C'est la vie

Sydafrika: Från tanke till verklighet

IMG_7371 (2)

Nu är det inte långt kvar. Rättare sagt två dagar tills jag flyger min kos ner mot Kapstaden. Jag vet att ni undrar varifrån hela idén med Sydafrika kom. Jag fick en hel del frågor om jobbet också, men det får jag skriva om i ett separat inlägg.

Sydafrika har alltid varit min drömsemester, så en dag visste jag att jag skulle resa dit. Sedan dök möjligheten upp om att i stället bo där under en längre och bestämd tid. Jag var först lite kluven med tanke på att det inte direkt är en timmes flygresa bort, men på något vis kändes det rätt i magen. Många tycker kanske att det är konstigt att jag flyttar till ett land så långt borta utan att ens ha besökt det, men jag tror att tiden i Frankrike har gjort mig mindre rädd för att stiga ut med båda fötterna i det okända. Vad hade jag att förlora? Jag älskar storstäder, men vill så gärna bo nära havet och naturen. Samtidigt som jag ville uppleva någonting helt nytt och få lite perspektiv på livet och världen. Kapstaden har just det där.

Det hela började faktiskt i augusti när jag kontaktade företaget jag ska jobba för. Efter några mail fram och tillbaka, två skype-intervju och en jäkla massa väntan så fick jag alla papper från dem som jag behövde för att söka visum.

IMG_6858

Jag bokade en flygbiljett upp till Stockholm och på två dagar fixade jag alla myndighetspapper som behövdes. Ni anar inte stressen när jag på så kort tid skulle ordna med hälsointyg, röntgen av lungor (för att bevisa att jag inte hade Tuberkulos), personbevis på engelska, intyg på utlandsförsäkring, tur- och returbiljett (tack och lov att jag har en bekant som driver sin egen resebyrå och kunde skriva ut en preliminär sådan), utdrag från polisregistret (det hade jag som tur var ansökt om några veckor tidigare).

Det var när jag sedan var tvungen att vänta utan minsta aning om när jag skulle få besked som stressen nådde sin topp. Jag var livrädd för att få ett avslag och vågade inte riktigt hoppas. Usch vad dåligt jag mådde då. Ni vet, när man verkligen vill någonting och svävar i ovisshetens limbo. Hemskt var det.

 

IMG_7130

Vaccin var jag såklart även tvungen att ta. Hepatit A+B, Kolera, Tyfoid, Polio, Stelkramp… etc etc. Detta var alla ”ärenden” jag var iväg på. Jag är dessutom inte så himla glad för sprutor, men sådant är ett nödvändigt ont. Bokstavligt talat.

 

DSC_1314

Dagen innan jag fick mailet om att mitt visum var klart och på väg med posten så skrev jag DET HÄR INLÄGGET. Alltså ångesten jag kände då var inte nådig. Dagen efter satt jag på biblioteket och var nära på att skriva ett arbetsprov, bara för att inte jinxa något och ha en plan B. Då fick jag ett mail från Sydafrikanska ambassaden i Stockholm om att mitt pass (med visum) var på väg med posten. Jag var så glad att jag nästan skrattade rakt ut, men ganska återhållsam när jag skrev om det på bloggen.

 

IMG_7324

Några dagar senare fick jag passet och köpte en enkel flygbiljett. Jag pratade med Stina när jag bokade biljetten och var helt i extas. ”SHIT, nu har jag boookat!!!” gapade jag i örat på henne samtidigt som jag nästan svimmade av adrenalinrus. Ja och resten vet ni, i princip. Här är min kusin och syster i full gång med att packa ner mina dyrbara glas.

Anledningen till att jag åkte över till Köpenhamn och besökte mitt gamla jobb var såklart för att säga hej och hej då till de före detta kollegorna. Vem vet när jag träffar på dem igen! De blev nog lite chockade över nyheten, men var väldigt glada för min skull.

Det blev ett långt inlägg det här. Vem orkade läsa hela vägen hit? Haha! Idag flyttade jag ut ur lägenheten och har lämnat nycklarna till mina hyresgäst. Förhoppningsvis kommer allt gå bra på den fronten. Tack mamma och syster som hjälpte mig med städning och packning! Nu blir det middag med vederbörande. Jag är så himla trött men så himla lättad att kunna checka av en punkt på listan.

//The story about how my move to South Africa went from thought to reality. Click on the google translate widget to read it in your language. Be aware that the translation might not be completely accurate.

0

0 kommentarer

 • Elisabeth

  Det är underbart att läsa detta inlägg. En härlig energi som strålar genom texten. Tycker du gör så rätt, att våga släppa taget, att våga dra längre än Europa. Ska bli så roligt att följa dig på ditt nya äventyr 😊

 • Marina

  Klart att du gör rätt – så himla rätt!! Det går alltid att ångra sig om det inte blir bra, det är betydligt svårare att ångra sig åt andra hållet. Jag har alltid sagt, att den dagen jag sitter och ser tillbaka på livet är det helt ok att jag ångrar sådant jag gjort, däremot vill jag inte sitta och ånga det jag inte gjorde!!!

 • Jenn - forever abroad

  Spännande att läsa om! Och alltså, första gången jag flyttade till ett land som jag besökt förut var när jag flyttade till Finland… Var är spänningen i det? 😉 Nej jag förstår att du drar iväg till okända territorier! 😊

 • Anna

  Gud så spännande detta är alltså! Jag tror du gör heelt rätt som testar; det värsta som kan hända är att det inte blir som du tänkt dig och då är det ju bara att flytta hem igen! Jag håller med Marina, man ångrar det man inte gjorde och inte det man vågade testa!

 • Sandra

  Asså jag är så himla imponerad över allt du har fixat!! Jag tyckte att det var krångligt att flytta hit, och det var ju inom EU liksom! Bara tanken på den där stockholmsresan gör mig helt stressad haha! Himla bra kämpat med allt!

 • Laila

  Men oj vad spännande! Jag tittar in lite då och då och inser nu att det var ett tag sedan. Men vad kul! Man märker riktigt hur det bubblar inom dig, så detta är säkert rätt steg att ta. Så skönt att livet är på rätt väg igen och förhoppningsvis ger nya spännande upplevelser. Nu får jag titta in lite oftare så jag får se hur det går för dig! All lycka till!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.