Paris Tips,  Places in France,  Travels

Fondation Claude Monet

 

 

För att inte lämna bloggen med ett argsint och pessimistiskt inlägg som senaste uppdateringen, så svischar vi ner till ett somrigt norra Frankrike. Jag har några grejer från juli-veckan i Paris att dela med mig av och först ut är Fondation Claude Monet. Jag pitchade idén om att åka dit för Sophie några dagar innan avresa och hon svarade ”Oui grave!”, vilket är frassarnas uttryck för ”Ja lätt att vi gör!”. Hon är uppvuxen i Paris men hade aldrig tidigare lyckats ta sig dit. Eftersom att hon jobbar på vardagarna så fick det bli en söndag, trots att det nog inte är den mest avkopplande veckodagen under högsäsong att åka till ett turistmål. Det gjorde dock inte så mycket eftersom att det är en ganska stor by med plats för både tyska busslass och många virriga amerikanska familjer på Europasemester. Vi fick köa lite men det var det värt.

Om det är någon konstnär som jag alltid tyckt om så är det just Claude Monet. Sedan jag var liten minns jag de vackra akvarellmålningarna med pilträd och näckrosor i pastellfärger. Min mamma är omåttligt intresserad av konst, historia och kan allt om antika möblemang från Renässansen så lite av det har smittat av sig på mig. Till viss del i alla fall. Jag är nog mer intresserad av fotokonst medan syrran gärna går på Picasso-museum med mamma. Monet däremot. Det är något drömskt och magiskt med de där målningarna. Kanske för att de allt som oftast är målade i mina favoritfärger och för det är motiv som går att ”greppa”.

 

Den impressionistiska konstnärens före detta hem ligger i Giverny, ett litet samhälle sju mil nordväst om Paris. Området består av en trädgård som även huserar Monets hus samt en park där de berömda näckrosorna skapar en sagolik miljö i kombination med pilträden som vilar över sjön.

 

Glad men lite smått svettig. Det var varmt den dagen.

 

En väldigt ceriserosa blomma.

 

 

I anslutning till parken ligger muséet som förutom Monets verk även visar tillfälliga utställningar emellanåt.

 

 

Sophie studerar konsten.

 

Jag studerade den tydligen väldigt närgående. Dags att börja använda glasögon kanske?

 

Allting var så vackert och imponerande.

 

Water lily. Av någon outgrundlig anledning så köper jag nästan uteslutande tvål med just doften ”näckros”, vilket jag inte tänkt på förrän jag för andra gången köpte på mig min favorittvål.

 

I den lilla byn finns det ett kafé där vi satte oss i skuggan av bambugrenar för en morotskaka och kopp kaffe medan några trubadurer spelade en trudelutt. De hade även höns som vandrade fritt. Väldigt à la campagne.

 

 

Gulligaste fransyskan i hela Île de France. Sophie och jag blev vänner när vi jobbade på samma (värdelösa) företag i Paris mellan 2013 och 2014.

 

 
 

Man kan även gå in i Monets hus där ännu mer konst pryder väggarna. Han bodde i Giverny från 1883 till hans död 1926, och fram till 1966 stod huset och trädgårdarna praktiskt taget övergivna och igenvuxna. Michel Monet, Claude Monets son, testamenterar ägorna till ”Académie des Beaux Arts” och arbetet med att restaurera både fastigheterna och trädgårdarna började då så smått.

 

 
 

Som du ser lyckades de rädda både flora och fauna. Hela platsen är helt otrolig. Det måste krävas så mycket tid och arbete att hålla växtligheten i schack.

 

 

Trädgården intill huset är fullt av blommor i alla dess färger och surrande bin som flyger från nektar till nektar.

 

På andra sidan landsvägen ligger den andra trädgården, med den berömda näckrossjön.

 

För två kreativa själar på söndagsutflykt var det inte svårt att förstå hur Monet hittade inspiration till sina tavlor. Det är en sådan där plats som jag gärna hade åkt tillbaka till varje år. Nästa gång skulle jag vilja se hur det ser ut på vårkanten, när allting blommar ut och växtligheten kommer till liv efter vintern.

 

 
 

En märklig insekt som jag inte sett tidigare. Någon som vet vad den heter?

 

För att ta dig till Giverny så finns det ett tåg (här kan du se tidtabell) från Gare St Lazare i Paris till Vernon. Därifrån går det bussar till byn Giverny. Busstransfern kostar extra. Fondation Claude Monet är öppet från mars till november och bästa tiden att besöka trädgårdarna är troligtvis från slutet av april till början på september.

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.