In the kitchen

Saftig banankaka med valnötter

Jag tänkte att jag skulle vara snäll och dela med mig av receptet till banankakan som jag brukar göra. Receptet fick jag av min kompis Gabriella efter att jag frågat om hon ville ha mina övermogna bananer (jag får kväljningar av övermogna bananer), varpå hon föreslog att jag skulle baka en banankaka och skickade ett recept snabbare än jag hann informera om mina bristande bakkunskaper. Sedan visade det sig att jag faktiskt inte var så dålig på att baka som jag trodde.

Originalreceptet innehåller inte vaniljsocker eller salt, plus att jag bytt ut ströbröd mot kokosflingor. Jag tycker att det blir godare såhär. Jag älskar kombinationen sött, lite salt, smörigt och kokos. Och banan! Det ska alltså inte vara mycket salt, bara så det tar fram smakerna.

La recette:

♣ Lite mindre än 1 dl strösocker
♣ 2 dl florsocker
♣ 150g mjukt smör
♣ 3 bruna/mogna bananer
♣ 2 ägg
♣ 3 dl vetemjöl
♣ 1 tsk bakpulver
♣ 1 tsk vaniljsocker
♣ 0,5 tsk malen kanel
♣ 0,5 tsk malen ingefära
♣ 1 krm salt
♣ 50g valnötter
♣ smör, flingsalt och kokosflingor till formen

Såhär gör du:

1. Ugn 175° varmluft/200°vanlig
2. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst
3. Mixa/mosa banan och blanda i smeten tillsammans med ägg
4. Blanda i de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten
5. Smörj en form med smör, strössla lite flingsalt i botten och på sidorna och häll över kokosen. Jag brukar även strössla på liiite flingsalt och kokos på toppen innan jag ställer in den i ugnen, men det är såklart en smaksak.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter i rund kakform, lite längre i brödform. Testa med kakpinne.

Bon appétit!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.