Places in France,  Travels

Tips för dig som funderar på att resa ensam till Frankrike

Ni minns kanske att jag skrev ett inlägg om att resa utomlands ensam, och mina upplevelser när jag åkte ner till Frankrike och spenderade fyra dagar i Nice och Juan-les-Pins på egen hand. För er som inte läst det så kan ni göra det HÄR. Jag lovade er att följa upp med några tips för den som kanske funderar på att åka iväg ensam men inte riktigt vet i vilken ända man ska börja eller vad man bör tänka på när man reser utan sällskap till Frankrike. Mycket av detta gäller självklart för resor till andra länder också, men Frankrike är det land jag kan allra bäst.

Tänk inte på allt som kan gå fel, utan tänk på allt som kommer gå rätt. Det kan kännas läskigt men när du väl gått från tanke till att faktiskt ha ställt in dig på att åka iväg så är du redan en bra bit på vägen. Prata med någon vän eller familjemedlem som är van vid att resa på egen hand, eller som är allmänt positivt inställd till att gå ur sin comfort zone. Någon som besvarar dina funderingar på att resa iväg ensam med ”Ja vad kul, klart du ska göra det!”.

Det första är att komma på vart du vill åka. Vill du ha en solsemester eller vandra i bergen? Är det storstad du söker eller en lugn vecka på landsbygden? Om du har körkort kan det vara mysigt att hyra en bil och köra mellan olika byar exempelvis. Jag tycker att många platser fungerar bra för ensamsemester och innan jag bestämde mig för Nice och Juan-les-Pins så funderade jag även på Biarritz, Aix-en-Provence, Annecy (vilket tydligen är riktigt vackert!) och Montpellier. Andra platser i Frankrike jag kan rekommendera – om du inte nödvändigtvis behöver sol och bad – är Strasbourg och Avignon. Strasbourg ligger dessutom bara ett par timmar med tåg ifrån Paris. Avignon har en teaterfestival i juli, och ett par dagar där kan enkelt kombineras med en tågresa till sydkusten. Även huvudstaden är en bra stad att uppleva ensam eftersom att det finns så mycket att se och göra på egen hand. Det är värt att veta att i augusti är Paris mer eller mindre dött och det kan vara upp mot 37 grader.

I Biarritz kan man gå klädd såhär den 7 oktober. Inte helt fel.

Att boka flygresa är ibland en djungel, men det bästa är att använda sig av en resesajt för att hitta vilka flygbolag som flyger dit du vill åka. Om du behöver ta dig med tåg inom Frankrike så är det riktigt smidigt att använda sig av sncf.fr, vilket är den franska motsvarigheten till SJ. Du kan då flyga till Paris och sedan ta tåget därifrån till nästa resmål inom Frankrike. Om du åker längs sydkusten så finns det ett tåg som åker längs med kusten och som kallas för TER (lite som Öresundståget men inte lika modernt). Biljetter till det kan man köpa precis innan avgång och de kostar inte så mycket. Alla tågstationer har automater där du smidigt kan köpa dem med ditt kontokort. Precis som med SJ så är det billigare för studenter och ungdomar under 25 år.

Bonustips! Precis som i Sverige kan man hitta tågbiljetter i 1 klass till nästan samma pris som 2 klass.

Om du inte pratar språket så kan det vara bra att ha med sig en ordbok, eller lära sig några enkla fraser. På många mindre orter där inte så många turister passerar förbi så kan det vara svårt att kommunicera på engelska. Även om det blivit bättre med just engelskkunskaperna bland fransmännen, så är det många som inte kan ett ord franska. Tänk även på att skriva ut eventuella dokument som du behöver, som vägbeskrivningar, adresser, kontaktuppgifter etc. Det brukar finnas WiFi på många caféer, samt McDonald’s och Starbucks men det är inte alltid så bra. Google Maps har en funktion där man kan ladda ner offline-kartor vilket är super eftersom att GPS:en ofta äter upp all data.

Jag skulle tipsa om att boka ett mindre hotell, hostel eller airbnb. Jag bodde som sagt på ett Bed & Breakfast (du kan läsa om det HÄR!) under mina dagar i Nice, och det hittade jag efter lite googlande. Om du inte har så höga krav på standard så är hostel ett perfekt alternativ och en chans att möta andra ensamresenärer. Bokar du ett airbnb så var medveten om att standarden inte är som i Sverige. Treglasade fönster existerar typ inte och golven är ofta iskalla, så om du reser på vintern och till de norra delarna, ta med varma kläder att ha på dig inomhus. Jag kunde inte leva utan mina fårskinnstofflor när jag bodde i Paris.

När det gäller hotell så tycker jag att det oftast är bäst med mindre hotell snarare än hotellkedjor. Ett tips är att boka via en hotellsida, och sedan maila hotellet med dina specifika önskemål. Då blir du inte bara ”en gäst i mängden” och har en chans att till exempel bli uppgraderad.

Om du hyr en lägenhet kan du köpa hem goda frukostyogurtar och sparar lite av semesterkassan till andra saker.

