Cape Town Life,  Living abroad,  South Africa,  Travels

Tre månader i Sydafrika

När jag hade bott i Kapstaden i tre månader så skrev jag ett blogginlägg med en sammanfattning på de tre månaderna. Jag vet inte varför jag aldrig publicerade det men med utmaningen jag tog mig an nu i januari – Nouw30DayChallenge – så var ett av målen att publicera de inläggen som låg i utkast-mappen. Såhär skrev jag då om det här inlägget. Texten under bilderna är också skriven då. Det är alltså ungefär ett år sedan, i februari 2017. Varning för långt inlägg med bilder i överflöd.

”Nu har det gått tre månader sedan jag flyttade till Kapstaden. TRE MÅNADER. Det känns ibland som jag har varit här mycket längre än så. Även om jag har bott utomlands tidigare så är Sydafrika någonting helt annat än Frankrike. Det är ett ganska välutvecklat land för att vara Afrika så ibland glömmer jag bort att jag befinner mig i ett u-land och vill gärna att allt ska fungera som hemma. Det gör det såklart inte för det är fortfarande ett fattigt land som har en lång bit kvar till där vi är i Sverige. Om de ens någonsin kommer komma dit. Troligtvis inte.

Jag tänkte att vi skulle blicka tillbaka på vad jag har haft för mig sedan jag kom hit i november. Häng på!”

Det började med att jag anlände en solig fredagseftermiddag och flyttade in i det här området – Observatory. Som ni ser så har jag ett fett berg som ständig backdrop.
Min första kväll var jag på Touch of Madness och lärde känna ett stort gäng med härliga personer.
Jag har även varit på Mzoli’s, en stor grillfest i kåkstaden Langa dit man åker på söndagar för braii och dagsparty.
Jag insåg ganska snabbt att det blåser en hel del här. Särskilt i Muizenberg, där den här bilden togs min första dag på jobbet.
Jag och Erica har botaniserat bland butikerna på Main Road i Salt River och skrattat åt fula kläder. Här i kreationer som direkt gav mig flashbacks till 90-talet. Polyester, polyester, polyester.
Ganska snabbt lärde jag känna de här två turturduvorna, Jankel och Eva. Inte nog med att de visat sig vara supertrevliga och roliga att hänga med, så har de även varit otroligt snälla och visat mig runt i stan. Så tacksam!
Jag bjöd mina sista Gott & Blandat till JP på soppköket vi samarbetar med. Mika fick några hon med, trots att hon snart skulle åka hem till Sverige.
Jag har ätit den typiska sydafrikanska korven Boerewors, och förundrats över att sydafrikaner brer smör i sina korvbröd. Fast ok, smör är ju bland det bästa som finns så det kan knappast gå fel.
Sen har jag varit på Mojito Bar. Då hade jag såhär kul tillsammans med min kompis Brad.
Jag har varit med om typ fem regniga dagar sedan jag kom hit, och druckit väldigt många koppar kaffe från Honeybun. Det kostar nästan ingenting för övrigt, typ 13 spänn för en cappuccino.
Såhär mysigt kan Lower Main vara en dag när det inte regnar.
Sedan har jag sett en annan del av Kapstaden. Den i kåkstäderna. Det här är Langa och en kåkstad med ”riktiga” hus. Alla har det inte lika bra. Miljontals människor bor i skjul byggda av plankor och plåt utan varken vatten eller elektricitet.
Jag har lärt känna de söta barnen från ett av barnhemmen och insett att barn kan vara trygga även om de inte har några föräldrar. Det behövs bara kärlek, förebilder och omtanke. Tydligen blev de även glada när de fick kladda på mina glasögon och min kamera.
Jag har upptäckt mysiga favoritkaféer i mitt kvarter, som Saint James, där de även har himla trevlig personal.
Jag har hängt en hel del på stranden och badat i det 15-gradiga vattnet. Sommar i Kapstaden betyder inte att havet bjuder på badvänliga temperaturer. Strömmarna från Antarktis gör den här delen av Atlanten riktigt kyligt.
Sen åkte jag på roadtrip genom Sydafrika. En lite väl lång resa kanske, men jag fick se riktigt fina platser.
Som den här vackra solnedgången nära Hogsback när vi hamnade mitt ute i ingenstans på en väg som vi nog egentligen hade behövt en traktor för att köra på. Vi körde typ 100 km vilse och kom fram till vårt hostel tre timmar senare än beräknat.
Jag har hikeat till vackra vattenfall.
Jag har bott på roliga backpacker-ställen och konstaterat att det var första och sista gången jag sov i ”dorms” med andra människor.
Jag fick även se Hole in The Wall i Coffee Bay. Det var molnigt men vackert.
Sedan var det en härlig upplevelse att duscha utomhus i en djungelmiljö.
Jag fick se Durban, men det enda jag egentligen gillade med den staden var att vattnet i havet gick att bada i. I övrigt var det en ganska ful och intetsägande stad tyvärr.

