Q&A

Parlez-vous français?

 

 

 

Fråga

Pratar du franska om du tex umgås med dina franska kollegor på fritiden? Hur lång tid tog det för dig innan du började känna att du behärskade språket sedan du började lära dig det? Jag pluggade franska både i högstadiet och i gymnasiet men tyckte på den tiden att det var väldigt tråkigt och använde det knappt nån gång efter de lektionerna tog slut. Sedan kände jag nu (6 år senare tror jag att det blir) att jag ville ta upp språket så i fem månader bodde jag i Frankrike och gick på en kurs som va ganska intensiv men jag känner fortfarande att jag typ bara är på nybörjarstadiet och har såå mycket kvar att lära. Jag har alltid gillat engelska och varit ganska bra på det men med franska är det en heelt annan femma, känns bara så mycket svårare. 

 

Svar

Jag tror att jag redan skrivit ett inlägg om detta, men hittar det inte så jag tänkte att jag svarar i vilket fall!

Jag pratar franska med fransmännen på jobbet, och även vissa av mina kollegor som är utländska men som känner sig mer bekväma på franska än engelska, men med vissa pratar jag engelska då många kommer från länder som England, Pakistan, Indien, Italien och Tyskland. När jag umgås med dem på fritiden är det samma sak som på jobbet – franska eller engelska beroende på person. 

 

Jag vet inte riktigt när jag verkligen började behärska språket. Jag tror att jag började prata franska på riktigt efter ungefär 7 månader när jag fick några franska vänner. Innan dess var de flesta av mina vänner utlänningar och jag pratade mest engelska. Sedan träffade jag C och till en början pratade vi rätt mycket engelska men efter några månader började vi prata mer och mer franska. Sedan två år pratar vi i princip aldrig engelska med varandra. Jag tror att mycket var tack vare hans familj och kompisar som jag alltid pratade franska med till 99 %. Visst hände det att jag inte hittade orden och då tog till engelskan, men de hjälpte mig verkligen att bli lära mig språket från grunden.

 

 

Jag har tre tips för att lära sig franska flytande:

 

1. Våga – var inte rädd för att säga fel och tänk inte så mycket på vad andra tycker om ditt uttal. De flesta är väldigt förstående och tålmodiga, och är de inte det… så fuck ’em. Prata på som om du vore the king or queen (eller hen? sorry, kunde inte låta bli!) of the world. 

2. Hitta tillfällen att prata det så ofta du kan – ta extrajobb i en butik eller på restaurang, eller som barnflicka i en helfransk familj vars engelska vokabulär kan räknas upp på en hand (varav två troligtvis är omgjorda engelska ord med franskt uttal – ex: weeköööönd). Då kommer du få prata franska hela dagarna och kommer snart in i det. Undvik att skaffa en umgängeskrets som endast består av expats eller andra svenskar. Jag älskar mina svenska och utländska vänner här, men uppskattar samtidigt att ha blivit god vän med fransmän.

3. Lyssna och läs – fransk radio är riktigt bra för att höra franska och uppfatta ord inom populärkultur. Att läsa Victor Hugo varje vecka kanske inte är för alla, men att bläddra i tidningar och läsa artiklar/intervjuer som verkar intressanta kan verkligen hjälpa. Öva på alla olika uttal och uttryck. Kolla upp ord du inte förstår så du ser hur de skrivs. Även att se på filmer med fransk undertext, och så småningom titta på franska filmer. Först med undertext, sedan utan. Om du redan sett ”En oväntad vänskap” fem gånger kommer du kanske uppfatta i alla fall 5 % av Driss slang-uttryck. Jag förstår fortfarande bara 15 % så det vore ganska imponerande måste jag säga.

 

Framförallt så måste du ha tålamod. Det tar tid att lära sig franska då det är komplicerat och inte alltid låter som det stavas. Inlärningsprocessen går i vågor, men om du försöker kommer du till slut lyckas. När du kommer på dig själv att skämta käckt på franska… Ja, då är du i hamn. 

 

Bon courage! 

 

 

0 kommentarer

  • teruko

    Så sant! Man lär sig franska genom att " tvingas" använda språket i det dagliga livet och umgänget med fransmän. Jag är fransklärare, men det är inte universitetsstudier som fått mig att känna att jag någorlunda behärskar språket. Det är när jag fått franska vänner och pratat med dem i vardagliga situationer som det känts som det lossnat och det har blivit ett flyt i språket.

  • zerny

    Jag kämpar på med franskan. Det händer titt som tätt att jag tror att jag inte förstår någon franska alls, men en dag frågade en fransk tjej om vägen och jädrans vad jag blev paff när jag hörde mig tala om hur hon skulle gå! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.