Music & Culture

Ingen kickar fotboll som han, Zlatan, ja säger Zlatan

 

 

Jag fick låna Zlatan Ibrahimovics bok av en kompis under min semesterresa i augusti. Jag läste ut den ganska snabbt för den var väldigt lättläst. Vad tyckte jag då?

 

Den är skriven mycket i talspråk, ungefär som Snabba Cash, men lite mindre gangstersnack då så klart. Korta meningar som börjar på ”Och”, som jag störde mig på ibland. Dock kommer ju Zlatan från Rosengård och har växt upp i en tuff miljö. Därav mycket ”blatte-snack”, som det kallas. Jag tror inte folk från andra delar av Sverige förstår hur det är att växa upp på Rosengård (inte jag heller för den delen) för det är en stadsdel som har en viss stämpel. Det är olika kulturer och nationaliteter som lever på samma yta och vissa har lättare att anpassa sig än andra. Många unga verkar oftast tuffare än de är, för att passa in i gängen och få respekt från de äldre ledarna. Just den attityden har han (samtidigt som han verkar skita i vad andra tycker vill han gärna att alla ska se att han lyckats) och man förstår varför han fått det rykte han fått men också rötterna till det ryktet. Just det att komma från ingenting till en person som alla sliter och drar i.

 

I boken får man följa med från hans uppväxt till hans år i de olika Europa-klubbarna. Från avlagda kläder och alkoliserade föräldrar till bilar i miljonklassen och ”vi älskar dig Zlatan”-plakat på en fullsatt stadio i Italien. Samtidigt har han en verklighetsuppfattning som någon som växt upp med silversked och nanny inte skulle ha efter en sådan framgång. Han är en bra kille och lojaliteten till sin familj och de han respekterar syns igenom den hårda fasaden.

 

Jag gillar Zlatan ännu mer efter denna boken. Även om jag skummade igenom vissa sidor där det var mycket ”jag skallade den ena och den andra” och fotbollssnack så tyckte jag boken var bra. Han är den han är tack vare sitt tuffa yttre och ”tro inte att du kan skita på mig”-attityd. En grym kille helt enkelt.

 

Har några av mina läsare läst boken? Vad tyckte ni i så fall?

 

 

 
0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.