Jag har flyttat tre gånger också på grund av att jag hamnade i den sunkigaste lägenheten jag någonsin bott i. Då har jag ändå bott på många äckliga ställen i Paris. Sista platsen var ett hus på Milner Road.

När jag kom hem till CT så hängde jag en hel del med den här donnan. Tyvärr var Josefin bara här på semester så nu får jag klara mig utan hennes eminenta sällskap. Tur att vi kan ses nästa gång jag besöker Stockholm!
Sedan firade jag nyår och skålade in 2017 från Signal Hill. Det var för övrigt den märkligaste nyårsafton jag någonsin firat och inte alls vad jag hade hoppats på.

Jag har även varit uppe på Signal Hill några gånger efter det…
… och klarat en hike upp för Lion’s Head tillsammans med bland annat Fia och hennes kompis Betine. Jag var helt slut när vi väl kom upp på toppen och det var inte direkt så att jag helt obekymrat gick längs med en bergsvägg med ett stup nedanför. Jag är nämligen höjdrädd.
Jag har besökt Old Biscuit Mill några gånger där de har marknad varje lördag med prylar från lokala designers och framförallt riktigt god mat.

Jobbat har jag också gjort och det är inte särskilt jobbigt att sitta utomhus och göra det. Det finns Wi-Fi nästan överallt i Kapstaden. Sedan kan kvaliteten variera såklart. Det är trots allt ett land under utveckling.

Jag har lärt mig hur jag ska ta mig runt med bussar och tåg. Sedan har jag varit på Waterfront några gånger också, ett köpcentrum i city.
En och annan mojito har slunkit ner. Här på The Glen Hotel. Sämre eftermiddagar än just den har jag verkligen haft.
Jag har besökt Silvermine Nature Reserve och flutit runt i dammen på uppblåsbara madrasser.
Jag har passerat en massa filminspelningar och modeplåtningar. Det är nämligen väldigt poppis att åka hit för just det ändamålet. Bland annat så har Tomb Raider-filmen spelats in i Kapstaden, och även några säsonger av Homeland. Anledningen? Det är billigt.

Besökt vingårdar har jag också gjort. Ja, denna platsen är på riktigt. Vingården med den här miljön heter Constantia Glen.
Samt hängt på klippor tillsammans med Anna och Celina.

På den här mysiga restaurangen, Kloof Street House, har jag både ätit strutsfilé och druckit Espresso Martini.

 

Och besökt Bo-Kaap för första gången. Där framme i bakgrunden ligger för övrigt Signal Hill.

Jag har tyvärr varit sjuk en del också. Då har jag haft tid att kika på bananträdet på bakgården medan jag åt frukost utomhus. Vilket är ganska najs att kunna göra i januari. De där små bananerna var riktigt söta när de plockades.

Jag har även varit på vinprovning en söndag. Att prova fem olika vinsorter kostade 30 kronor. Ja jag sa ju att det är billigt här!

Det finns som sagt väldigt många vackra utsikter i den här fantastiska staden. Det här är från Rhodes Memorial. Kläderna är köpta i Kapstaden. På H&M. Jag kan meddela att kollektionerna där nere är en säsong efter oss, på grund av att deras sommar börjar när hösten här börjar övergå i vinter, och innehåller betydligt fler klädesplagg med mönster. Afrikanerna är lite mer färgglada och mönstriga.

Snipp snapp snut så var november till februari slut. När jag ser det såhär så var det otroligt händelserikt med väldigt många sociala element. Det är inte konstigt att jag blev utmattad igen. Min hjärna måste ha gått på högvarv och jag fick aldrig riktigt tid till att processa och anpassa mig till allt. Trots det var det en helt fantastisk upplevelse och jag ångrar inte för en sekund att jag åkte ner dit.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.