A view from the top of Table Mountain

Här har ni ett inlägg som har legat halvfärdigt i utkastmappen ganska länge. Jag vet inte varför jag inte publicerat det ännu, men nu var det på tiden. Det är bilder från min allra sista dag i Kapstaden. I fem månader befann jag mig i den här staden och ändå tog det lika lång tid att åka upp till det som man bara måste uppleva vid ett besök i just Kapstaden. Nämligen Table Mountain.

Tillsammans med Lion’s Head (berget i mitten på bilden) och Signal Hill (”kullen” till höger om Lion’s Head), är det berget som omger staden. Det går att göra hikes upp för Table Mountain också men jag var sjuk så ofta den sista tiden där nere och kände mig därför aldrig riktigt i form för en sådan vandring. Jag ville däremot inte missa tillfället att få uppleva den sevärdheten och just den här tisdagen i april, samma dag som jag skulle flyga hem till Sverige, var vädret helt perfekt för att åka upp med ”The cable cars”.

Efter en Uber-färd så kom jag fram till foten av Table Mountain. Det går bussar upp dit också, men eftersom att Uber är så billigt och jag var lite tidspressad, så skippade jag bussen.

Trots att klockan var halv tio på morgonen så ringlade sig kön redan lång. Ni som hängt med ett tag minns kanske att jag körde en fransos och trängde mig lite subtilt in i kön. Totalt skamlöst såklart, men jag hade inte tid att stå i kön i 1,5 timme.

Jag köpte biljetten i förväg vilket visade sig vara en bra grej för då slapp jag kassakön också och hamnade direkt i kön till liftarna. När de frågade om jag ville bli fotad framför en ful vägg för bilder som säkert skulle kosta typ 200 rand styck ville jag bara gasta ut ”NEJ TACK JAG ÄR INGEN JÄKLA TURIST HELLER!”, men så kom jag på att jag ju faktiskt var det. Plus att det hade varit lite väl dramatiskt. Så jag sa bara ”Nej tack” och gick vidare.

Dessa liftar roterar i golvet så när du åker upp får du se hela utsikten i 360 grader. Det var lite häftigt.

Till slut kom jag upp till toppen. Det gick faktiskt ganska snabbt. Jag har för övrigt bestigit Lion’s Head där i bakgrunden. HÄR kan du läsa det inlägget.

Ser ni ön där ute? Den heter Robben Island och det var där Nelson Mandela satt fängslad 18 av de 27 år han var frihetsberövad innan avskaffandet av Apartheid. Även den nuvarande, måttligt populära, presidenten Jacob Zuma har suttit i fängelse där. Det finns så mycket historia som präglar hela Sydafrika.

En del av innerstan och bakom berget ser man Green Point och Sea Point. Alltså. Lekker! Som de säger på Afrikaans.

Precis som på Lion’s Head så finns det söta små Mårdar som springer omkring.

Jag åkte upp ensam så jag fick be folk att ta bilder åt mig. De första blev inte så bra, men då frågade jag någon annan, hehe.

Detta var utsikten från andra sidan av berget.

Berget är en del av Table Mountain National Park och för den som exempelvis studerar biologi så finns det organisationer och företag i Kapstaden som tar in praktikanter och volontärer som får följa med och studera djur- och växtriket i parken.

En annan fotograf/turist jag frågade som var lite bättre på att fotografera.

Ibland ställer jag mig själv frågan hur tusan jag kunde kunde lämna detta. Särskilt när jag ser de här bilderna igen. Det var liksom såhär soligt 9 av 10 dagar, och sommarväder från november till april. Tänk om man kunde styra över allt här i livet? Då skulle nog många livsresor se väldigt annorlunda ut. Samtidigt är det en del av livets stora cirkel (ett passande uttryck när inlägget handlar om en plats i Afrika, hehe) – det oförutsedda.

Om du har planer på att åka till Sydafrika och tänkt besöka Kapstaden så kan jag rekommendera att ta dig upp till Table Mountain. För den hurtiga så finns det som sagt hikes. Googla så hittar du tips samt länkar till guider som kan hjälpa dig ta dig upp.

Länk till deras hemsida hittar du HÄR. Vid dåligt väder så stänger de hela nationalparken och då åker inte liftarna upp heller. Det kan blåsa en del i Kapstaden så tänk på att kolla vädret för dagarna du ska vara där.

//This post should have seen the light of day months a go, but as they say: Better late than never, right? It’s from a Tuesday in April last year, and my very last day in Cape Town before going back home, when I decided that it was about time to see Table Mountain from the top. It was a perfect day. Clear skies and and barely any wind. The view was somewhat spectacular, as you can see. I’m glad I got to see this and if you plan on going to South Africa and Cape Town I highly recommend that you either hike up or take the cable car up before heading home. 

0 reaktioner på ”A view from the top of Table Mountain”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen