C'est la vie

Safe and sound in Paris

 

 

Den där dagen har kommit. Gymnasiet är förbi och du har bestämt dig för att ta ett år för att utforska la ville de la lumière. Väskan är packad till bristningsgränsen. Du ser dig redan sitta på ett brasserie sippandes på en kaffe samtidigt som du försöker förstå vad alla omkring dig säger som pratar sådan där vacker franska som du aldrig hört din lärare prata under språklektionerna på gymnasiet. Fast, hur gör man i en stad där allting är främmande och nytt när man är ung och för första gången i sitt liv flyttar utomlands på egen hand?

 

Eftersom jag fått en del frågor om säkerhetstips and vad man ska tänka på som ung tjej när man flyttar till Paris för första gången, så tänkte jag skriva lite om det. För det första så ska man inte tro så mycket på allt som sägs om att Paris är en farlig stad. Visst är den farligare än lilla Bromölla, men så länge man använder sunt förnuft och inte rör sig i områden som enligt rykten inte är säkra så är det ingen fara. 

 

Några saker man däremot ska tänka på är:

 

1. Att inte lämna mobilen utan synhåll på bordet på uteserveringar och om du sitter i parken och någon kommer med en lapp du ska kika på så ska du vara uppmärksam. De snor mobilen innan du hinner blinka. Ha den inte heller uppe på metron om du inte verkligen måste, och se då till att du inte sitter nära dörrarna. Jag har fyra-fem vänner som fått sina mobiler ryckta ur handen. Ja, på riktigt.

2. Om du har värdefulla saker i fickorna, ha även handen i fickan. Håll alltid koll på väskan! Att bli av med Visa-kortet utomlands är ingen hit, believe me.

3. Tänk på att kulturen är annorlunda än i Sverige och franska män inte är blyga för att kommentera och stirra på en exotisk, skandinavisk tjej som går förbi i superkorta jeansshorts. Om du inte är bekväm med den sortens uppmärksamhet är nog cityshorts eller långkjol att rekommendera varma dagar. 

4. Betala aldrig någon deposition i förväg om du ska hyra lägenhet. När du skrivit kontrakt kan du betala. Gå på magkänslan. Känns det fel, så är det troligtvis fel.

5. Åter till det där med annan kultur – fransmän är inte lika ärliga som svenskar. I alla fall enligt min erfarenhet. Den där svenska naiviteten har många gånger gjort mig besviken på fransmännens brist på moral.

6. Lär dig språket. Det kommer göra att man lättare förstår allting runt omkring och snappar upp vad som sker.

 

 

Framförallt så är det viktigt att vara lyhörd och förstå hur det fungerar. Ju snabbare du kommer in i samhället, desto snabbare kommer du kunna anpassa dig och undvika fällor på vägen. Sedan tycker jag att det är en del av hela resan, att stöta på problem och kunna lösa dem. Det är så man skaffar sig skinn på näsan och en massa nyttiga erfarenheter.

 

Bon courage!

 

 
0

0 kommentarer

  • Carina

    Tror det där stämmer in på många storstäder. T.ex. Madrid är en säker stad, men man måste använda sitt sunda förnuft. Jag har aldrig blivit rånad, men håller stadigt i väskan, speciellt i metron.

  • Laila

    Så bra att du tar upp mycket om säkerhet och ha uppsikt över sina saker. Ser så ofta tjejer som går med väskan helt öppen (plånboken fullt synlig), lägger ifrån sig saker överallt utan uppsikt osv. Det är så jobbigt när man ska polisanmäla, spärra kort, skaffa nytt osv. Framförallt utomlands, men även inom Sverige så klart. Också jättebra tips att inte betala innan kontrakt är påskrivet. Där hade jag lätt åkt dit!

  • Linnea

    När fransmän stirrar odiskret eller säger "Franchement, tu es charmante" är det bara att svara med ett artigt "Nique ta mère" 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.