En speciell plats i en alldeles särskild stad

Jag fick såklart en grav längtan till Kapstaden när jag läste om och såg bilder från det brittiska kungaparets (det lär inte dröja länge innan jag börjar prenumerera på Svensk Damtidning) besök där i förra veckan. Det är få platser jag besökt som satt så djupa spår som just den staden, trots att det samtidigt var en ganska tuff period i mitt liv eftersom att jag mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. På något vänster påverkade inte det mitt intryck av Kapstaden utan det är fortfarande ett av mina favoritstäder i världen. Jag funderar förresten på att skriva någon slags Kapstaden Guide. Det har jag faktiskt aldrig gjort, även om jag sedan tiden jag var där publicerat en del tips här på bloggen. Kanske vore det intressant med ett samlat inlägg? Jag får nog googla lite också så att allt fortfarande finns kvar.

Dessa bilder är från min näst sista söndag innan jag flyttade hem till Sverige. Jag strosade då runt i Bo-Kaap tillsammans med Eva och Jankel, som var två fina personer som tog mig under sina vingar den tiden jag var där.

Husen i Bo-Kaap är målade i alla regnbågens färger. Vissa av dem är ståtligt renoverade med vackra detaljer och fläckfri yta, medan andra ser ut som på bilden till höger. Nedgångna, igenbommade och lämnade till sitt öde.

Jag gillar verkligen det här fotot på Jankel och Eva med berget Lion’s Head i bakgrunden.

I bakgrunden ser du Table Mountain med ett molntäcke över toppen. Det här var i början på april och alltså under deras höst, vilket går att se lite grann på träden i bilden vars löv börjat skifta till gult.

Fast för det mesta var alla träd och buskar gröna trots att det hade hunnit gå från högsommar till sensommar.

Tänk att jag har gått ner för samma trappa som Harry och Meghan? Kolla här bara. Kanske har till och med Mandela gått ner för samma trappa.

Såhär ser det ut om man backar ett kvarter bort. Bo-Kaap har en historia som utgör en stor del av Kapstadens utveckling sedan apartheiden. För den som är intresserad så går det att läsa om det här: http://www.bokaap.co.za/history/

Den där kjolen var den dyraste materiella saken jag köpte där nere. Den kostade ungefär 600 spänn vilket är vad vissa i sydafrikaner tjänar på en vecka. Det ger lite perspektiv, eller hur?
Sydafrikaner älskar Coca Cola. Plus McDonalds och Kentucky Fried Chicken. Det finns lika mycket av det som Sverige har könummer-system.
Ser du vad det står på skylten bredvid garageporten? ”Armed response”. Ifall en blåögd vit, skandinavisk kvinna som naivt flanerar omkring i området med en dyr kamera, blir rånad. Sånt händer ju.

Jag har gått loss med VISA-kortet idag på en shoppingrunda men jag är så galet nöjd med mina köp så jag verkligen längtar efter att få vakna i morgon och klä på mig. Det finns dock en risk att jag dementerar det yttrandet i morgon bitti när jag inser att det är måndag och att regnet öser ner.
Utöver shoppingen så hann jag ha en riktigt mysig eftermiddag med min syster och nu tänker jag fixa lite mat följt av en film på Netflix. Jag hoppas bara inte att jag gått och blivit förkyld för just nu är min näsa totalblockerad av snor. Ni vet när man är så täppt att näsan rinner utan att man kan kontrollera det? Sådan är lägesrapporten för tillfället.

6 reaktioner på ”En speciell plats i en alldeles särskild stad”

  1. Daniel på FlyingDryden

    Jag vet inte riktigt vad jag ska ha för inställning till Kapstaden. Dina bilder och lovord lockar till resa och om vi bortser från att en kompis skärmflög ihjäl sig i närheten för ett par år sedan så är det ändå något annat som gnager med Sydafrika rent allmänt. Kan inte sätta fingret på vad. Säkerhetsläget? ”Ruffigheten”? Men jag menar, folk turistar ju där så det borde ju liksom vara… okej? Ja, nej. Jag vet inte. 😊

  2. Är det inte så världen är lite grann? Utanför Norden vill säga. Jag är sådan som gillar när det är lite ruffigt på sina ställen och det är dessutom ingenting som den vanliga turisten råkar på, men om man inte är beredd på att tona ner sig vad gäller kamerautrustning och utstyrsel så är inte CT rätt plats. Visst är det inte helt säkert att strosa runt hursomhelst och varsomhelst men det är både billigt och smidigt att åka Uber. Och håller man sig på platser där det finns folk omkring så är det ingen fara alls. Jag råkade inte ut för något tillfälle när jag kände mig orolig för min säkerhet under det halvåret jag bodde där. Förutom när jag åkte minibuss vid två tillfällen men det är som sagt inget man gör som turist. Om jag bara får rekommendera en plats av alla jag besökt, så är det Kapstaden och Sydafrika. Åk! Du kommer inte ångra dig 😊

  3. Daniel på FlyingDryden

    Ja, det är väl så. För någonstans så vill jag ta mig utanför komfortzonen. Undrar om jag lever i sviterna av att aldrig ha backpackat eller jobbat utomlands. 😉

  4. Pingback: Four years ago today – Christine's Stories

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen