France vs Sweden

Olika sovvanor

 

Franska IKEA-sidan.

 

Svenska IKEA-sidan.

 

I helgen har jag och en kompis planer på att åka till IKEA så nu sitter jag på hemsidan och tittar på vad jag och C behöver köpa. När jag kollade efter lakan så märkte jag en skillnad på hur de visar upp det på hemsidan. I Sverige är det vanligt att köpa två påslakan eftersom de flesta par sover med två täcken. I Frankrike är det vanligare med ettstort täcke. Precis som vi har haft. Som ni ser på svenska sidan är alla pålakan visade till enkelsäng medan på den franska sidan är det i majoritet visat som stort påslakan. Personligen tycker jag att det är värdelöst med ett enda stort täcke eftersom man 90 % av sin sömn sover på varsin sida av sängen och det blir som att man slåss om täcket. Dessutom blir det för varmt på sommaren (eftersom den andra kropp blir som ett element) och för kallt på vintern (eftersom det kommer ner kall luft mellan kropparna).

 

I Frankrike är dessutom kuddarna kvadratiska till skillnad från i Sverige där de är rektangulära. Intressant det där hur olika det är. Man kan ju tro att IKEA är likadant i alla länder men överallt måste produkterna anpassas efter marknaden i varje land. I England är t ex kuddarna avlånga.

 

 

 
0

0 kommentarer

  • Karin

    Sånt där är så roligt! lägger jätteofta märke till sådana där smågrejer som bara vi utlandssvenskar lägger märke till… man borde skriva upp dem egentligen, haha. Jätteintressant ju!

  • Carina

    Jag köpte lakan på zara home här i Spanien, och kassörskan trodde jag hade tagit fel då jag hade ett stort underlakan och två små påslakan. Vi tog nämligen med oss täcken från Finland då vi flyttade, och jag föredrar att ha skilda så kan jag skrutta ihop det hur jag vill utan att stjäla mannens halva 😊 I Spanien är kuddarna avlånga, och även där finns en dubbelvariant, så en del har en 160cm kudde…

  • Carina

    Jamen, om man är gift ska man ju dela på allt 😉 Dubbelsäng heter alltså "äktenskaps-säng" på spanska, så förr i tiden var man gift om man sov i en sådan 😊 Standardstorleken för dem är 135cm här. Vi har en 160cm från Ikea, man ryms ju inte två i den annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.