Culture Paris/France

Paris: Bästa & Sämsta

 
 
Ni undrade vad som är det bästa respektive det sämsta med att bo i Paris. Jag gjorde en lista på mina fem hiss och diss. Det var inte helt lätt kan jag säga er och jag fick fundera lite. Kanske borde jag göra samma sak med att bo i Sverige? Eller jämföra de två platserna. Jag får fundera på det. Glöm inte att jag älskar era kommentarer och tankar, så skriv gärna era funderingar och åsikter på detta!
 
Här kommer mina 5 hiss och diss med Paris:
 
 

BÄSTA

1. Klimatet
De bästa årstiderna är längre än de sämsta. Vilket man inte kan säga om Sverige, tyvärr. Att kunna sitta på en uteservering i en tunn jacka i november är verkligen en fördel enligt min mening. Paris ligger närmre ekvatorn och det märks. Det är behagliga temperaturer från mars till oktober, oftast.

2. Möjligheterna
I Paris finns ALLT och ger du dig f*n på det så kan du komma exakt dit du vill. Många av världens allra största och mest framgångsrika företag har sitt huvudkontor i Paris. Det finns föreningar och nätverk för allt och alla. Vill du knyta kontakter så är det bara att gå med i en sådan. Dessutom träffar man hela tiden intressanta människor. Det är mycket enklare att möta nya vänner för alla är öppna för nya bekantskaper. Det är inget märkvärdigt att träffa någon på en fest och föreslå att ses för en kopp kaffe nästa dag.

3. Storstadskänslan
Det där att kunna vara anonym. Att befinna sig i en miljonstad. Pulsen. Det finns så många valmöjligheter vad gäller uteställen, restauranger, kultur, nöjen och saker att göra på helgen. Du kan gå och shoppa eller besöka muséer klockan nio på kvällen, äta middag klockan elva eller skåla med champagne från en taktearss med utsikt över hela Paris. Jag planerade sällan mina lediga dagar när jag bodde där. Det var ändå alltid någonting roligt eller spännande som dök upp.

4. Omgivningen
Arkitekturen och de vackra byggnaderna som gör Paris till vad det är. Det är så otroligt fint att jag hade kunnat spendera mina dagar där med att bara titta på fasader. Det här att ta en kvällspromenad längs med Seine och se solen gå ner bakom Eiffeltornet eller att strosa i någon av alla vackra parker. Helt plötsligt kan du springa på en enorm kyrka och bara ”jaha, där var den!”.

5. Matkulturen & utelivet
Det finns restauranger av alla dess slag och i varje hörn ligger ett brasserie eller en bar. Det finns alltid plats någonstans. Med Happy Hour och vinpriser på 5 euro per glas är det dessutom en helt annan kvällspuls i Paris. Man kan ses och ta ett glas efter jobbet flera dagar i veckan, men inte nödvändigtvis för att dricka alkohol. Folk träffas inte heller för att ”supa” eller bli fulla, utan för att umgås.

SÄMSTA

1. Bostadsstandarden
Lägenheterna är små och kommer ofta med diverse problem. Som stopp i avloppen, mögel i badrummet (eller köket som hos en av mina vänner – hela ena väggen i skafferiet är helt svart…), väggar utan isolering eller brist på allt sådant som vi tar för givet i Sverige. Som att ha en ugn eller tvåglasade fönster. I min lägenhet i Paris hade jag fönster med ett glas, medan jag i min lägenhet här i Malmö har tre glas. Det är dessutom dyrt att värma upp så många har inte så varmt hemma. Det märks ofta på restauranger och barer på vintern. Det är inte lika varmt och cosy inomhus som i Sverige.

