South Africa

Take a hike in Hogsback

Några inlägg har legat i utkast-listan sedan ett tag tillbaka och efter ett par halvdeppiga inlägg så tänkte jag byta av med lite reseinspiration. Jag har skrivit om Hogsback tidigare, men då var det främst om Terra-Khaya Backpackers (länk till det hittar du längst ner i inlägget!) där vi bodde under den enda dagen vi befann oss på denna fina plats i östra Sydafrika.

För en gångs skull så var jag inte så involverad i resplanen utan hakade mest på, men mot slutet av resan så ångrade jag att jag inte hade bättre koll. Det kändes tråkigt att endast stanna en dag på den här fina platsen. Jag hade i stället kunnat skippa både Durban och Ballito om jag visste innan vi startade vår resa att de två första stoppen var de som var mest värda att utforska.

Hogsback är inte så känt i folkmun, ens i Sydafrika, men med de fantastiska vyerna och djupa skogarna måste jag säga att det är en plats som är väl värd att se. Vi körde dit från Kapstaden vilket såhär i efterhand kanske inte var en världsbäst idé. Det var alldeles för långt. Vår enda dag i Hogsback gick vi på en hike med målet att nå ett av vattenfallen. Det skulle tydligen ta 45 minuter att nå dit, men det slutade med att vi vandrade runt där i skogen i 1,5 timme, mitt på blanka dagen med för lite vatten i bagaget. Där och då konstaterade vi att det troligtvis tar mindre tid för hurtiga sydafrikaner och att man aldrig ska lita på dem tidsmässigt. Någonsin.

Starten av hiken börjar vid det kända backpacker-stället Away with the feries, och naturreservatet Aukland Nature Reserve. Några av er kanske till och med har sett bilderna med badkaret som står vid en klippa på sociala medier? Vi bodde som sagt inte där så jag såg aldrig badkaret IRL, så att säga.

Såhär ser det ut i skogen där, ungefär. Många höga träd, snåriga snår och ett konstant oljud från någon typ av fågel eller insekt.

Lianer var där också och då var vi tvungna att stanna och leka att vi var Tarzan. Fast det innebar mest att sitta på en grengunga och vagga fram och tillbaka med stadigt grepp med händerna. Vi ville ju inte skada oss första dagen vi befinner oss ute i ingenstans i ett land med brist på modern infrastruktur.

Sen kom vi till första ”vattenfallet”, vilket vi var lite besvikna på. Det var vackert, men liknade mer en strömmande bäck.

Så vi vandrade vidare. Här försöker jag fota ett av de majestätiska träden som växer i skogen. Jag tror att detta är ett Yellowwood, om jag inte minns fel. Det är i alla fall riktigt högt och var svårt att fota.

Nicky, en av de som var med på resan, var sådär jobbigt hurtig och optimistisk. När jag fick mitt femte skrapsår och ville ge upp så var hon redan hundra meter framför. Det här var ingen ”vandra på lättsamma stigar-vandring” kan jag tala om utan en ganska svår och ibland brant hike. Det gäller att vara försiktig för tyvärr är det många turister som skadas svårt eller till och med förolyckas på Sydafrikas många hikes.

Till slut kom vi fram till vattenfallet Madonna & Child. Jag hade väl förväntat mig något mer… häpnadsväckande? Vattnet var grumligt och det var väldigt grunt så man kunde inte bada. Trots den detaljen var det såklart roligt att se.

Det går knappt att skåda, men mitt i bilden sitter en apa på en gren. Det var höjdpunkten på min dag. Jag stod i vattnet när vi såg den och bad en av tjejerna att ta en bild men tyvärr så var hon nog för långt bort och min kamera har ju ingen zoom. Himla synd!

När vi väl tagit oss upp till slutet av hiken så var jag helt slut. Jag var inte alls van vid att vandra så länge (då hade vi varit iväg i nästan fyra timmar), och var både hungrig och törstig eftersom vi trodde att vi skulle vara tillbaka på 1,5 timme. Jag höll på att lägga mig ner på marken i ren protest när vi insåg att vi hamnat 2,5 kilometer från byn och var tvungna att gå i gassande sol. Jag hade inte riktigt anpassat mig till hettan där nere heller och då var det omkring 30 grader.

För den som gillar att vandra och är i lite bättre form än jag var så kan jag absolut rekommendera denna hike. Jag tror att det går riktigt bra om man bara har tillräckligt med vatten med sig, och kanske även några mackor och lite frukt.

Om du vill ha information om vad för hikes du kan göra i Hogsback så hittar du det HÄR. Bästa sättet att ta sig dit är att flyga till East London och sedan hyra en bil och köra upp till Hogsback. I Sydafrika kostar det ca 600 rand (ca 400 kr) /dygn att hyra en bil och du behöver ett högre fordon för att kunna ta dig runt på vägarna där, så gärna en four-by-four (fyrhjulsdriven), men en tvåhjulsdriven funkar det med om den är lite högre.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *