Living abroad

When you get homesick

 

 

Jag fick en fråga från en läsare om det här med hemlängtan. Att bo i ett annat land innebär som sagt att ens familj och vänner hamnar väldigt långt borta. Hur hanterar man det när man bor utomlands?

 

Några tips från mig är:

 

1. Ring en av dem du saknar mest, även om det kostar lite. Ibland kan det hjälpa att bara prata i några minuter med någon som du vet kommer få dig på gott humör. Någon som känner dig och kan peppa.

 

2. Skapa en ”svensk-lista” på Spotify och lyssna på dina favoriter. För extra effekt baka kanelbullar samtidigt och ät dem framför en spännande svensk polisfilm à la Beck. Tro mig, det hjälper.

 

3. Försök hålla kontakten så gott det går. Riktiga vänner finns kvar där, men det kan vara jobbigt när det känns som att man tappar kontakten. Boka in skype-dejter med jämna mellanrum. Whatsapp är bra också, på så sätt håller jag kontaken nu med mina vänner i Paris och på andra håll.

 

4. Se till att skaffa dig riktiga vänner där du befinner dig, inte bara ytliga bekanta. Sådana du kan lita på. Även om det såklart är bra att ha vänner från den kulturen och det land du befinner dig i, kan det vara skönt att även ha kompisar som är i samma situation som du. När jag kände som att jag skulle kunna börja gråta om jag hörde en vers av ”Sol, vind och vatten” var det skönt att ha vänner som förstod min hemlängtan. Både mina svenska och andra utländska vänner i Paris var i vissa perioder ett otroligt stöd.

 

5. Gör något roligt som du bara kan göra där du är, och inte i Sverige. Njut av att vara där du är och undvik sådant som gör att du blir bitter på den plats du befinner dig på. När jag bodde i Paris tyckte jag ibland det var mysigt att köpa ett par macarons på det lokala boulangeriet och sedan sätta mig på ett brasserie med en kaffe och en bok. Eller promenera runt och titta på alla vackra hus. 

 

6. Åk till IKEA. Det är lite klychigt kanske men det är kanon för att bota hemlängtan. Gå runt och fnissa stolt åt alla svenska ord som MYSA och NYPONROS. Köp hem kardemummaskorpor, lingonsaft och tunnbröd. Ät köttbullar och daimtårta. Gärna med en svensk vän eller någon annan som uppskattar sådant.

 

 

Har ni andra som bor eller har bott utomlands några tips vid hemlängtan kanske?

 

 
0

0 kommentarer

  • Andréa

    Bodde i Köpenhamn innan och det är ju inte så långt bort, men även där kunde man få hemlängtan (Danmark bjuder på fler kulturkrockar än man kan ana). Ett tips från mig är att läsa svenska tidningar på nätet eller kolla nyheterna på SVT play eller TV4 play, känns alltid lite mer som att man är hemma om man har koll på vad som händer där 😊

  • Emelie - Lever drömmen i Paris!

    Vilken klockrent formulerad och hjälpsam lista, Christine! Skulle nog hjälpt mig massor, men som tur är så har jag inte hemlängtan.. (än, kanske man ska säga?). Pssst.. Inte meningen att fresta dig. Jag skulle faktiskt döda för en bit svensk kladdkaka just nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.