2. Trängseln
I en stad med 10 miljoner invånare, plus turister och folk som kommer dit tillfälligt på grund av jobb, så blir det trångt. Särskilt på helgen. Att gå på stan en lördag under julruschen eller januarirean är otänkbart för en parisare med minsta lilla förnuft. Under rusningstid står man som en packad sill på metron och på söndagar under sommarhalvåret tar det 2 timmar att ens ta sig förbli la Périférique på grund av alla som ska ta sig hem efter sin weekend getaway. Allt är stängt på söndagar så alla gör sin matinhandling och sina ärenden på lördagen = långa köer och mycket väntan. Det är en stad med för mycket människor helt enkelt.

3. Arbetsförhållanden
Låga löner, långa arbetstider och oftare fokus på vad man gör fel än det man gör rätt. Dessutom har alla överordnade storhetsvansinne. Det har hänt mig flera gånger att en anställd i butiker fått en tillsägelse, INFÖR kunderna. Sjukt oprofessionellt. Ett par gånger har jag faktiskt sagt till då. Härskarteknikerna flödar. Unga nyexaminerade med en BAC +5 (typ mastersutbildning) blir erbjudna i jämförelse att jobba för en lön på 17 000 kronor brutto. I en stad där man inte får en lägenhet om man inte tjänar tre gånger hyran och hyrorna i sig ligger på 7000 kr och uppåt. Om man inte vill bo på 11 kvm och gå på toaletten i korridoren. Vilket många gör. Arbetsmiljö kan de nog inte stava till på franska företag, och på vissa arbetsplatser röker cheferna och vissa anställda. Hade det hänt i Sverige så hade det stått i Aftonbladet nästa dag. Jag hade kunnat skriva en roman i detta ämnet.

4. Ineffektiviteten
Ni anar inte så många gånger jag fått lust att hoppa bakom disken på typ McDonalds och bara ”nä, alltså ska jag fixa min egen mat kanske?”. De jobbar i slow motion. Samma i mataffären. Plus att de har managers som måste godkänna allting hela tiden, och alla som jobbar i en butik har inte rätt att ta emot returer. Vilket gör att saker och ting tar lång tid när man exempelvis ska lämna tillbaka en tröja på H&M.

5. Brist på sjöar och natur
Paris ligger som bekant inne i landet och på sommaren kan det bli riktigt hett. När staden kokar i 35 grader vill man inget hellre än att hoppa i närmsta sjö. Bara att det inte finns någon. Havet ligger långt borta och det finns inga sjöar inom flera mils avstånd. Man kan inte ligga i bikini i alla parker heller, och även om man nu skulle vilja det så kommer man bara ligga där och svettas tills man till slut går hem och tar dagens fjärde kalldusch. Mitt råd till dig när du flyttar dit: Hitta dig en fransk pojkvän, flickvän eller polare vars föräldrar har sommarhus med pool. Eller ett stranddhus i Biarritz. Boulogneskogen eller Vincennes är annars ett tips när man vill svalka sig under trädkronorna.
Ni som bor, eller har bott, i Paris. vad tycker ni?

0

0 kommentarer

 • Isabell

  Åh, vad jag älskar sådana inlägg. Det är alltid lika intressant att läsa andras "bästa och sämsta"-listor med Paris och få reda på vad andra tycker. Jag har själv bott i Paris i 1,5 år, och jag håller med dig på alla punkter. Dock måste jag säga att ineffektiviteten var det som gjorde mig mest frustrerad. Bara det att det ibland tog en hel dag att springa några få ärenden pga tröga människor och system från stenåldern fick mig att svära högt. Och bristen på service ska vi inte ens prata om… Jag måste också säga att jag tyckte uppmärksamheten från män på gatan blev lite för mycket ibland. speciellt när många av dem var på samma ålder som min pappa. Men det ju Paris vi pratar om. Det ÄR en av världens vackraste städer. Precis som du säger, så kan man vandra runt i timmar och bara se på alla vackra byggnader, kyrkor och monument. Man blir liksom aldrig mätt. Jag kommer ihåg att t.o.m. efter 1,5 år så tappade jag fortfarande andan när jag gick upp trapporna på Trocadero och fick se Eiffeltornet stå där i all sin prakt. Då är det väldigt lätt att glömma mögel i köket, fransmän som vägrar erkänna att de har fel och tjejen inne på naf naf som himlar med ögonen åt dig bara för att du frågar henne om de har kjolen i storlek 38. Det är verkligen en älska/hata – relation man har till den staden. Tusen tack för en väldigt fin blogg! Jag kikar in varje dag 😊

