Living abroad,  Paris

Den riktiga bilden av Paris (vs. det man romantiserar om)

IMG_1508

Många har antagligen en speciell bild av Paris sett från filmer, konst, modebloggar och fotografier. Att det är en romantisk stad med häpnadsväckande arkitektur och fullt med lyx och glamour. Såklart är det en del av det också, men den större delen är ganska smutsig och tuff. Tyvärr är det många unga tjejer som flyttar till Paris och som har förväntningar som inte stämmer överens med verkligheten. Särskilt om de läser lifestylebloggar där vardagen målas upp med luncher på L’Avenue, vackra Haussmann-lägenheter sponsrade av Airbnb eller apéros på La Palette. Låt oss beta av de där klyschorna och skrapa lite på ytan. Hur är Paris på RIKTIGT egentligen?

1. Sitta på en uteservering och dricka vin

DEN ROMANTISERADE BILDEN

Drömmiga uteserveringar med charmiga servitörer som pratar exotiskt och sexigt.

DEN RIKTIGA BILDEN

Fem-sex frassar som omringar dig med moln av cigarettrök medan servitörerna gapar ordern och spiller rödvin i din cappuccino (som för övrigt troligtvis kostar 6,50€ – förresten, köp aldrig en cappuccino i Paris) utan att be om ursäkt eller erbjuda en ny kaffe. Om du mot förmodan skulle klaga så kan du räkna med att han säger någonting likt ”putain tourist” och flinar till sin kollega.
IMG_3941Ingenting för den som är allergisk mot cigarettrök…

2. Bo i en lägenhet med fransk balkong

DEN ROMANTISERADE BILDEN

Charmiga lägenheter med vackra balkonger, 100 år gammalt trägolv, Eiffeltornet som utsikt och en granne som spelar dov klassisk musik

DEN RIKTIGA BILDEN

Fuktiga lägenheter på grund av ingen isolering och fönster med enkelglas, 200 år gammalt slitet parkettgolv med en medeltemperatur på 2 grader under vintern, ”utsikt” över gården samt möjligheter att vakna av grannens telefonvibration. Eller vilda sexakter.

IMG_9008Man kan ha tur och hitta en lägenhet med tvåglasade fönster. But don’t hold your breath, är allt jag har att säga om det.

3. Jobba i Paris

DEN ROMANTISERADE BILDEN

Bli flytande i franska på ett halvår, trevliga och snälla fransmän som förstår om man måste gå hem lite tidigare, två timmar långa vinluncher.

DEN RIKTIGA BILDEN

Frustration över att alla pratar supersnabbt och att man inte hänger med, onda blickar från kollegor om man går hem i tid, två timmar långa möten som inte leder till någonting, hierarki mellan män och kvinnor samt anställda och chefer, dyra lunchpriser och köer som stjäl en halvtimme av din rast.

IMG_3665Förvänta dig inga 2 timmar långa lunchraster med vin, förutom kanske på helgen.

4. Sköna och pratsamma middagar hemma

DEN ROMANTISERADE BILDEN

Att avslappnat köpa en baguette på vägen hem från jobbet och laga till en gryta boeuf bourguignone.

DEN RIKTIGA BILDEN

Svettig och trött lämna kontoret omkring 19.30 för att stå i kö på Monoprix i en halvtimme, komma hem till en iskall lägenhet (för man kan inte ha värmen på under dagen – det är för dyrt), försöka laga till en middag på två kokplattor i en liten köksvrå och värma upp gårdagens baguette i den lilla miniugnen/mikrougnen. Ja och sedan sambon (om han är fransman) som troligtvis sitter och spelar PS för att ”kvinnan ska vara i köket”.

IMG_1123Med lite tur får du en kassörska som inte jobbar i slowmotion. Fast även där, don’t hold your breath.

5. Härliga shoppingturer på lördagar

DEN ROMANTISERADE BILDEN

Strosa i lugn och ro på Avenue des Champs Elysées, gå runt i Marais och köpa snitsig inredning i småbutiker, köpa franskt mode i affärer kring Saint Germain des Près.

DEN RIKTIGA BILDEN

Trängas med femtioelvatusen japanska turister en lördag på Printemps då man drabbats av tillfällig sinnesförvirring och fått för sig att gå ”en runda på stan”, ge upp tanken på att prova kläder på H&M när man ser den 20 meter långa kön (och noterar hur ”snabba” butiksmedarbetarna är), inse att inga butiker omkring Saint Germain des Près har kläder man faktiskt har råd med, ge upp efter en halvtimme och lova sig själv att aldrig mer gå på stan veckan innan julafton.

IMG_1072Galeries Lafayette en tidig vardagseftermiddag. Annat ser det ut veckorna innan jul eller omkring rean. Shoppingturer den tiden på året bör undvikas om man är gravid, saknar tålamod eller har ett svagt hjärta. Eller bara får panik av att bli nedtrampad av tusentals köpgalna människor. 

 

//The romanticized vs. the real life picture of Paris.

0

0 kommentarer

 • Johanna Utterberg

  Hahhah åhh neej så där minns jag inte alls Paris när jag var där, visserligen bara i 4 dygn, jag minns den romantiska delen helt klart och därför vill jag dit igen!! 😉 sv: Underbart, då hörs vi säkert på mailen imorgon igen! 😊

 • Frida

  Hahah, åh vad jag gillar dessa inlägg! Jag känner igen mig på nästan varenda punkt, fast från Rom. Dock gör de en killer cappuccino för €1 😉 Men när folk ba ”ÅH! Bodde du i Rom under din utbytestermin? Vad underbart!” Man ba, jo.. MEN! Haha

 • Emelie

  Kastade mig in här nu när jag läste din kommentar.. ! Hahaha, håller med alla ovanstående om ett klassiskt, underbart underhållande inlägg. Känner som sagt igen mig i allt.. 😉 Men samtidigt går det inte att sudda bort vår kärlek för denna ömsom hemska, ömsom fantastiska stad, inte sant?

 • christinestories

  Ja fast Italien är ju cappuccinons moderland så inte så konstigt 😉 Som tur är finns det månag italienare i Paris som driver restauranger eller brasserier och som gör riktig cappuccino! Haha ja jag känner igen det där!

 • Sandra

  Haha älskar detta inlägg!! ”Fuktiga lägenheter på grund av ingen isolering och fönster med enkelglas” <– EXAKT så är det i London också!!

 • Tess

  Det enda jag tänker på när jag läser detta inlägg är att jag har suttit på uteserveringen på just den ”Irländska” puben vid Jardin Nelson Mandela/Paroisse Saint-Eustache. Varje gång vi åker utomlands har vi en utmaning att alltid hitta en Irländsk Pub. För att den ska räknas som Irländsk måste den drivas av minst en person av irländskt ursprung. Puben på bilden kvalade inte in p g a att indier drev den (då i a f). Det var ändå trevligt ställe att ta en Guinness på en varm dag i Juli. Kan även tillägga att efter otaliga resor genom Europa, Nord- och Sydamerika, har vi inte misslyckats än (inte så konstigt i Nordamerika i o f s p g a stor andel Irländska immigranter) med att hitta en riktigt irländsk pub. De finns verkligen ÖVERALLT 😊

 • Kattis in Athens

  HAHA, läste om detta inlägg av en slump och satte morgonteet i halsen av fniss. Så roligt inlägg som stämmer så väl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.