Paris

Parisögonblick i backspegeln

När man, som jag, bott flera år i en stad så tenderar det att resultera i att se den staden från så många olika synvinklar, väderförhållanden, säsonger och även tider på dygnet. Precis så är det för mig med Paris. Mitt intresse för foto väcktes faktiskt till liv när jag flyttade till Paris och skrev den blogg jag hade då. Det innebar att jag nästan alltid hade min kamera med mig och således fångade väldigt många platser på bild. Ibland samma på våren, sommaren, hösten och vintern.

Några bilder har kommit att bli favoriter i den enormt stora bildbank jag byggt upp. Jag vet inte exakt hur många foton jag har från 2009 till nu, men jag gissar att det är minst femtusen. Hur länge som helst har jag sagt att jag ska framkalla foton men det blir aldrig av. Det är så synd att de bara ligger där på hårddisken, men så är jag en lat prokrastinerare. Kanske vore det bättre om jag INTE sa allt det där jag tänker göra någon gång i framtiden? Det känns som att jag jinxar det varje gång.

Här kommer hursomhelst ett gäng av mina absoluta favoritbilder. Jag har några fler men jag sparar dem lite.

En helg i maj när jag satt på en bänk i Jardin du Luxembourg. Det var riktigt varmt minns jag, och jag köpte med mig macarons från Ladurée (typ en av tre gånger jag köpt macarons därifrån – tycker att de är så överskattade). Bilden förmedlar verkligen den känsla som jag kände där och då.

Den här bilden tog jag på en gata mellan rue de Rivoli och Seine, alldeles i närheten av Église Saint-Gervais. Kanske var det precis bredvid till och med. Det var inte förrän när jag la in fotot i datorn som jag såg hur fint det var med mannen som satt där med pipan.


Denna bilden är tagen från en av broarna över tågrälsen som går från Gare St Lazare och Pont Cardinet, ett kvarter från där jag bodde sista tiden. Det är troligtvis en stund innan solnedgång eftersom att solen ligger låg på himlen åt väst. Jag gick över de broarna nästan varje dag.


Det här var en av de första fotona jag tog i den här parken som heter Square des Batignolles. Jag vill minnas att det var våren 2010 när jag jobbade som barnflicka. Jag brukade ta med den lilla pojken till parken på förmiddagen.


Ett par som satt på muren vid Seine (detta var samma dag som jag tog bilden på mannen med pipan) och det var, tro det eller ej, sent i september 2011.


Jag älskar denna bilden för den är så mycket Paris för mig. Det disiga eftermiddagsljuset, bilen som tvättar gatorna och det typiska brasseriet där framme. Jag kan inte minnas om detta var sensommar eller tidig vår, men det är från Avenue des Courcelles (du kan se metroskylten där framme för stationen Courcelles, där även Svenska Kyrkan och Svenska Skolan ligger).


Under träden på Place de Vosges i maj 2011.


En bild från en söndag när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra, så jag promenerade bort till Sacre Coeur och gick in i kyrkan. Det är ganska häftigt att först stå utanför med en massa turister och sorl, för att sedan komma in i den enorma och vackra kyrkan där det är alldeles tyst och stilla.


Ännu en bild från Jardin du Luxembourg. Jag minns att det blåste riktigt kalla vindar den här dagen men solen sken, som du ser.


En bild från Montmartre. Jag minns inte om det är rue Coulaincourt som går förbi där ovanför trappan, eller om jag har den i ryggen. Någon pariskännare som vet?

En av de sista bilderna jag tog innan jag flyttade hem till Sverige i september 2014. Lägg märke till att det inte finns en enda turist på denna uteservering. Så är det när man kommer bort från smeten i Paris. Det här är ett brasserie som låg på min fd hemadress – rue des Batignolles. Jag brukade gå dit och dricka kaffe ibland.

Sådär ja. En liten återblick på platser och ögonblick från 2009 till 2014. Vilka bilder gillar du bäst?

0 kommentarer

  • Sara

    Jättevackra bilder Christine! Jag följde din gamla blogg från Paris, vet inte om du minns mig, jag bodde då i Kalmar/Öland och hade två vovvar, min blogg hette Sweets by Sarah☺ Jag älskade dina bilder och texter om underbara Paris och hade en liten dröm om att bo där själv en dag☺ Livet tar dock ibland oanade vägar och nu bor jag dock sen 2016 i Barcelona i Spanien och njuter av livet här istället☺ Men det är alltid lika roligt att se dina bilder☺

  • christinestories

    Hej Sara! Tack ska du ha 😊 Ja det är klart att jag minns! Antar att du gav upp bloggandet? Barcelona låter inte helt fel det heller! Jag tyckte verkligen om den stan. Det är ju minst sagt varmare än Paris och stranden i Barcelona är säkert lite mysigare än Paris Plage 😉 Roligt att du hittat tillbaka hit och vad glad jag blir för att du lämnade en kommentar. Det är så kul att få en inblick i vilka som kikar in här! Ha en härlig helg i värmen där nere. Kram!

  • Sara

    Skönt att du inte hade glömt mig då 😉 Ja Barcelona är en fantastisk stad som verkligen har allt jag behöver för att må bra:) Började blogga men sen kom jag av mig, är så mycket annat man har styrt med och jag har mest använt mig av FB och IG. Är dock sugen på att ta upp den igen snart så vi får se 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.