France vs Sweden

I ain’t got no banana pancakes

 

 

Någonting jag märkt den senaste tiden är att det verkar pågå någon slags överdriven hälsohysteri i Sverige. Folk tränar som galningar och äter knappt ”vanlig” mat längre. Det är grönsakssmoothies (sälleri och broccoli ihopmixat kan väl inte vara gott att dricka, eller?), pannkakor gjorda på allt annat än pannkakssmet och konstiga dieter som alla hakar på. Sedan ska ju helst allt onyttigt förvandlas till nyttigt. Vad är meningen med att äta kakor om de inte är flottiga och innehåller minst två dl socker?

 

Fransmän lever ju på cigg och vin så jag vet i och för sig inte om det är mycket bättre. Det kombinerat med små portioner lär väl vara hemligheten bakom deras smala figurer. Kanske även att fransyskor inte ammar särskilt länge, om ens alls? Borde inte barns benstomme utvecklas mer av amning? I don’t know. Ändå förstår jag inte för de äter ju så mycket socker. C kunde ha en hel sockerbit (och det är större sockerbitar här än i Sverige) i sin lilla espresso. Typ socker med kaffe, i princip.

 

Hur som helst blir det inga bananpannkakor eller sellerismoothies när jag äter helgfrukost. I morse gick jag ut för att köpa baguette och färska bär, så det blev nutella och amerikanska pannkakor. Nu ska jag hänga lite tvätt och göra mig i ordning, sedan åka ner till Gare de Lyon för en fika med min franska vän Magali innan hon tar tåget till Lyon. Trevligt!

 

 

 

0

0 kommentarer

 • Bella

  Har verkligen delat dina tankar här! Varannan svenk bild på instagram är på "hälso frukost" av proteinpulver och före/efter bilder på hur stora muskler de fått. Det sitter jag och kollar på medans jag smaskar i mig frukost med stor latte och brioche med chokladbitar i. Skönt det är att bo i frankrike och slippa alla dessa svenka trend hysterier ibland 😊

 • Ella

  Haha håller helt med! Idag gjorde jag helt vanliga plättar med sylt och grädde till, jäkligt mycket godare än stekt bananmos! 😉

 • Eva

  Det är bara att hålla med! Fransmännen och fransyskorna är bland de smalaste i Europa, det tål att tänka på. Kvalitet på det de äter,måltidernas regelbundenhet och inga överdrina portionsstorlekar kanske…. För några år sedan läste jag en pocketbok som heter; "Franska kvinnors smala hemligheter" av Mireille Guliano. Det handlande bland annat om det här.

 • isabellasfoto.nu

  Har också läst den boken Eva. Och det ligger nog mycket i det. Att äta genom att njuta och att använda sig av bra råvaror och riktigt fett, men mindre portioner. Det har blivit trist här hemma med alla dessa trender. Går till överdrift.

 • Sofia

  Hej Christine! Det är mycket fokus på hälsa just nu, men jag förstår inte riktigt varför det skulle vara något dåligt? Att vara hälsosam (äta bra/motionera/ta hand om sig) är väl en bra sak? Tycker att det är helt underbart att det börjar hända nåt på kroppsidealfronten; Istället för att vara undernärd ska man nu vara vältränad och se pigg och frisk ut! Vilket man blir av att äta bra. Däremot är jag FÖR att man ska unna sig också, absolut! Jag gör det gärna och ofta. Fast det behöver inte ALLTID handla om mat heller! Kanske unnar mig en dag på standen, eller ett fint smycke eller tar ledigt en dag ifrån jobbet mitt i veckan. Eller en glass/chipspåse/chokladkaka/riktiga pannkakor. Bananpannkakor är dock jättegott! Jag har inget proteinpulver när jag gör, bara banan, ägg, salt och lite vaniljsocker! Går mycket fortare än vanliga också 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.