Att bo utomlands på en liten budget → 10 tips!


Fråga från Kattis: Hur löste du den ekonomiska biten när du bodde i Frankrike? I Sverige är vi ju så bortskämda med en lön som BÅDE räcker till ett leverne, sparande och typ resor.

Svar från mig: Det här är någonting som jag frågat mig själv i efterhand eftersom att jag knappt vet hur jag gjorde. Det är dyrt att leva i Paris, vare sig det handlar om mat eller boende. Mitt första år i Paris jobbade jag deltid som barnflicka åt en fransk-svensk familj, och fick en timlön samtidigt som jag hyrde ett chambre de bonne i 16:e. Min hyra var 400€ /mån inklusive internet och el. Lönen låg på mellan 600-800 euro. Med klassisk huvudräkning kan ni räkna ut att jag hade ca 200-400€ för nöjen, sparande och mat. När jag var student och jobbade som värdinna så var det ungefär samma sak. Jag tror däremot att jag levde dag för dag och på ett annat sätt där och hade inte så många utgifter (läs Netflix, dyrt gymkort etc…). Det gjorde att jag hade en ganska bra översikt på hur mycket jag hade att röra mig med.

När en mojito kostar 5€ så har man råd att köpa två på en kväll… #happyhour

Några tips jag har är i vilket fall…

1. Ta ut en summa pengar i kontanter varje vecka som du ska ha till exempelvis restaurangbesök, nöjen och fika. Såklart är det inte bra att gå runt med en stor summa pengar i plånboken men du kan ha dem hemma och bara ta med så mycket pengar du behöver för en dag/kväll. Om du nu lever på en mindre budget så är det det kanske inte heller några extrema summor vi pratar om. Det gör att skadan blir lite mindre under en blöt krogkväll då alkoholen förblindat omdömet och ”drinks on me!” känns som en bra idé att ropa ut till tio nyfunna ”BFF’s”.

2. Jag reste även när jag var student. Det handlar om att prioritera. Röker du två paket cigg i veckan? Ja där har du minst 12 000 kr per år att göra roligare saker för. Kanske kan man inte göra en långresa men kortare weekendresor för att upptäcka landet man befinner sig i är minst lika trevligt.

Chillaxing weekend på den franska landsbygden.

3. Acceptera att det är en period i ditt liv då du kanske inte har möjlighet att lägga undan pengar till pensionen. Det är helt okej. Ett år är inte så mycket när man tänker på att du ska jobba i 45 år av ditt liv. MINST.

4. Om du är tjej så kan ju dejter vara en bra grej både för att kanske träffa någon trevlig kille och för att komma ut bland folk. Särskilt om du är ny i stan och inte känner så många. Nu tänker du ”ja men det kostar ju pengar”. Jag vet att detta inte är så politiskt korrekt i Sverige, men faktum är att så fort du kommer ner på kontinenten så anses det som självklart att killen ska betala på första dejten. Accept it and embrace it.

5. Hitta roliga gratisevents. När jag bodde i Paris så var jag till exempel några gånger på Bonheur des Dames på torsdagar där allt var gratis för tjejer (sorry killar men det finns fördelar med att vara tjej ibland). Från och med kl 21 är det gratis inträde, gratis mat och dryck samt en show som skulle få tant Agda 85 år att få en smärre stroke. Riktigt kul! Ps, utanför Sveriges gränser finns det ingenting som heter ”sova innan kl 22 på en vardag”. Det lär finnas massor med roliga grejer att hitta på Facebook!

Bli medlem i någon svensk förening eller organisation (Svenska Handelskammaren, SWEA eller liknande) så blir du troligtvis inbjuden till olika events och mingel = gratis mat. Hehe.

6. Köp kläder på rean och upptäck hur mycket pengar du kan spara på det. Hälften av plaggen i min garderob är reaplagg. Utan att överdriva.

7. Spara lite varje månad, även om det endast är några hundralappar. Det går alltid att avvara en liten summa pengar vilket kan gå till mindre resor till exempel.

Hur många Frappuccinos från Starbuck’s kan du avvara per månad?

8. Använd sajter som ger dig rabatter. Några exempel är The Fork – som finns i flera olika länder och som startades i just Paris, Groupon, Secret Escapes, Travel Bird m. fl.

9. Var medveten om var du går ut. Alla storstäder har områden eller stadsdelar där det är billigare än på andra ställen i stan. På den lokala krogen i ett mindre turistigt område i Paris kan ett glas vin kosta 2,50€ (alltså ca 25-30 kr… ja, på allvar) jämfört med andra områden där det kanske kostar dubbelt så mycket.

10. Skippa gymkortet och spring i någon park/skog i stället. Om du nu bor i ett land där de varmare säsongerna är något längre än här uppe i Sverige så går det att träna utomhus de flesta månader om året. Om du nu verkligen vill träna på gym så finns det billiga sådana. Googla dig fram! Jag gick på ett som heter Neoness i Paris. Det var lite sunkigt men jag betalade bara 27€ i månaden.

På väg hem från gymmet.

//Some of my tips on how to live abroad on a tight budget.

0 reaktioner på ”Att bo utomlands på en liten budget → 10 tips!”

  1. Tack, det hör var ju riktigt bra för mig att läsa! 😊 vi har inte superknapert men mest beror det på att vi bara bestämt oss för att det kommer bli lite småätande av sparade pengar under hösten. Men så bra med tips på hur vi kan tänka. Många bra tips på gratis mat!

  2. Ja allt beror såklart på vad ens budget ligger på. Sedan är det såklart fint med valmöjligheter att spara pengar på ett eller annat sätt 😊

  3. OTROLIGT bra tips, Christine, och jag har själv använt mig av flera (och fick lite fler idéer nu!). LaFourchette är ju genialiskt, liksom att dejta (haha, ja, den grejen har man ju använt sig av för att få en fin middag mer än en gång…) men Bonheur des Dames var något helt nytt! Kanske jag ska gå dit när jag flyttat till Paris igen??

  4. Hehehe, ja jag vet vad du menar 😉 Tycker jag definitivt att du ska! Är faktiskt riktigt kul. I alla fall i måttliga mängder. Hehe.

  5. Tack! Det är roligt att skriva sådana inlägg när jag märker att mina läsare faktiskt kan få nytta av tipsen 😊

  6. Åh tusen tack för tipsen, jag ska börja jobba med kontant-grejen redan nu när det är ny månad och allt. Tack för peppen! Kram Kattis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen