Living abroad

Drömmer du om att flytta utomlands? Go for it!

IMG_5221

 

Hur man tacklar hemlängtan? Man blir patriotisk och firar svenska högtider till varje pris. Bilden är från midsommarafton 2014.

Under kvällen igår så pratade jag med två unga tjejer (det märks att jag själv börjar bli gammal nu, men de var faktiskt 11 år yngre än jag) som funderade på utlandspraktik. Varje gång jag stöter på någon som funderar över att flytta utomlands så säger jag alltid ”kör på!”. Det finns inte mycket i mitt liv som slår den erfarenheten jag fått från att ha bott utomlands. Det är verkligen inte för alla att flytta utomlands. Vissa är nöjda där de är, och det är helt okej. Sedan finns det de som drömmer om det men aldrig slår slag i saken. De största anledningarna till att man tvekar över en sådan grej är troligtvis:

 1. Rädsla – Ska jag verkligen lämna tryggheten här hemma? Familj, mitt sociala liv…? Kommer jag hitta vänner där? 
 2. Osäkerhet – kan verkligen lilla jag göra detta? Tänk om allt skiter sig?
 3. Bekvämlighet – jag har det ju så bra här i min stora härliga lägenhet, varför skulle jag byta bort det?

Svaret på de frågorna är:

1. Om du ens frågar dig hur du ska klara dig utan din familj, så är det verkligen läge att lämna nästet. Självständighet är bra, och det finns så många möjligheter nu att hålla kontakten. Skype, whatsapp, Facebook, Facetime, Snapchat, Instagram, mail… Dessutom lågprisflyg så de kan hälsa på, och du åka hem med jämna mellanrum. Vänner har vi ju skaffat oss sedan barnsben. Det är kanske lite svårare när man inte längre frågar grannungen ”ska vi leka i sandlådan?”, men är man öppen, glad och nyfiken så är det inga problem alls. Jag ”raggade” vänner när jag flyttade utomlands. Dessutom är andra som också delar samma erfarenhet som du lika utsatta och intresserade av att hitta kompisar.

014bJuni 2009. Christine 24 år, och naiv svensk i Paris.

2. Om jag kunde göra det kan du också! Det är ett utmärkt tillfälle att stärka sin självkänsla och hitta sin identitet. Det bästa är att flytta ensam, utan kompisar eller pojkvän. Då tvingas du att vara självständig och lär dig att förlita dig spå dig själv till 100 %. Om allt skiter sig så kan du alltid vända hem. Det är ju det som är så bra med vårt land. Tänk hur lyckligt lottade vi är. Vi kan flytta var vi vill (i princip) och är alltid välkomna hem igen. Sedan så SKA det skita sig i lagom dos. Det är så man lär sig att plocka upp bitarna igen, och livet är ingen dans på rosor. Oj så många gånger jag gråtit, slitit mitt hår, blivit arg, fått panik och behövt lösa allt i ett land där jag varken pratade språket flytande eller kände till alla regler och lagar. Där kommer vänner in – ju snabbare man hittar dem, desto lättare blir det för man är mindre ensam.

3. Ni som läst sedan Paris-tiden vet ju att jag om någon uppskattar svensk standard på… ja det mesta efter att ha upplevt Paris bostadsstandard. Att bo i ett litet rum på 8 kvm med toaletten i korridoren (HÄR har jag skrivit om detta tidigare!) och betala 400€ för fanskapet är ju inte någonting jag saknar direkt. Samtidigt så älskade jag mitt liv just då och skulle aldrig ha bytt bort den våren när jag bodde på rue Spontini. Jag har så många minnen därifrån som gör mig varm i hjärtat. Behöver man verkligen ett perfekt hem med marmor i badrummet och en lampa från Flos för att vara lycklig?

IMG_5172Om du skulle sakna Sverige, behöver en osthyvel eller bara vill stilla ditt köttbulle-begär så finns som bekant IKEA över hela världen. 

Har du bestämt dig för att flytta utomlands? Eller kanske tagit steget men har svårt för att hitta vänner? Då kan du läsa mina tips om hur du gör den första tiden lite lättare att hantera, samt hur man lättast lär känna folk. Du hittar det här!

Och glöm inte. Man måste våga för att vinna. Känner du efter ett tag att ”nej, detta är inte för mig” så får du helt enkelt åka hem. Då kan du i alla fall vara stolt över att du hade modet att hoppa ut i det okända. Bara det är en bedrift.

//Have you been thinking about moving and working abroad? Is the thought of it a bit scary? I’d say, go for it! You might miss your family or your friends, and some things are a bit difficult to handle but the reward of growing as a person is worth so much more. Besides, you will not only meet new people but also learn so much from them. Not to mention all the things you learn from yourself and your own strengths. If you miss your country there are always others there in the same situation and you can always find ways to comfort yourself when you feel homesick. As a Swede, IKEA was of course worth a day trip just to eat meatballs and feel a bit like I was in Sweden. Nowadays there is also so many possibilities to keep in touch with loved ones. Skype, whatsapp, emails, Facebook, Facetime, blogs… you name it! If everything goes to sh*t, then you can always just go home, knowing that you had the courage in the first place to bravely jump out into the unknown. 

0 kommentarer

 • Johanna Utterberg

  Vilket bra inlägg och tror att du har så rätt i det där om att du skriver att det ger är så bra med erfarenhet att ta sig modet och flytta utomlands, man lär sig så mycket när man möter andra kulturer i olika länder (tycker jag själv efter att jag reste jorden runt). 😊 Hoppas kvällen var bra trots städ, tvättvikning och diskning! 😉 Kram

 • Marie Bergman

  Men så intressant, jag & min sambo ska flytta utomlands igen om 3 veckor och så kom jag att tänka på dig. Var så länge sedan jag kollade in din blogg att jag inte ens sett att du bytt adress 😊 Jättefin blogg och jättekul att se vad som händer i ditt liv just nu 😊 Jag kommer att spana in en massa tips om Paris eftersom vi lär hänga där en del (flyttar till Luxemburg). Hoppas att du mår bra 😊 Kram

 • christinestories

  Vad kul att det fick dig att tänka på mig, och kul att du kikade in och skrev ett par rader 😊 Tack så mycket! Får se till att följa dig med, låter ju fantastiskt roligt med Luxemburg. Lycka till med flytten! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.