In the kitchen,  Things I like

Nostalgic habits (and my new French Press from Bodum)

IMG_2131IMG_2134

Jag upptäckte det praktiska med kaffepress under mina månader i Sydafrika. Erica och jag spenderade alldeles för mycket pengar på att köpa kaffe från Honeybun (även om det är billigare att dricka kaffe på kafé där så kommer ordspråket ”många bäckar små…” till sin rätt), men så hittade jag en liten kaffepress i huset som fick bli räddaren i nöden.

Det är roligt hur vissa upplevelser i livet – en relation, en resa, en längre tid utomlands eller en jobberfarenhet – sätter spår hos en. Att jag flyttade hem efter fem år i Paris och under flera månader kände ett behov av att äta efterrätt efter varje måltid, för det gjorde jag oftast i Frankrike. Det gör jag faktiskt ofta fortfarande, vare sig det är en frukt, yogurt eller chokladmousse. Eller att jag, efter flera år som kronisk skjuta-upp-disken-person, nu hatar att lämna disk till dagen efter. Bara för att jag bodde i kollektiv och inte hade som val att lämna den utan var tvungen att alltid diska direkt. Den sköna känslan av en tom diskho är ett resultat av den erfarenheten (även om jag aldrig mer i hela mitt liv kommer bo ihop med andra, om det inte är en pojkvän).

När jag kom hem nu insåg jag att jag verkligen ville ha en kaffepress för jag dricker så små mängder och då är en stor kaffebryggare både slöseri med tid och pengar. I stället för att ta första bästa plastiga variant från IKEA, så unnade jag mig en lyxig variant från Bodum. Som en belöning för de jobb jag sökt i veckan. Förstå hur nöjd jag blev när jag hade 20% rabatt på Åhlens så att den ”bara” kostade mig 270 riksdaler. Sedan fick jag se att den här fina kaffepressen från Bodum bara kostar 222 kronor just nu. Den var ju himla fin måste jag säga. Kanske kan det glädja någon annan som behöver en French Press?

Nu ska jag diska efter frukosten och sedan gå ut i solen. Jag blir så glad av det här vädret!

Vad har förresten du för vanor som du tagit med dig från en speciell livsresa?

 

//I discovered the great thing about making coffee in a French press during the months I spent in South Africa. Me and Erica – whom I worked and lived together with – spent way too much money on take away coffee, so when I found a small french press in the house I started making coffee at home instead. This followed me all the way here and I just had to buy one. I got myself a luxury version from Bodum, just to treat myself after have sent out a few job applications. There’s an excuse for everything, right?

It’s funny how certain experiences of our lives shapes us and changes the way we live or do things. After my years in Paris and coming home to Sweden, I had gotten so used to eating dessert after every meal, like the French do (whether it’s a yogurt, chocolate cake or fruit), so I continued with that habit. When I lived with flatmates in Cape Town I brought the habit back here of doing my dishes right away. Before that I was an expert of postponing that chore to the next day (or the day after, or the day after that…). This time it’s the French press. I guess it reminds me of my time in South Africa and I kind of like bringing that tradition with me.

Speaking of doing the dishes. I’m gonna clean up after my breakfast and get this day started. It’s warm and sunny outside and I absolutely love this weather. It makes me so happy!

0 kommentarer

  • Dryden - Traveler's Edition

    Jag har nyligen, efter besök på en irakisk restaurang i Dubai där vi fick gott te direkt efter maten, börjat med just te efter maten. Om det är en irakisk grej har jag absolut ingen aning om men jösses vad mycket bättre magen och kroppen känns efter te istället för kaffe. Det är nog min senaste grej. 😊 Snygg press förövrigt!

  • Frida

    Kaffepress är bäst! Har samma som du, Bodum gör de bästa 😊 Under mina månader i Rom gjorde vi som vana att sova en halvtimma när vi kom hem varje dag. I och med allt buller och bång på kvällarna i Italien var det svårt att lägga sig ”i tid”, med svenska mått på just i tid. En power nap blev räddaren i nöden och gjorde mig över lag piggare och gladare! Tyvärr går det inte längre att ha, då jag nu jobbar heltid och kommer hem sent. Med det sista av studietiden gjorde jag faktiskt samma, sov en stund på eftermiddagen.

  • christinestories

    Den är en klar favorit nu! Håller helt med dig om powernap! Det lät rikitgt skönt att ta en liten siesta. Jag är bara så dålig på att sova på eftermiddagen. Vill oftast inte vakna till igen då utan bara slumra vidare, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.