över ganska snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.