C'est la vie

Språkkurs i Frankrike och Paris

 

 

Språkkurser är alltid ett aktuellt ämne eftersom det finns ett stort intresse för att just läsa ett nytt språk bland unga såväl som äldre.

 

Många har frågor om hur man ska börja leta efter en lämplig skola och kurs, för att inte tala om bostad, här i Paris. Just det senare kan vara väldigt svårt, speciellt om man har en snäv budget. I vissa fall kan det innebära en del stress under studietiden, i alla fall fram till dess att man funnit ett lämpligt logi. Likaså kan det vara en ganska stor chock att komma till Frankrike för universitetsstudier eftersom undervisningen ofta skiljer sig väldigt mycket från den svenska akademiska världen. Även om man tror sig ha goda franskakunskaper kan det vara svårt att hänga med på en två timmars föreläsning utan en visuell presentation eller skrivna noteringar från lärarens håll. Ofta är det just sådan en sådan typ av gammalmodig undervisning som man möts av i Frankrike. Man niar lärarna och ifrågasätter inte deras metoder. Har man inte spenderat någon längre tid i Frankrike innan kan det vara ännu svårare att känna sig trygg och säker i början.

 

Ett sätt att förbereda sig på kan vara att komma hit för en kortare franskakurs innan man flyttar ordentligt. På så sätt får man chansen att inte bara träna språket ytterligare men också söka bostad, orientera sig i staden och lära känna omgivningarna. Självklart passar en språkkurs även de som drömmer om att komma hit för att arbeta och leva, eller som bara vill prova på att bo utomlands under en kortare period. För många ungdomar – och även vuxna – kan det vara just en språkresa som utgör startpunkten för drömmen att flytta utomlands under en period i livet. Att åka på en språkresa kan ge ett självförtroende och en självständighet som man inte tidigare hade, oavsett hur gammal man är.

 

En stor fördel med språkresor är att det är möjligt att boka kurs och boende tillsammans i ett paket, vilket tar bort mycket av oron över praktiska saker att ordna med. För ungdomar som reser på språkresa sker boende och undervisning, och sociala aktiviteter, ofta på samma ställe, eller så erbjuds boende hos värdfamiljer i närheten av skolan. Vuxna resenärer kan ofta välja mellan att vara inneboende eller bo i delade lägenheter/residens med andra studerande. En annan positiv aspekt är att dessa språkkurser anpassas helt efter ens egen språknivå. Är man ren och skär nybörjare placeras man tillsammans med andra nybörjare, och likaså om man ligger på en långt högre nivå. Kurstiden inleds vanligtvis med ett prov för att korrekt kunna identifiera alla deltagares kunskapsnivåer.

 

Även om språkreseförmedlingar så som t.ex. ESL har svenska kontor och rådgivning på svenska (vilket såklart även innebär en trygghet för oerfarna resenärer) är det bra att veta att deras kurser sker på lokala språkskolor tillsammans med andra studerande från hela världen. För ungdomar finns ofta alternativet att studera enbart tillsammans med svenska ungdomar men om målet är att öva franska och samtidigt lära känna Paris och kulturen är svenska klasskamrater ofta en nackdel än fördel. Genom att boka en kurs utan andra svenskar får man ut mycket mer av studietiden. För ungdomar, såväl som vuxna, som väljer att studera franska med ESL handlar upplevelsen inte bara om Frankrike utan även om att lära känna människor från andra delar av världen. Saknar man Sverige eller exempelvis vill söka bostad med andra skandinaver, kan man alltid söka sig till Svenska Kyrkan i Paris – där finns svenska tidningar, böcker och kanelbullar.

 

Att bo utomlands passar inte alla och inte heller Paris faller alla i smaken. En språkresa under några veckor eller månader kan ge dig svaret på om utlandsstudier och Frankrikes huvudstad är det rätta valet för dig. Kanske söker du dig hellre till en mindre stad eller föredrar att spendera din semester i Paris, i stället för att studera.

 

 

Sponsrat gästinlägg av ESL Språkresor. Text skriven av Olivia Pehrson-Jones. 

 

 

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.