C'est la vie

Sometimes you need to leave to be able to come back

IMG_9283 (1)

Det har hänt lite grejer den senaste tiden. Jag sa upp mig från mitt jobb förra veckan förstår ni. Beslutet hade jag nog egentligen tagit för länge sedan, men det krävdes lite tid och mod för att verkligen sätta det i handling. Ni som följt med från att jag landade på flygplatsen i Kapstaden den 18 november förra året har säkert märkt av att min tid här tidvis har varit påfrestande för mig.

Jag har dels inte mått bra psykiskt, och så har jag på grund av det drabbats av diverse fysiska besvär. Magkatarr, infektioner, influensa, magvirus och samma typ av ångest som jag drogs med förra året. Just det där sista kan för vissa vara svårt att förstå. ”Äh, ångest är väl inget farligt. Det är bara att rycka upp sig!” (det värsta man kan säga till någon som är deprimerad för övrigt). Tyvärr var det inte så enkelt och vid en punkt kom jag på mig själv att inte känna någon livslust alls. Gång på gång missade jag roliga händelser och sammankomster för att jag var sjuk eller kände mig för deprimerad för att orka vara social. Jag har inte kunnat träna på grund av att jag inte haft någon kraft för det till följd av diverse sjudomar. Jobbet tog mer energi än det gav och jag började tvivla på mig själv både i det professionella och privata rummet. I vissa sociala situationer kände jag mig så osäker och malplacerad att jag helst bara ville gå därifrån. Jag kände mig så ledsen över att inte känna igen mig själv och undrade över vad alla tänkte när jag bara satt där och såg obekväm ut. För så är jag vanligtvis inte alls. Jag är den där som kan prata med alla, skratta och föra en konversation med någon som jag känt i fem sekunder. I stället blev jag introvert och vågade inte ta för mig. Ville helst bara vara för mig själv av rädsla för att ge ett dåligt intryck. Vid två tillfällen har jag fått panikångest för att jag inte vetat vad jag ska ta mig till.

Jobbet har inte varit vad jag hade förväntat mig heller och utan att gå in på det i detalj så har jag gett det tillräckligt många chanser. Jag respekterar min före detta chef, och är glad över att ha lämnat det utan några konflikter, men beslutet kändes rätt. Jag kom till en punkt då jag inte hade mer kraft eller energi för det tålamod det stundtals krävt av mig.

Vad händer nu då undrar ni? Ja det är det som är kruxet. Jag har valt att ta mitt pick och pack, boka om biljetten som från början skulle ha tagit mig till Nice den 26 april och lämnar Kapstaden nästa vecka. Min plan var att stanna här i minst ett år och det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Så är det ibland och det är okej. Jag trodde att jag skulle kunna bo i kollektiv men ärligt talat så vill jag ALDRIG mer bo på det viset. Jag behöver min egen plats. Jag är ändå glad över att jag åkte hit, och stolt över att jag vågade flytta till andra sidan jordklotet utan att veta hur det skulle bli. Att jag provade på någonting nytt och att jag gått ur min comfort zone så många gånger de senaste 4,5 månaderna. Allt jag har fått uppleva och alla underbara människor jag lärt känna.

Nu ska jag göra det som jag borde ha gjort förra året – ta hand om mig själv. Det var som min kusin sa för ett tag sedan, ”kanske ska detta året vara ett rehabiliterings-år för dig?”. Jag ska åka hem och göra precis det jag mår bra av att göra. Om jag känner att jag vill sitta hemma i pyjamas den första veckan så ska jag göra det, om jag behöver sova i tre dygn så ska jag göra det, om jag behöver ta ett tillfälligt jobb och skita i karriärmål så tänker jag göra det.

Mitt största mål just nu är att må bra igen. Bygga upp självkänslan, börja gå i terapi en gång i veckan, få bukt på magkatarren så att jag slipper dras med det varje månad och hitta min väg utefter de kriterier som är viktigast för mig i livet. Just nu längtar jag hem. Till mina vänner där hemma, till våren, till Kanelbullar på Kafé Kungsgatan, till att sitta på bryggan i Västra Hamnen och se solen gå ner över Öresund, till min lägenhet (som jag får tillbaka den 1 maj!) och framförallt till att hitta tillbaka till lugnet igen. Det kommer bli bra det här. Det känns bra i magen.

0 kommentarer

  • teruko

    Den sista meningen känns som nyckeln till allt: Är magkänslan bra så är det garanterat ett bra beslut! Hoppas nu du gör allt som du skrivit och inte ”skyndar på” utvecklingen för tidigt. Tror det är viktigt, både fysiskt och psykiskt! Lycka till-kram!

  • Sandra

    Tycker du gör helt rätt. Du är modig på alla sätt och vis, både nu när du vågar lämna men också då du vågade nåt nytt. Jag hoppas jag vågar åka med familjen nästa vår till la Rochelle i drygt 5 månader och försöka mig på att läsa franska dessförinnan och gå på Fransk SFI så jag nån gång kan prata med mannens familj ordentligt. Vi får se. Tycker i alla fall att du är enormt stark i dig själv som vågar både dit och hem. Ta hand om dig nu. Ta den hjälp du behöver för att göra dig en stark plattform för framtiden. Håller på dig!

  • christinestories

    Det tycker jag absolut att du ska våga! Och La Rochelle är inte så långt. Det är inte så att du flyttar 14 000 kilometer bort 😉 Hejar på dig! Och tack för peppen och stödet. Jag tycker att det är så fint att jag kan se genom en kommentar eller ett mail hur fin och omtänksam människa du verkar vara. Blir alltid så rörd av att mina läsare bryr sig så mycket om mig. Tack för dina ord! Kram <3

  • christinestories

    Du har så rätt. Tänk så bra att jag har dig som läsare, som kan bidra med så råd som många andra inte har erfarenheten eller mognaden att komma fram till. Jag tror att andra som läser kan hjälpas av det också. Jag ska försöka tänk på det, att inte skynda 😊 Kramar!

  • Frida

    Så tråkigt att det inte blev som du först tänkt. Men det starkaste en person kan göra i en sådan situation är ju att göra det som magen säger – att åka hem. Varmt välkommen hem till norr! Vårsolen håller på att värma upp åt dig här 😊

  • Madeleine

    Välkommen hem! Jag har hört rykten om att det där nya café Dornonville har vansinnigt goda kanel- och kardemummabullar;) Det är alltså två olika sorter för att reda ut ev frågetecken.

  • Jenn - Forever abroad

    Hej! Jag har läst ikapp lite inlägg här nu. Det låter som om du fattat helt rätt beslut. Vad fint det måste vara att få komma hem till trygghet och alla nära och kära, samt att känna att du nu kan ta hand om dig själv massor! Framtiden kommer lösa sig, det gör den alltid 😊 Hoppas resan gick bra. Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.