 • Simone i Berlin

  Intressant läsning! Det fick mig att börja fundera på Berlin. Klimatet här är också bättre än i Sverige, även om vintern var ovanligt lång. Men efter att ha varit i Sverige en vecka var det en stor skillnad att komma tillbaka till Berlin och känna den ljumna sommarluften. Andra likheter är storstadskänslan och utelivet. Men maten och servicen är långt ifrån hyllad. En får vänja sig vid slöa servitörer, men det är i alla fall billigt. Lägenhetsstandarden här är rätt ok, om än någon spartansk. Där jag bor har vi allt som behövs i ett kök, men ett pytte kylskåp, och inga riktiga köksskåp och de som finns är fallfärdiga. Men här tar man med sig HELA köket när man flyttar. Det känns också som att det saknas jobbambitioner här. Folk lever mer i nuet och nöjer sig mitt en halvdan lön för Berlinlivet. Hyra och mat är billigt här så man klarar sig ändå.

 • Emelie - Lever drömmen i Paris!

  Håller med Isabell med allt hon skrev i sin kommentar. Det finns så mycket gott och ont, men samtidigt en sådan kärlek som är svår att förklara bort, trots all skit som täcker den stundvis. Himla härlig lista, tack för underhållande läsning!

 • Sam

  Bodde i Paris som Au pair 2008-2009 och jag känner igen allt det du säger med lägenheterna. Jag hade en egen liten studio uppe i vinden typ och där var toan i korridoren. Förskräckligt! Varm vattnet var inte direkt en höjdare de heller. Jag håller med dig fullständigt. Sveriges standard är mycket bättre när det gäller bostad, ekonomi men utelivet är trist. I Paris finns det nästan allt, det är så levande, man har aldrig tråkigt. Det finns ju båda för och nackdelar dock precis som du säger.

 • Christine&OtherSweetStories

  Ja det är så sant som du säger det. Jag tror att det är det jag saknar mest, livsstilen som jag hade där 😊

 • Christine&OtherSweetStories

  Jaså? Jag som trodde att tyskar var snabba 😊 Jo jag har förstått det som att bostadsstandarden är bättre i Tyskland än i Frankrike. Och det är ssamma med köket i Frankrike, om du flyttar till en omöblerad lägenhet finns varken kyl eller frys.Intressant att läsa om hur det är i Berlin, tack för att du delar med dig!

 • Christine&OtherSweetStories

  Åh, tack tack ska du ha. Vad roligt att höra! Ja gud, jag vet precis vad du menar! Håller verkligen med på allt. Haha, så många gånger jag blivit irriterad på kassörskor och butikspersonal som varit otrevliga eller ohjälpsamma. Jag har tappat räkningen!

 • Lisa

  Boende standarden skulle jag ha svårt att vänja mig vid igen även om vi hade ganska tur med våra tre olika lägenheter. Det mest irriterande var nog i 13:e där det var sånt drag att den svindyra värmen liksom åkte rätt ut igen.. Och att man bara hade värmen på när man var hemma för annars blev det för dyrt.. Och allt det krångliga med olika papper hit och dit och rekommenderade brev… Stenåldern! 😊 Men allt det andra.. åh, saknar nästan varje dag. Kan liksom inte sätta fingret på exakt vad det är men bara att vara där gör mig lyckling.

 • Christine&OtherSweetStories

  Ja jag vet vad du menar! Jag saknar också, särskilt just nu. Jag dagdrömmer om vardagen i Paris och saknar mina vänner där. Och håller med om standarden, jag skulle inte kunna komma tillbaka till det. Ska jag någon dag flytta dit igen så ska det vara till en modern lägenhet, med dubbla fönsterglas 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.