Malmötips,  Music & Culture

Dokumentär-tisdag med Doc Lounge Malmö

IMG_6945 IMG_6944

Förra tisdagen var jag på en filmvisning av dokumentären ”Don Juan”. Det är bara en av många dokumentärfilmer som visas av Doc Lounge Malmö – en ideell förening som samarbetar med bland annat Malmö Stad, ABF och Svenska Filminstitutet för att sprida och visa de allra bästa dokumentärfilmerna. Varje vecka, på just tisdagar då vill säga, så kan du komma till Babel och vidga dina kulturella vyer. Innan filmen finns det möjlighet att mingla runt och dricka en öl eller annan valfri dryck, samt lyssna på kvällens artist. Varje vecka bjuds även en speciell gäst in för eftersnack och diskussion kring filmen.

Dokumentärer är underskattade tycker jag. De kan vara minst lika underhållande som en spelfilm. Bridget Jones’s Baby i all ära men förra veckans dokumentärfilm fick mig att skratta högt mer än en gång. Don Juan handlar om den förvirrade ryske tonåringen Oleg som har press från sin minst sagt dramatiska och excentriska mamma att bli ”en riktig man”. Att han lever i ett samhälle som är så långt ifrån vårt egna här i Sverige gör det bara ännu mer intressant. Det finns samhällen här i världen där machokulturen är så djupt inrutad att bryska raggningsknep snarare är lag än undantag. Vilken kvinna skulle inte känns sig smickrad av att bli tvångskysst? Eh, hrm. Det fick mig att påminnas om en händelse i Litauen för något år sedan. Låt oss bara säga att en kollega från kontoret där hade svårt för att ta ett nej, flera gånger. Tydligen finns det tjejer där som gillar aggressiva män som tar sig större friheter än de har rätt till.

 

IMG_6950Här står Anna – Doc Lounge Malmös Eventproducent – och berättar om kvällens film.

Hursomhelst. I morgon kör det igång igen och denna gången är det filmen Weiner som lämpligt nog handlar om politik i USA. Dessutom gästar Sara Stenholm Pihl, programledare på P1.

”Anthony Weiner var 2013 storfavorit till borgmästarrollen i New York, när hans politiska comeback ännu en gång skakades av avslöjanden kring hans sexliv. Med full access till Weiner, hans familj och hans kampanjteam, dokumenterar filmen en förvånansvärt underhållande politisk härdsmälta.”

Om du bor i (eller i närheten av) Malmö är intresserad av att gå och se denna film så hittar du eventet HÄR. Du kan även följa deras Facebook-sida HÄR. Jag hinner inte se filmen i morgon tyvärr för jag måste gå på kören som jag nu inte varit på så mycket senaste tiden. Himla synd för jag vill verkligen se denna filmen. Ibland önskar jag att jag kunde klona mig själv, fast bara för roliga saker.

0 kommentarer

  • ISA

    hehe detta kändes SÅ du att gå på 😉 tycker iofs dokumentärer kan vara riktigt intressant, men minns du hatet mot dem när man var yngre? precis som man (jag?) avskyyyydde att gå på museum. Bara för att man skulle det liksom. Hoppas du har mindre stressiga dagar nu fino <3

  • christinestories

    Haha, nja, jag hade inget direkt hat mot dokumentärer. Museum har aldrig varit min grej, men jag gillade att kolla på dokumentärer på TV när jag var yngre. Roligast var sådana om kända musiker eller skådespelare, eller naturen. Ja lite mindre stress men just nu är allt fortfarande lite ”på vänt” :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.