C'est la vie

Brist på både det ena och det andra

 

 

Jag tror att Bella har rätt. Jag har troligtvis blodbrist. Alla symptom finns där. Anfådd, trött, hjärtklappning, huvudvärk, irriterad, blek, nedsatt immunförsvar etc etc.  Det här med att vara sjuk en gång i månaden, och flämta som en hund i öknen efter att jag traskat upp en våning fungerar inte. Så jag kollade precis upp vad för livsmedel som innehåller järn. Jag läste i en tabell att man då ska äta bland annat grisblod, nötblod, lever, torrjäst, hästkött och stekt duva… Eh? Nej, jag tror jag går till Svenska Affären och köper lite blodpudding (ja, jag vet vad det är, men det är ju faktiskt gott) i stället. Sedan ska jag försöka äta mer rött kött, gröna grönsaker, tomater och ägg. Kanske borde jag även testa något slags tillskott? Tydligen tar kroppen bara upp ca 5-10 % av järnet i maten, så man får ju äta ganska mycket järn. Flingor är tydligen också bra men problemet är ju att man äter dem med mjölk. Kalcium hindrar järnupptaget.

 

Hur som helst. Nu ska jag i alla fall snart lägga mig. Jag är fortfarande dålig och det hjälper inte att jobba i en instängd lokal heller. Jag hoppas verkligen att 9 timmars sömn är medicin nog.

 

 

 
0

0 kommentarer

 • nasha

  Hej! Om du misstänker blodbrist ( anemi) så tycker jag verkligen att du ska söka vård. Det är enkelt att ta ett blodprov så får du veta svart på vitt om du verkligen har det och får isf järntabletter. Många av dem symptomen du nämner får man inte föränn man har en rejäl brist men dessa kan bero på mycket annat också. Lycka till! 😊

 • Sofia

  Glöm inte att äta mycket c-vitamin om du funderar på att öka ditt järnintag, det hjälper kroppen att plocka upp järnet! 😊 Men håller med de andra om att du kanske ska kolla om du har anemi hos en läkare, för att äta för mycket järn är inte heller bra, så det är ju onödigt om det egentligen inte är det som är problemet. Lycka till! 😊

 • Jenny

  Grovt bröd/fibrer hejdar också järnbristen. Jag tänkte på gröten du pratade om innan. Och c-vitamin hjälper! Lycka till! En sak som du kan ha som jag hade med samma sympton när för höga transfferinnivåer. Jag hade bra järnnivåer men järnet kunde inte transporteras till alla organ, och jag blev anemisk fast jag inte var det, så att säga. Min anledning var p-pillerna som jag bytte, vet att du skrivit om p-piller innan. Kanske ska gå och ta ett blodprov först? Hoppas du blir bättre i alla fall!

 • Cassandra

  C-vitamin hjälper kroppen att ta till vara på järnet. Något tillskott vore nog också bra, finns det någon form av blutsaft i frankrike? Sen tycker jag att du borde gå och kolla upp det hos en läkare. Har du sjukligt låga värden kan du behöva läkemedel och så måste man kanske kolla källan till blodbristen/anemin. Sen kan du ju vara bra att kolla så det verkligen är blodbrist och inte något annat? Hoppas du mår bättre snart. 😊 kram

 • Bella

  Jag äter mer rött kött och mycket spenat/andra gröna grönsaker. Testade lever men tyckte det var för obehaglit att äta.. Hästkött är otroligt gott, smakar som nötkött men är mycket mörare och godare (fast köp från boucherie). Har även weetabix som innehåller järn till frukost med madelmjölk, gott och bra. 😊 Men bästa är att ta ett blodprov, för då får man svar svart på vitt.

 • Robin

  Usch va jobbigt 😟 Järntabletter borde man kunna hitta på ett Pharmacie? Såklart alltid bästa att försöka få det i kosten, men om du redan har blodbrist kan kanske ett par veckor med kosttillskott vara den lilla knuffen. Järntabletter är dessutom helt ofarliga (om man följer dosangivelsen, men det säger ju sig självt) även om man inte har blodbrist, så det kan liksom inte skada 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.