– Nu kommer jag kanske få alla PK-poliser efter mig men jag har sagt detta förr, och det är av egen erfarenhet. Om du är tjej, ska resa dit det är varmt och inte tycker om att känna dig som ett djur i en bur, så lämna den kortkorta kjolen och magtröjan hemma. Feminism och allt det där i all ära, men tyvärr fungerar det inte likadant när man kommer ner i de sydligare delarna i Europa. Många män och killar tar sig friheten att visa sin uppskattning på ett ganska aggressivt vis när en blondin struttar förbi i rumpkorta shorts och en topp som slutar ovanför naveln. Så vill du smälta in och inte känna som att det står skrivet ”skandinavisk turist” i pannan (vilket både kan vara en fördel och nackdel förvisso, men det är lätt att bli utnyttjad och lurad om man verkar lite clueless – fake it till you make it), så är mitt personliga råd att tänka över sin packning.
– Man ni:ar (vous = ni, tu = du) personer man inte känner i Frankrike och det är kutym att säga merci och s’il vous plaît. Detta med artighet är dessvärre någonting jag saknar här för vi har inte den kulturen i Sverige. Jag tycker att vissa är så otrevliga här när de i princip säger ”öh du, jag ska ha en korv med bröd”, haha.
– Servicen är ofta inräknat i notan (vilket är lite ironiskt med tanke på att man sällan får bra service i Frankrike), men om en servitör eller servitris mot förmodan varit extra trevlig så kan man ge någon euro i dricks.
– Ha alltid lite kontanter för på många ställen kan man inte betala med kort. Detta gäller särskilt taxi och om du exempelvis köper en kaffe för 3 euro. I de flesta städer finns det gott om bankomater.
– Det går utmärkt att dricka kranvattnet i Frankrike och om du beställer vatten på en restaurang så be om ”une carafe d’eau” (= en karaff med vatten – uttalas ’yn karaff då’), eller ”l’eau du robinet” (kranvatten – uttalas ’lå du råbiné’). Annars kommer de lura dig till att köpa en liten flaska Evian för 50 spänn.

Någon frankofil som har något annat tips här?

– Våga prata lite extra med hotellpersonalen. Om de märker att du reser ensam så kommer de säkerligen behandla dig lite därefter och då känns det kanske mer som att du får den där gemenskapen som uteblir när man reser utan sällskap.
– Gör allt det där som du alltid tänkt att du inte skulle kunna göra på egen hand. Åk på en dagslång vandring i Alperna, gå på Champagneprovning i Reims, bo på ett slott i Loiredalen, ät en lyxig trerättersmiddag, surfa i Biarritz eller besök Katakomberna i Paris.
– Ta mod till dig och gör någonting som du aldrig skulle göra hemma. Som att be en främling att fotografera dig, sätt dig i en bar och drick en drink för dig själv eller föreslå till någon annan som äter ensam på restaurangen att sätta sig vid ditt bord. Vem vet, det kanske blir en vän för livet?

När man inte har en ”Instagram boyfriend” så får man be andra att dokumentera speciella minnen. Håll utkik efter personer som ser ut att veta vad de gör med en kamera bara.

Om någon läsare har mer erfarenhet av att resa ensam än jag har, och kanske har tips att dela med sig av, så kommentera gärna. Sharing is caring, som sagt.

♠ Jag hittade ett inlägg som skrivits av en kille som rest ensam till Barcelona – du hittar inlägget HÄR!
♠ Även det här inlägget om att resa på egen hand till New York tyckte jag var bra. 

//Some tips if you’re thinking of going on a trip by yourself in France. Click on the post and scroll down to translate into your language.

0 kommentarer

 • Ljuva Julia

  Gud så roligt, jag skrev upp ensamresa på min lista med 100 mål 😃 Jodå, vi säger till. Just när det händer så går det inte då de bor i en annan trappuppgång som låser sig. Men vi har bråkat med dessa grannar, hyresvärden, hyresgästföreningen och securitas sedan vi flyttade in i pricip… hu..!

 • Anna-Sarah

  Bra och kul! Jag är och har alltid varit ensamresenär tror att jag har rest fyra gånger totalt med vänner haha..men nu var det ett tag sedan jag resten överhuvudtaget tänkte boka in en resa till hösten. Inspirerad av ditt inlägg tack. 😊

 • christinestories

  Ja men då tycker jag att du ska se till att komma iväg! Sätt igång redan nu och kolla efter resmål 😉 Usch så trist. Typiskt Sverige. Inget händer och ingen vågar göra någonting. Tycker att du ska anmäla det till polisen i så fall!

 • Anna, New York - My Bite of the Big Apple

  Vilket matnyttigt och inspirerande inlägg! Jättekul att läsa. Det var ett tag sedan jag var i Frankrike. Kanske dags? Tusen tack för länken till mitt inlägg också, om att resa ensam till New York! 😊

 • christinestories

  Tack! Kul att du gillade det 😊 Ja det borde du absolut! Och varsågod. Tyckte att du skrev ett riktigt bra inlägg som nog många kan ha nytta av. Jag spara det tills jag ska åka till NY 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.