In the kitchen,  Weekend

Recept på helgens godaste Hälsobröd

Äntligen fredag! För din del hoppas jag i alla fall att det är de två orden som cirkulerar i tankegångarna. Tyvärr har jag inte kurerats mirakulöst under nattens gång och känner mig idag snäppet sämre än igår. Halsen känns tjock, som att det sitter någonting i vägen, kroppen är trött och magkatarren fortsätter att härja. Det brukar tyvärr bli såhär när jag får en släng av den värsta sortens magkatarr – förkylningen kommer på köpet. Antagligen pga sänkt immunförsvar. Lite bitter är jag men det får bli en påminnelse om att ta hand om kroppen lite bättre i dessa tider. Idag vilar jag alltså, och hoppas på att vara i bättre form i morgon.

För den som har lite mer energi och är sugen på att baka gott bröd inför helgens långfrukostar, så kommer här ett recept som nu blivit standard hemma hos mig. Nämligen Hälsobröd. Jag fick receptet från min kompis Sandra efter att hon kom på besök och hade med sig en limpa som hon hade bakat själv.


Recept Hälsobröd, två satser:

♣ 5 dl vetemjöl
♣ 5 dl grahamsmjöl eller råg, alternativt en mix av de två
♣ 5 dl fri blandning av linfrö, solrosfrön, pumpakärnor, rågkross/vetekross, vetekli
♣ 1 näve dadlar
♣ 1,5 dl mörk brödsirap
♣ 1 liter filmjölk
♣ 4 tsk bikarbonat
♣ 1,5 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser först, därefter sirap och filmjölk. Rör ihop. Det ska inte bli till en deg utan mer som en en kladdkaksmet. Smörj och bröa två avlånga brödformar. Fyll formarna och grädda i nedre delen av ugnen. Smeten är väldigt ljus i färgen men brödet mörknar när det gräddas.

Temperatur: 175 grader
Tid i ugn: ca. 1,5 h (om du har gasugn – som jag – så kan de behövas vara inne i nästan två timmar)


Klart! Skär upp i skivor och frys in. Så har du saftigt och smarrigt bröd både i helgen och veckorna som kommer. 

Ha en underbar fredag!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.