Culture Paris/France

En fråga om fransk matkultur


Sådana här måste man äta när man bor i Frankrike. Jag tror det är lag på det till och med.

Postat av: Christine

Hej Christine! Känner att jag verkligen lyckades pricka in rätt inlägg här haha..

De toute facon, en fråga om mat; Jag har tänkte på lite smått att du lyckas äta små godisar och bakelser ganska ofta (syftar på när du är i frankrike) och ändå har en sån fin figur, kan du äta ”sån mat” i Sverige med? Eller har det att göra med hur man äter mat i frankrike?

Anledningen till att jag frågar är att jag ska nämligen flytta till Lille om åtta dagar (!), men är så rädd för att gå upp i vikt pga alla onyttigheter som man så lätt får i sig där..

Jättetacksam för svar! Massa kramar!

2011-08-24 @ 16:41:49
URL:
http://cavie.freshnet.se

Hej på dig med det fina namnet!

För det första: Tack snälla för komplimangen! För det andra: Jag har de generna och vet faktiskt inte en enda i min släkt, på någon sida, som har lätt för att lägga på sig mycket. Sen tror jag att det är bättre att äta allt men mindre av det. Och inte trycka i sig lösgodis varje dag. Visste ni t ex att Sverige är det landet i världen som äter mest godis? VÄRLDEN. Sjukt ju. När jag är i Frankrike så äter jag mest godsaker som efterrätt eller till mellanmål. Sen äter jag inte alltid allt jag lägger upp för några sekunder efter är jag inte sugen längre, haha. Jag äter väldigt sällan chips eller helfabrikat(typ som billy’s pizza, färdig fryspasta etc) och dricker endast läsk 1-2 ggr per månad. Fransmännen äter ju också senare än svenskar(i min familj har vi dock aldrig ätit innan kl 19.30) gör, vilket gör att man är mätt och belåten när man lägger sig. Äter man kl 18 så är det klart att man är sugen på något vid 21.30. De slänger inte i sig maten heller utan hela måltiden är som en social händelse. En lunch kan vara i 2 timmar.

Så kroppen vänjer sig och man blir inte hungrig hela tiden om man inte äter hela tiden. När jag först flyttade till Frankrike gick jag upp 8 kilo, för att jag alltid åt 3 gånger per dag. Men jag åt FÖR mycket och blev proppmätt. Då töjs magsäcken ut och man blir småhungrig mellan måltiderna.
Men förutom att mina kläder inte passade längre så… vad gör det? Måste man vara pinnsmal för att vara lycklig och må bra? Nej. Okej om man väger så mycket så det är en hälsofara, men lite underhudsfett är inte farligt. Alla människor är olika byggda!

Och ja, jag äter olika här och i Paris. Ska jag vara ärlig så försvinner magkatarr och uppblåst mage varje gång jag spenderar en lång period i Paris. Fast är klart, när halva hjärtat är någon annanstans är det klart att man inte mår helt hundra fysiskt heller.

Lycka till vid din flytt och glöm inte den franska regeln ”ALLTID dessert efter maten”! Helst en mi-cuit au chocolat 😉

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.