Music & Culture

Fem böcker jag har läst nyligen

Minns ni inlägget där jag fick lära känna några av ni läsare lite bättre? Det går att hitta här för den som är nyfiken på de andra som kikar in här emellanåt.

Hursomhelst så tänkte jag adressera ett önskemål från en av mina läsare. En av frågorna jag ställde till er var om det finns någonting ni önskar att läsa mer om och bokrecensioner/tips var en av de sakerna som efterfrågades. Jag är ingen bok-junkie som plöjer två romaner i veckan men brukar ändå ta mig genom 1-3 stycken i månaden, beroende på tid och lust. De genrer jag läser mest är biografier, deckare, verklighetsbaserade romaner och böcker som skildrar människoöden i andra kulturer. Jag är ganska kräsen med det jag läser och om jag inte gillar boken efter 50 sidor så läser jag sällan klart den. Det måste fånga mig nästan direkt. Vissa kan ju läsa genom böcker de egentligen inte tycker är särskilt bra, men för egen del anser jag att det är slöseri med dyrbar tid. Jag har säkert tio böcker i min bokhylla som jag börjat läsa men tröttnat på.

Här kommer fem böcker jag läst senaste tiden och vill rekommendera till er:

1. Stoner av John Williams
Boken är skriven 1965 och sålde inte fler än 2000 exemplar när den utgavs, utan fick en uppsving i början av det här årtusendet där den prisades av diverse litteraturkritiker. Det visar verkligen hur mycket inflytande som internet och sociala medier har.
William Stoner föds 1891 i Missouri in en lantbrukarfamilj, börjar studera agrikultur för att ta över gården, men överger sina framtidsplaner för att i stället arbeta som lärare. Vi får följa honom genom hela livet och handlingen sträcker sig fram till mitten på 1900-talet, förbi första världskriget och genom den stora depressionen under 1920-talet och senare även andra världskrigets början.

Jag gillade inte boken i början och emellanåt var den ganska dyster och lite sävlig, men sedan växte den just för dess otroligt fina språk. Det märks att den är skriven av någon som verkligen älskar det skrivna språket och för mig som uppskattar kvalitet i texterna jag läser så var detta lite av så kallad ”book porn”. Dessutom är det väldigt intressant att läsa en bok som utspelar sig för 100 år sedan och skildrar den tidens kärleksrelationer, arbetsförhållanden, sociala koder, könsroller och uppoffringar. Hur vissa händelser och beteenden var accepterade, men som idag hade lett till allvarliga konsekvenser. Jag läste den här boken innan allting eskalerade med Corona men såhär i efterhand så kan jag tänka att de hade det ganska jävligt där under några årtionden och att vi ska vara tacksamma för att det inte är så illa nu som för tidigare generationer.

2. Stål av Silvia Avallone
Handlar om förbjuden kärlek, vänskap, trasiga familjeband, tonårsrevolt och viljan att bryta sig loss. Det utspelar sig i en liten stad i Italien och följer två tonårsflickor parallellt som vi får läsa om människorna runt omkring dem. Bland annat deras föräldrar, vänner och syskon. Det var mycket i den här boken som talade till mig. Många känslor som jag själv kunde känna igen mig i, både under min uppväxt och senare i livet. Det där att vilja passa in och samtidigt längta efter att gå sin egen väg, göra dumma val för att slippa ta tag i verkligheten.

Boken är ganska rå och ocensurerad vilket jag gillar. De kulturella skillnaderna gör den spännande att läsa, men ibland känns det som att författaren glömt bort att följa upp vissa händelser senare i boken så att man inte riktigt förstår vad som hänt. Samtidigt har den både själ och hjärta vilket gjorde att jag inte kunde sluta läsa. I det stora hela är det en fin, välskriven berättelse som gjorde mig både rörd och berörd.

3. Lazarus av Lars Kepler
Jag har läst alla deras böcker (som skrivs under en pseudonym av det äkta paret Alexandra och Alexander Ahndoril) och Lazarus är den senaste i serien. Jag kan rekommendera att läsa de andra böckerna för att bättre förstå handlingen eftersom att allting knyts samman och sluten ofta innebär cliffhangers. Det jag både fascineras av och förfäras av är de stundtals brutala och detaljerade beskrivningar i texterna. Vissa partier var jag tvungen att hoppa över för att inte lunchen skulle komma upp igen och när jag läste den på kvällen kände jag ibland ett behov av att dubbelkolla att ytterdörren var låst. Fast då är jag ändå ganska äckelmagad och mörkrädd så den som är lite mer tålig kanske inte påverkas lika mycket. Överlag är det en riktigt spännande bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

4. Glöm mig av Alex Schulman
En bit in i den här boken insåg jag att jag redan hade läst den men jag tror inte att jag läste klart den vid det tillfället. Det här är en så fin och välskriven berättelse att boken utan problem går att läsa om. Glöm mig är en biografi och Alex skriver om sin alkoholiserade mamma samt deras något komplicerade relation till varandra. Det handlar om önskan att vara sin förälder till lags, att älska och vilja bli älskad, om medberoende och förnekelse, om att blunda för det som andra ser så tydligt. Framförallt om acceptans och förlåtelse. Jag tror att det är en historia som många kan känna igen sig i, särskilt den som vuxit upp i en splittrad familj. Det är nog en av de bästa böckerna jag läst faktiskt.

5. Bara Du av Ninni Schulman
Jag var tvungen att kolla upp om de två Schulman var släkt men det verkar inte så. Bara Du är en psykologisk thriller som – likt samma genre inom film – ”f*cks with your head”. Är det verkligen så som man tror? Vem är det som ljuger? Ända till sista sidan undrade jag om det skulle komma ännu en twist som satte allt på sin spets. Det är inte högkvalitativ skönlitteratur i linje med Stoner men helt klart en typisk bladvändar-deckare som vid ett par tillfällen gjorde att jag låg och läste till två på natten. Med andra ord en nervkittlande bok som är perfekt att plöja medan man chillar i hängmattan under semestern.

(PS. Om du själv vill tipsa om någon bok så skriv gärna en kommentar under det här inlägget så får alla läsare, i dubbel bemärkelse, ta del av det!)

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.