Tankar & Funderingar

Självkritik

Ibland kommer de där självkritiska tankarna. När jag ifrågasätter meningen med hela min existens. Vad är jag bra på? Är jag ens bra på något? Är jag omtyckt och älskad? Är det jag kan värt någonting i andras ögon? Ja ni vet, sådana där frågor som så småningom – när jag väl fått perspektiv på saker och ting – får mig att himla med ögonen och tänka ”Äh, kom ner på jorden igen”. För egentligen är jag ju bara en liten ärta på ett stort jordklot, och vem bryr sig om mina tvivelaktiga tankar när det finns människor med riktiga problem.

Samtidigt är det jobbigt med ångesten det medför och att tvivla på min plats i livets stora cirkel, och när jag väl är i den onda spiralen så går det inte att sluta tänka de där negativa tankarna. Jag har tillbringat otaliga timmar hos psykologer med att försöka komma underfund med varför jag tvivlar på mitt eget värde. Självkänslan kippar tappert efter andan i en ständig kamp att stanna kvar ovanför vattenytan. Just de senaste dagarna har det varit extra jobbigt och jag märker att jag suger åt mig kritik från andra som en tvättsvamp som ligger och guppar i en fylld diskho. Metaforer kan jag ju tydligen i alla fall behärska, som väl märks i detta inlägg.

I grund och botten är det nog för att jag blivit sviken så många gånger av människor jag älskat och respekterat, vilket gjort att jag aldrig vågar sänka garden helt. Det finns alltid en rädsla för att bli lämnad och då är det enklare att hålla människor på avstånd. Inte släppa in till den inre kärnan, där hjärtat sitter. För det gör så ont när de försvinner och då undrar jag om det är för att jag öppnade upp och gav dem hela mig.

Det hjälper inte heller att vara en kreativ själ med en överkänslig personlighet. Jag har en förmåga att låta hjärnspöken ta över. Ständigt oroa mig för sådant jag egentligen inte kan påverka, inbilla mig vad andra tycker och tänker och övertyga mig själv om att allt det kreativa jag skapar är comme ci comme ça. Det är så självdestruktivt. Någon som känner igen sig?

I morgon åker jag till Oslo. Det ska bli skönt att komma bort lite. Jag ser verkligen fram emot att umgås med Ina i tre dagar. Hon är en av de där människorna som alltid är ärlig och äkta. Vacker både utanpå och innanför. Jag ska jobba i morgon innan jag flyger på kvällen så nu ska jag göra en kopp te och sedan lägga mig och läsa innan jag somnar.

0 kommentarer

 • teruko

  Mig förefaller det som om din känsla av oro kan emanera från saknaden av en fast punkt. Nu och tidigare kanske? (Vad vet jag mer än att dina föräldrar är skilda t ex) Ditt resande och liv utomlands är ju i många avseenden avundsvärt, men samtidigt har du inte en trygghet i ett ”fast vanligt jobb” eller en trygg relation med en partner. Känner att det är övermaga att skriva detta, kanske rent av elakt, men jag känner att om jag ändå ska kommentera (tveksamt i detta fall….) så vill jag säga hur jag känner. Man kan liksom inte ha kakan och äta den samtidigt, frihet i ett avseende kan innebära försakelse i ett annat och sedan är man osäker om man valt rätt…
  Förlåt. Vill inte såra men säger hur jag tänker.
  Hoppas helgen bli BRA!

 • christinesstories

  Så är det helt klart. Jag kan hålla med dig i mycket av det du skriverl och förstår vad du menar. Det du beskriver stämmer ju, så helt off base är du inte 😊 Tack för ärligheten. Det uppskattas faktiskt! Hoppas att din helg blir bra den med.

 • teruko

  Phu… Tur att du är som du är! Ångrade mig nästan direkt när jag klickat iväg mina rader, kändes rätt förmätet att ha åsikter så där. Men det är ibland svårt att läsa någons tankar och reflektera över dem utan att svara ärligt vad man själv tänker. Att bara svara med ett ”jaha” ungefär känns meningslöst. Så kram till dig som tog det på rätt sätt och Bon Voyage! (Själv ska jag göra en utflykt per tåg över helgen och det ska bli kul! 😊 )

 • christinesstories

  Haha, jag blir inte så lätt förnärmad. Det är viktigt med både självinsikt och självdistans, annars lägger man ner energi och tid på onödiga saker. Håller med dig om att det ibland är svårt att veta vad man ska kommentera när någon skriver ett öppet och ärligt inlägg 😊

 • artist

  Självkänsla kan ta tid att bygga upp…men det är inte omöjligt! Finns mängder av böcker om självkänsla. Mia Törnblom har ju skrivit flera böcker i ämnet. Hon tog droger för många år sedan och tog sig ur det och har blivit en känd föreläsare och författare. Hon rekommenderar att skriva ner tre bra saker som hänt under dagen varje kväll. Det kan vara något så simpelt som att solen sken och det gjorde mig glad!

  Jag har lärt mig kunna se mitt värde oavsett vad andra tycker. Men självklart så har även jag mina svackor då jag lidit av låg självkänsla länge.

  Vi är ju med oss själva 24/7 så det är guld värt att lära sig tycka om sig själv.

  kram! 💖

 • christinesstories

  Jag har läst någon av hennes böcker tror jag. Vill minnas att den var bra! Visst har du rätt i det. Jag tycker om mig själv, och vet ju egentligen att jag är bra. Men det finns något där som ibland får mig att tvivla på det. Lyckligtvis går det åt rätt håll i alla fall 😊 Härligt att du känner så i alla fall. Hur har du gjort för att komma till den punkten? Skriver du ner tre saker varje dag? Jag borde kanske testa det 😊 Ha en fortsatt bra vecka. Kram! <3

 • artist

  Skönt att det går åt rätt håll. Det kan vara en lång process. Men visst har även jag mina svackor. Tror det blivit bättre med åren. Ja tre bra saker är bra. Nä, jag skrev upp tre bra saker för många år sedan. Försöker att se små positiva saker i vardagen. Önskar dig en fin fortsatt vecka också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.