Culture Paris/France

Längtan efter fransk ost och billigt vin

 

När jag bodde utomlands så fanns det inte mycket som var så viktigt att få med sig hem från Sverige som mat och godis. Från att ha varit en av få som aldrig köpte med ett kilo lösgodis från videobutiken så blev jag alldeles salig så fort jag såg en påse med sega nappar, salta balkar eller Dumlekolor. Jag kunde åka till svenska affären i Paris bara för att köpa en dyr liten påse godis eller en Marabou Apelsinkrokant som jag sedan sparade länge. Jag hamstrade dem som om det var den sista påsen potatis under andra världskriget.

 

För att inte tala om när jag var i Sverige och köpte med en stor bit prästost och ett lager Leksands knäckebröd. Det var nästan så jag fällde en tår när jag skivade upp den sista skivan ost och intet Sverige-besök i horisonten. I början saknade jag saker som fiskpinnar och mamma scans köttbullar. Efter några år kunde jag knappt ens förstå varför jag ätit det från början. Snabbmakaroner med falukorv däremot. Det var det första jag åt när jag kom hem till Sverige över en helg.

 

Nu däremot saknar jag i stället mat och annat ätbart/drickbart från Frankrike. Saucisson sec, Comté (för det kostar för tusan tre gånger så mycket här), blåbärsyoghurten från Les 2 Vaches, allt med beurre salé (i Frankrike har de Mars-glass med beurre salé – sjukt gott!), blinis, riktigt mört och rött kött, macarons från Jean-Paul Hévin, ett glas vin som inte kostar mer än ett biobesök, typ hela Monoprix och Picard… m.m.

 

När jag mellanlandade på Charles de Gaulle på vägen hem köpte jag en påse med petits beurre till exempel. Tänk vad lite kakor kan dämpa längtan efter en plats? Även om det bara är tillfälligt. Nu är påsen tom sedan länge. Tur att det inte dröjer länge till nästa tillfälle att fylla upp skafferiet. 

 

Känner ni igen er?

 

0

0 kommentarer

 • ExpatLisa

  Absolut! Saknar massor från Frankrike och längtar tills bilen rullar in på fransk mark i helgen 😊 Inte mycket jag köper med från Sverige längre dock. Blir mest lingonsylt till ungarna och mannagryn så att de kan få sin favoritfrukost 😊

 • Christine&OtherSweetStories

  Nej man märker hur mycket man klarar sig utan när man bor utomlands. Jag menar, det är ju inte hela världen om man måste klara sig utan mjölkchoklad och köttbullar. Finns värre saker i livet. Men med frukosten är jag lojal till våra svenska vanor och då var knäckebröd oumbärligt. Plus att jag aldrig hittade müsli som inte hade 40 % socker i så det köpte jag ibland med mig från Sverige. Fick jag lite ost på mackan i en vecka två gånger per år så var det en bonus, hehe. Plus att min franska ex-pojkvän älskade svensk ost och svenskt mörkt bröd 😉 Åh så avis jag blir! Nästa jobb får nästan bli med minst 20 resdagar per år till Frankrike, hehe.

 • ExpatLisa

  Jag minns att jag köpte knäckebröd i Paris, men det kanske inte är samma märke? Musli köpte jag från eco butikerna i Warszawa, annars fullt med socker! Bästa är Icas I love Eco tycker jag. Låter som en bra plan, 20 dagar minst!

 • emelie - Berlin, Berlin

  Ja jag känner igen mig! I början saknade jag jättemycket och gjorde listor med saker jag ville äta när jag kom hem. Nu minns jag knappt vad jag hade på listan längre, men typ köttbullar och tacos. Sånt tänker jag inte alls på idag. Däremot LUSSEKATTER!! Det är min stora cravings året om. Det blir inte bättre av att saffran är SVINdyrt i Tyskland. 0,1 gram för typ 3,15 Euro.. Och så saknar jag all fisk och att kunna köpa hem kilovis med räkor! Smågodis tänker jag inte på när jag är här, men när jag kommer till Sverige blir jag lyrisk. SURT godis!!! Och Kexchoklad! Så en sak som jag blir helt vansinnig på är grädden. Jag har gjort ett otal försök att göra potatisgratäng och det blir alltid bara potatis med gräddsås. Jag blir lika arg varje gång för jag älskar potatisgratäng. Jag vet inte riktigt vad det är för fel på den. Ska man ha grädde på tårtor tex. så måste man ha i något medel i den så att den håller sig, annars smälter den och blir vätska igen…? Det jag skulle sakna från Tyskland är ju brödet och alla bagerier som är överallt och som är jättebilliga. Svenskt bröd är ju bara luft. Yoghurten skulle jag också sakna, jag tycker den är väldigt vattnig i Sverige. Och alla billiga grönsaker och frukter, jag blir lika förtvivlad varje gång jag kommer in på Ica. Ja de billiga matpriserna över lag skulle jag ju såklart sakna ^^ Åh det är nästan så att jag skulle kunna starta ett lussekattsbak nu ju hahah!

 • Christine&OtherSweetStories

  Ja både det med saffran och grädde känner jag igen. Det första är också väldigt dyrt i Frankrike och det andra är lika värdelöst som i Tyskland.. Går inte att vispa grädde med dem! Jag var nog mer så med kanelbullar .. Kunde få sjuka cravings, haha !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.