Places in France,  Travels

Follow me to Èze Village

Tänk att det redan gått över en månad sedan jag strosade runt i dessa gränder uppe i bergsbyn Èze Village. Det känns inte som att det var så länge sedan. När jag tittar på bilderna så tänker jag att det lika gärna hade kunnat vara för någon vecka sedan. Minnet känns fortfarande så färskt. Jag kan nästan känna doften av blommorna som hängde ner längs husfasaderna och den varma brisen från havet. Just nu drömmer jag mig tillbaka dit och tänkte att jag skulle dela med mig av lite bilder från min eftermiddag där.

Häng på!

//Follow me on a day when I went to the French mountain village Èze, located a few hundred meters above the Mediterranean Sea.

Jag började med att promenera bort till Place de l’Île de Beauté för det är därifrån man tar buss 100 mot Menton, och den stannar bland annat i Èze, Villefranche och Monaco. Biljetten kostar inte mer än 1,50€. //I started by taking the bus from Nice to Èze-sur-mer.

Till slut kom jag fram hit, till Èze-sur-Mer. Detta var dock inte min slutdestination utan här fick jag reda på att för att ta sig till byn uppe på berget så var man tvungen att ta en buss. Som skulle avgå om 40 minuter… //This is what I arrived to. The next bus that was going to take me up the hill was leaving in 40 min though…


Så medan jag väntade åt jag lunch på ett av de mysigaste restaurangerna jag varit på. Det kommer ett inlägg på denna plats sen! //So while I waited for that, I had lunch at this pretty restaurant.


Efter en nervkittlande bussresa på smala bergsvägar och med endast rangliga staket som skiljde oss från att störta ner för stup, klev jag lättad av bussen några hundra meter ovanför havsytan. Jag var framme i Èze Village! //After a nerv-wrecking bus ride on narrow hill roads with nothing between the bus and a deep steep, I arrived here.


Jag träffade killen till vänster i bild nere vid bussen och fick sällskap på vägen upp. Han skulle sätta upp en massa posters och arbetade i sann fransk ”effektiv” anda, med ciggen i ena handen och ett lamt försök att sätta upp affischerna i den andra. Jag hade ingen lust att vänta, så jag ursäktade mig och begav mig upp på egen hand. //I met the guy on the left while looking for information about getting up to the village, and he joined me. Since he took forever hanging up posters everywhere, I decided to walk up on my own.


Själva byn ligger uppe på berget så det är en bit att gå… //The village is high up on the hill, so it was quite a walk up…


Det var många trappsteg att avverka för att komma upp i byn. Gratis rumpträning med andra ord. //There were a lot of stairs. Let’s just say that I didn’t have to do any squats for a couple of days after this hike.


När man sedan möts av den här utsikten är det ganska värt det. Ser ni var havet slutar och himlen börjar? Horisontens placering är något oklar. //Can you spot the horizon?

Det fanns massor med vackra gångar och valv överallt. //I don’t know what this is called in English nor Swedish, but there were a lot of them.


Överallt finner man ateljéer som tillhör de lokala konstnärerna och olika hantverkare. Smycken, tavlor, kläder, keramik, parfymer… allt möjligt! //Also artwork from local artists and crafts people.


Efter ett tag började jag bli sugen på kaffe och mina stackars fötter behövde få vila sig lite. På jakt efter ett kafé hamnade jag här. På ett hotells privata terrass. Tänk vad man kan få uppleva om man inte alltid lever efter reglerna. //After a while I was craving for coffee and to sit down and rest my poor feet. I stumbled upon this private hotel terrace. Isn’t it amazing?


Eftersom att det var ett lyxhotell så var priserna därefter. Jag bestämde att 8 euro för en café crème var lite over the top, och hittade i stället ett annat hotell med en lika mysig terrass. //Since the former place was a bit too pricey, I eventually ended up here.


Den var dyr den med, men jag tyckte att 6 euro i jämförelse var helt okej. Dessutom var kaffet så himla gott så det var värt varenda centimes. //This coffee was ”pas donné”, as they say in French when something is a bit more expensive than expected, but really good.


Vid bordet bredvid satt tre amerikaner som var på kryssning i medelhavet. Himla trevliga människor. En av dem tog den här fina bilden på mig. Kan man vara annat än glad när man får fika med en sådan utsikt? //To be honest, I think I payed for the view rather than the coffee. Or what do you guys think? I really nice group of Americans were sitting next to me and we started talking. One of them took this picture of me.


Såhär såg det ut ungefär. Jag skulle vilja zappa tillbaka mig själv dit någon gång i vinter när antalet soltimmar här i Svealand kan räknas på en hand. //I’d like to save this image and take it out on one of those cold, dark winter days.


Efter det så bestämde jag mig för att promenera neråt igen och på vägen gick jag förbi ett marknadsstånd där en kille sålde salt och tvålar. //After that I decided to go down again, and on the way I saw a market where they sold herbs, salt and soaps from Savon de Marseille.

När jag kom tillbaka ner till byn igen så tog jag ett dopp i havet, vilket jag skrev om för ett tag sedan. Ni hittar inlägget HÄR. Efter doppet så åkte jag bort till Saint-Jean-Cap-Ferrat, men det får bli ett annat inlägg.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök till Èze, och jag kommer definitivt försöka åka tillbaka en dag. Ett tips är att det går en direktbuss från Nice upp till byn. Hade jag vetat det så hade jag nog gjort så från början och sedan avslutat nere vid stranden.

//When I came back down, I went for a swim in the ocean and you can find the blog post about the beach HERE.

0

0 kommentarer

  • Ia

    Var där för ett år sen, kul att se dina bilder då jag bara tog någon enstaka på utsikten där uppe. Men nu minns jag mer hur det såg ut haha!

  • teruko

    Nostalgi, gammal och ny, att se dina fina foton. Var i Eze village första gången på 60-talet (ditförd per bil av en stilig stenrik fransman…) och andra gången med min man, för ca 4 år sedan, per direktbussen från Nice som du nämner. Det är verkligen en hänförande – och konditionskrävande -upplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.