Det svenska kösystemet

IMG_3695

Den icke-existerande kön.

Igår var jag med om en typiskt grej som jag nästan bara upplever här i Sverige. Jag cyklade för att möta upp med Isabelle, Anna, Linus och Jocke på Far i hatten. När jag är på väg in genom grinden så stannar väktaren mig och säger att ”det är kö”. Jag tittar förvirrat på ingången och säger ”men det är ju bara jag här?”. Han säger då att jag måste vänta för att det är fullt. Eh, okej. Jag försöker förklara att jag har några vänner där inne som redan väntar på mig, men han vägrar släppa in mig för jag måste vänta i ”kön”. Jag frågar om han inte bara kan göra ett undantag och då säger han ”du förstår kanske inte min svenska?” (han hade en brytning). Jag säger att det inte har med saken att göra och då börjar han ta allt personligt och tycker att jag förlöjligar hans roll. Här börjar jag bli lite smått irriterad och frågar vad han menar med att det är fullt när varenda kotte lugnt sitter ner och det inte är hälften så fullt som det kan vara en fredag eller lördag kväll. När en person lämnar stället så säger jag att nu borde jag väl kunna komma in, men då handlar det tydligen inte om det. Jaha. Jag skulle uppskatta att få reda på om jag överhuvudtaget får lov att komma in innan jag står i kö tills det är slut och mina vänner ska gå. ”Det är inte jag som bestämmer detta”. När jag frågar om han vill hämta någon som är ansvarig så säger han: ”De kommer inte komma. De är helt slut. Vi har jobbat hela dagen just för detta event och alla är jättetrötta”.

Här undrade jag om han ens sa det han sa. ”Alla är trötta”…? 1. Anordna inte ett event om ni inte pallar trycket. 2. Det är tack vare era kunder som ni ens kan ha en verksamhet. Jag har full förståelse för att det är tufft att jobba i restaurangbranschen och jag förväntar mig inget annat än att alla är mänskliga, men jobbar man i restaurangbranschen så får man antingen bita ihop och försöka ge kunderna bra service, eller jobba med någonting annat. De ger ett dåligt intryck genom att i princip säga att ”vi är för trötta nu för att bemöta våra kunder”.

Det här svenska att ”rätt ska vara rätt och jag ska minsann inte göra ett undantag för den goda servicens skull” förstår jag mig inte på. När jag hade stått där i typ fem minuter så kom en annan kille också dit, och även han fick köa. Han protesterade inte till honom, men sa i telefon till sin kompis att ”det här är skitlöjligt” och sa till mig ”trötta? då ska man nog inte jobba i restaurangbranschen.”. Samma sak där. Jag kan inte förstå varför man ska gnälla i det tysta. Vad hjälper det? Alla bara accepterar hur det är men klagar till andra som inte kan göra någonting åt situationen.

Jag vet att jag fick en fråga för länge sedan om det är saker som irriterar mig efter att ha bott utomlands. Hur jag ser Sverige och svenskar överlag efter att ha fått se det utifrån ett annat perspektiv. Det här är en sak som irriterar mig. Allt detta onödiga köande. Folk står ju till och med i en lång kö till en bar. Det är så komiskt. Sedan att ingen kan böja på regler en enda gång, och sedan får man alltid olika svar.  Jag kan ringa till vårdcentralen och få svaret två gånger att det inte finns någon tid. Sedan pratar jag med någon annan som berättar att läkaren har extratider. Varför ger de inte konsekventa svar?

Det finns massor som jag stör mig på, haha! Men nu avslutar jag den här klagomuren och gör någonting vettigt av min energi i stället.

0 reaktioner på ”Det svenska kösystemet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen