Places in France,  THROWBACK,  Travels

Take me back to south of France

På en knapp vecka har träden skjutit ut en massa skott och förvandlat allt det gråbruna i stan till ett potpurri av gröna toner (plus lite övrigt färgstänk här och där). Nu fattas bara värmen också. Temperaturen här i Malmö gjorde en störtdykning i helgen och sedan i måndags morse har det mest bara varit ruggigt.

Som vanligt får det mig att dagdrömma om sydligare breddgrader, med dofter av saltvatten och palmer som svajar i den ljumma vinden. Jag undrar hur många skandinaver som just nu drömmer om att resa söderut? Jag lär inte vara den enda. Sedan finns det de människor som faktiskt lever i nuet alltid och trivs bra där. Undrar om det är samma personer som tar tre-fyra foton under sina resor? M är sådan. Han har varit på helt otroliga platser runt om i världen både i jobbet och privat, men dokumenterar bara med ett par bilder. Jag skulle inte kunna leva så. Då hade jag knappt ens kommit ihåg hälften av alla resor jag gjort! Det krävs förstås även ett intresse för fotografering (eller som för kineserna som dokumenterar för att visa minsta lilla lyktstolpe från Rom för hela släkten där hemma) och tålmodiga medresenärer.

Hursomhelst. Bilderna är av blandad kompott från en resa till södra Frankrike i april/maj 2017. I samband med ett bröllop i Sainte-Maxime besöktes även Saint-Tropez och Nice. Det senare har jag varit i tre gånger nu och jag tycker om staden mer för varje gång jag är där.

Sainte-Maxime är en gullig liten hamnstad strax sydväst om Nice, och som bekant även platsen där vår kungafamilj har ett hus. Några sjömil åt sydväst, över bukten, ligger Saint-Tropez. Även kallad ”Troppan” av stureplanseliten. Kan vara bra att veta för den som någon gång hamnar i sådana kretsar. En ort på franska rivieran som troligtvis skulle upplevas som bäst just nu när utlandsturisterna inte tillåts komma in i landet. Precis som på alla ställen dit resebyråer slussar bussar fulla med omedvetna turister och människor med Amex Platinum semestrar.

Jag läste att den franska regeringen öppnar upp för turister att besöka landet den 30 juni. Förhoppningsvis finns det en chans att faktiskt få uppleva Frankrike så som den var innan turismen invaderade alla de där fantastiska platserna.

Tänk att strosa runt där i de smala gränderna alldeles ensam. Drömmen.

Nu ska jag sluta dagdrömma och i stället laga middag. Vi hörs snart igen!

2 kommentarer

  • teruko

    Sällar mig absolut till den längtande skaran… Som icke helt ung har jag haft ”förmånen” att hinna besöka ett flertal numera turisttäta platser i Frankrike innan invasionen startade. Någon bonus ska man väl ha! 🙂

    • Christine

      Ja så fint att ha det i minnet! På vilka sätt är Paris annorlunda om du jämför nu och dina första besök där? Vore spännande att höra om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.