Q&A,  Tankar & Funderingar

In på skinnet: Årssummering av 2017

Här kommer en försenad årsresumé för 2017. Det är nog en av de ärligaste listorna jag publicerat här på bloggen, men känner att det är viktigt att vara det för det här året har varit ett av de tuffaste i mitt liv och jag vet att jag inte är ensam om att ha gått genom en depression. Jag har varit nere i botten och känt mig så trasig att jag trott att jag aldrig skulle bli hel igen. Samtidigt så har det varit ett år då jag insett hur stark jag faktiskt är. Hur många motgångar och hur svår ångest jag klarar av att ta mig genom tack vare viljekraft och envishet. Tack vare den personen jag är och blivit. Det känner jag en enorm stolthet över.

Så här kommer några tankar och en summering för hur tjugo hundra sjutton såg ut.


1. Vad mådde du bra av 2017?

* Vila – något jag lärt mig att göra utan dåligt samvete.
* Att bo i ett land med varmare klimat när det var vinter i Sverige.
* Mina vänner. Jisses vad bra de är.
* Att gå i terapi och jobba aktivt för att bygga upp min självkänsla igen.
* Att börja jobba som lärarvikarie.
* Det faktum att jag numera vågar lita på min magkänsla.


2. Vad har du sörjt 2017?

* Min farfars bortgång, vilket även drog upp gammal sorg och saknad efter min farmor som gick bort när jag var 14 år.
* Allt som inte blev som jag hade tänkt det. Roliga händelser som jag missat pga att jag var sjuk. * En depression som inte bara var jobbig för mig utan även blev tung för människor i min närhet som jag älskar. Jag är så tacksam till de som stått vid min sida trots alla motgångar.
* Att inte ha känt igen mig själv. Det var nog det jag sörjde mest av allt.


3. Testade du något nytt?

* Jag flyttade till andra sidan jordklotet och bodde under fem månader i Kapstaden.
* Jag började jobba som lärare och elevassistent.
* Jag besökte Asien för första gången.
* Jag hikade upp för ett berg (visserligen inte så högt men för en höjdrädd hade det lika gärna kunnat vara Vallåsen).


4. Vilka platser besökte du?

* Sydafrika och Kapstaden såklart. Paris, St Maxime, Saint-Tropez, Jönköping (så himla mysig stad för övrigt!), Österlen, Kristinehamn i Värmland, Köpenhamn, Stockholm och nu sist Vietnam (Hanoi och Phu Quoc).


5. Vad spenderade du mest pengar på?

* Resor, mat, räkningar och min hälsa.

6. Vad la du mest tid på?

* Självtvivel. Förhoppningsvis är det vad jag kommer lägga minst tid på under 2018. Sedan la jag mycket tid på att bygga upp mig själv igen. Det var väl investerad tid.

7. Vem vill du tacka och varför?

* Mina föräldrar – för att de alltid ställer upp, varit så himla generösa och alltid gör sitt bästa för att deras barn ska må bra. Särkilt pappa och Ewa för resan till Vietnam.
* Mina vänner – för att de är så himla underbara, roliga, smarta, knasiga och snälla.
* Min själv – för att jag jobbat så hårt med min egen personliga utveckling detta året.

8. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?

* Min viljekraft.


9. Vem saknade du?

* Alla vänner som jag inte hann träffa för att de bor på andra platser i världen.
* Min syster under de månader hon befann sig 12 000 mil från mig.

10. Vilka lärdomar tar du med dig från 2017?

* Att allting löser sig till slut.
* Ångest varar inte för evigt.
* Relationer som får en att må dåligt är inte värda att behålla.
* Jag är ansvarig för min egen lycka.
* Mina problem är inte den centrala delen i alla andras liv och det betyder inte att de inte bryr sig om dem.
* Tinder är skit.
* Man måste inte ha en perfekt vältränad kropp utan celluliter för att känna sig vacker.
* Let it go, let it go…

11. Största utmaningen?

* Att komma ur en djup depression.

12. Vilka dagar minns du speciellt?

* Dagar då jag känt mig älskad, uppskattad och skrattat från maggropen.

13. Vilka låtar kommer påminna dig om 2017?

Sign of the times – Harry Styles
Paradis Perdus – Christine & The Queens
On Hold – The xx
One More Light – Linkin Park
Singing Low – The Fray
Razor Love – Neil Young
Passionfruit – Drake
Down South – Jeremy Loops
Dem Gone – Gentleman
Thank U – Alanis Morissette
Life is worth Living – Justin Bieber
Where’s My Love – SYML
Allt med London Grammar och George Michael <3

14. Hur har du utvecklats under året?

* Jag är lugnare, gladare, har bättre självkänsla och mer självinsikt. Självständig har jag alltid varit, men jag tror att detta året gjort att jag litar mer på min egen förmåga.

15. Vad inspirerade dig 2017?

* Alla fantastiska platser jag fått se, positiva personer i min närhet samt min egen personliga utveckling.

16. Bästa besluten 2017?

* De som gjordes utefter magkänslan. Jag är dessutom väldigt glad att jag beslöt mig för att börja gå hos en psykolog.

17. Hur tog du hand om dig själv?

* Jag började tro på mig själv, och äta mer regelbundet.

18. Vad vill du göra om 2018?

* Allt det som gjort min gladare, mer självsäker, snällare och som ökat mitt självvärde. Det vill säga: fortsätta utvecklas, resa, vårda mina relationer och säga nej till sådant som inte gynnar mitt välmående.

//You’ll find a translation tool in the side bar to the left.

0 kommentarer

 • teruko

  Uppskattar din blogg för att du är så ärlig och skriver om både bra och mindre bra upplevelser och tankar. Allt stöd för en fortsatt lycklig utveckling! (Ps: man kan inte gilla via ”hjärtat” utan att vara inloggad. Måste det vara så?)

 • M

  Du är min inspiration just nu! Går igenom liknande som du beskriver ovan, med depression etc. Du får mig att tro på bättre tider. Har du klarat dig ur skiten så borde jag också kunna göra det!! Tack för så ärlig blogg, har följt dig länge <3

 • christinesstories

  Åh vad tråkigt att läsa att du går genom en livskris, men underbart att märka av en optimism och ett hopp någonstans där mitt i allt. Om det hjälper någon annan att ta sig ur en depression så är det så himla värt det för mig att skriva om mina egna upplevelser. Tack snälla för orden, jag tar jag verkligen till mig. Jag hejar på dig, håll ut bara och tappa inte hoppet. Det blir bättre så småningom. Och om du skulle känna att du behöver någon att ”prata” med så är det bara att maila. Kram! <3

 • FlyingDryden

  Alltså. Så många bra punkter på den här listan att jag nästan funderar på att planka den rakt av tills nästa år. Det är nog viktigt att gå igenom för sig själv och lyfta saker så där, både bra som dåligt, nedbrytande som utvecklande (samma sak ibland?). Och. För att vara höjdrädd så känns det som en fin bedrift att stå på den där klippan! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.