C'est la vie

Plus och minus

Jag pratade med syrran igår på skype. Usch så jag saknar henne. Jag hoppas att jag får råd och tid för en weekend i London i vår. Jag beklagade mig över min tillbakaiMalmö-ångest och hon sa att hon nu förstår exakt vad jag menar. Livet i Sverige är inte samma som i Paris eller London. Det finns så mycket fler möjligheter och människor lever mer efter mottot ”Carpe diem”. Man tar det lugnt och stressar inte för obetydliga saker. Hon känner nog som jag, att Malmö är för litet nu.

Malmö är en fin stad och jag älskar den, tre månader om året och i lagom dos. Några av mina närmsta vänner bor här och det är nära till havet. Men annars så är det nog som mamma sa: Att bo i Paris i ett år och sen komma tillbaka till lilla Malmö, det är svårt.
Det är nästan så jag ångrar att jag inte gick på intervjun för utbildningen i Stockholm i somras.

Saker som är bra med att komma tillbaka till Sverige:

+ Jag kan gå omkring naken var jag vill hemma för första gången på en månad

+ Man kan faktiskt gå på stan en lördag utan att bli nertrampad och få en panikattack

+ Serviceminded personal i butikerna

+ Min älskade säng som jag inte får nackspärr/ont i ryggen och axel ur led av

+ Att träffa mina vänner igen och att många jobbar oregelbundet så jag slipper vara uttråkad mån-fre 09.00-19.00

+ Ett kök som faktiskt har ett element och ett golv som håller mer än 5 grader

+ Svensk TV och odubbade filmer

+ Nästa helg ska jag bort till Kivik och då kommer också farfar. En helg på Österlen med fina familjen <3

Saker som INTE är bra med att komma hem till Sverige:

– Grått, kallt, snö och regn. Till typ april. Need I say more?

– Att det bara är jag som sover i sängen

– Att jag faktiskt föredrar den franska livsstilen och inte planerar min vecka tre veckor i förväg. Vilket innebär att jag alltid är efter och kommer få tvingas anpassa mig eller vara ensam på helgen i tre månader.

– Alla måsten som ger mig huvudvärk, magknip och yrsel

– Jobbpasset som startar klockan sex på lördag. På morgonen. Jag måste gå upp kl fem… Omänskligt.

– Att jag inte kan få en entrée+plat+dessert-meny i Malmö för 20 euro och därför kommer få leva på storkok i en månad

– Att allt som visas på svensk TV är dokusåpor med storbröstade mediekåta bimbos. Tack och lov att jag bara är på säsong 3 av HIMYM!

– Man kan inte köpa en god flaska vin för 5 euro en lördag kväll när man spontant bestämt sig för att köra en vin/ostkväll. Inte för att många bestämmer helt spontant en lördag kväll för att köra en vin/ost-kväll. Lördagen bestäms ju redan på måndag. Veckan innan. Och invites går via FB. Men ändå.

– Söndag kväll till fredag kväll är det hemmamys som gäller. På lördag kan man gå ut, antingen till båten eller Etage. Pest eller kolera.

– Det finns ingen att prata franska med

– Sa jag att vädret är skit?

– Och att jag kommer vara bitter i en månad? (tack och lov att jag ska iväg i mitten på februari!)

Någon som vill lägga till på listan?

0

0 kommentarer

 • Elin

  -folk planerar klädsel till planerade events lika lång tid i förväg-3 veckor. Man sminkar sig och fixar håret i fem timmar. I Paris slänger man på sig något spontant fem minuter innan utgång och drar ett drag med mascaran, ändå är parisiennes så mycket chicare än svenskar. Elle-galan hetsen är ett bra exempel på detta fenomen.

  -Konsumtionshetsen. Allt måste vara nytt, nytt, nytt. Istället för att satsa på en egen stil, både när det gäller mode och inredning.

  -Allmän fokus på yta istället för innehåll. Ytliga konversationer, medan diskussioner i Frankrike är ofta mer intressanta, livade – och roliga. Istället för att diskutera senaste Let's dance diskuterar man vad som hänt i ens eget liv eller vad som händer i världen. Riktiga saker.

  -I Sverige trycker folk en kanelbulle-utan smak- i tårtsize. Sedan klagar man på att man är tjock och tar sig an någon hiskelig diet och signar upp sig på gymkort. I Frankrike tar man en macaron på sin höjd-o bryr sig sedan inte om sin diet. Kvalitet framför kvantitet.

 • Magdalena

  Bra lista. Skitstörigt att man inte kan köpa vin, sprit när o var som helst, gaaah…Eftersom jag fortf jobbar i kph iaf så brukar jag kunna köpa där, sista utvägen en lördagkväll om man inte har ett förråd hemma 😊 Hittade tom vin på systrarna grene på ströget av alla ställen, i söta små flaskor =)

 • Nina

  Förstår att det känns kämpigt men håll ut tjejen! Man måste ha lite trevligheter att se fram emot 😊 åker du till Paris i mitten av feb?

  Kram N.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.