Music & Culture

Jag ger dig solen

I veckan läste jag ut boken ”Jag ger dig solen” som jag fick av mamma i julklapp. Jag var skeptisk till en början för jag tyckte att den var lite för poetisk för min smak, men fastnade ändå för handlingen och det kvalitativa språket (det där lät mer pretentiöst än det var menat men jag kan kan störa mig om en bok inte är välskriven). Första halvan var lite trevande, sedan blev det svårt att lägga ifrån sig den på kvällen och släcka lampan.

Historien följer tvillingparet Noah och Jude som är väldigt olika men ändå så lika. Från att de är tretton år och tre år framåt får man följa dem i deras väg genom tonåren. Missförstånd, avundsjuka och rädsla gör att allting tar en tragisk vändpunkt och helt plötsligt är livet helt annorlunda för båda två. Boken handlar om svek, att acceptera sig själv för den man är och stå upp för den personen, om brustna hjärtan, syskonkärlek och syskonbråk, insikten i att ens föräldrar är mänskliga och att våga följa sin egen väg i livet.

Det är en bok som väckte igenkänning hos mig och utan att bli för privat (med hänsyn till människor i min närhet och utan att avslöja för mycket om handlingen) så fanns det så mycket jag kunde känna igen mig i från min egen uppväxt. Det där att inte riktigt passa in eller ha en bästa vän, känna besvikelse på vuxna som inte tycks förstå och kampen med ett dåligt självförtroende. Precis som många tonåringar antar jag. Dessutom var det fint att följa historien från flera olika vinklar. Handlingen hoppar ett par gånger mellan Noah och Jude vilket kan vara lite förvirrande till en början men sedan klarnar det. Det är en sådan där bok som jag avslutade med ett leende på läpparna och en hoppfull känsla i bröstet. Just den där boken som behövs den här tiden på året när allt annat är grått, kallt och mörkt. Så jag kan varmt rekommendera den.

Idag gav någon i stället solen till mig. Den lyser över Malmö och ger en allmän förnimmelse av välbefinnande. Jag började min söndag med frukost hos Louise tillsammans med några andra tjejer och nu försöker jag få tag på Madde som jag har en fika inplanerad med. De övriga i det här gänget ska ut och promenera så jag går nog med dem ut. Jag vill sitta längs en vägg i lä och värma kinderna med solens strålar.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.