Vardagslyx

Måndag på portugisiska


Monday. Lundi. Lunedi. Montag. Pirmadienis. Måndag. (O)kärt barn har många namn. Visste ni att måndag heter ”Segunda-feria” på portugisiska? Det visste säkert ni som faktiskt pratar portugisiska men för oss vars språkkunskaper på den fronten sträcker sig till obrigado är det nog ganska okänd fakta. Jag har inte googlat den direkta översättningen av det men segunda borde betyda ”andra”, baserat på att det på franska heter ”second”. Feria betyder tydligen veckodag (detta googlade jag dock alldeles nyss för på franska, danska och några andra språk betyder det helgdag eller semester – jour ferié på franska – vilket förvirrade mig). Undrar om de förkortar det eller alltid säger ”Segunda-feria”? Bara det gör ju att man blir less på måndagar.

Jag planterade om några växter i helgen. Den här plantan (vad den nu heter?) var bara en liten stickling tidigare. Nu har den växt till sig! Jag är faktiskt stolt över att den överlevt in min vård.

Jag vaknade strax innan kl 9 i morse. Låg kvar och drog mig en stund bara för att jag kunde. Öppnade fönstret på vid gavel och mixade ihop en nyttig smoothie. Herregud vad det lät bloggigt. Förlåt. Jag ska inte göra om det, jag lovar.

Enligt min väderapp på telefonen är ce lundi le 12 août den sista sommardagen på ett tag framöver. Därför slopar jag mina planer att sitta på biblioteket och skriva jobbansökningar och kör en dag vid vattnet i stället. Jag carpar, som ungdomarna säger. Jag ska krama ur det sista ur sommaren 2019 innan jag tar tag i mitt liv. Ännu en gång. Först ska jag ut och springa några kilometer så att jag kan vara en slacker i eftermiddag med gott samvete.

Förresten, bon courage till mina vänner som börjat jobba idag. Köp en glass på lunchen eller fira med ett glas vin efter arbetsdagens slut, för att du är värd det helt enkelt (jag tittar på dig Madde!). Pegar o dia! Som de säger på portugisiska enligt google translate. Mycket att google translate:a i detta inlägg men det finns väl alltid någon som uppskattar en språklektion på en måndag förmiddag.

0 kommentarer

  • artist

    Skönt att ligga och dra sig…jag börjar tio och har nära till jobbet, bara sju minuter med buss och innan dess tio minuters promenad. Så går upp tidigast halv åtta. Är bra för mig som är morgontrött. Är jag ledig ligger jag gärna och drar mig också.
    Bra jobbat att du skött blomman så bra.
    Jo, jag börjar jobba i dag så har lunch nu. Känns faktiskt roligt att vara tillbaka.

  • TravelAnna

    Intressanta språkspaningar! Nyss hemkommen från Portugal tycker jag förstås detta lät extra spännande. Men inte kan jag mycket mer än obrigado för det. 😉 Det lät som en bra start på dagen och veckan för dig! Hoppas den blir fortsatt fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.