Paris,  Travels

Boulevard Saint-Germain

När jag var bosatt i Paris rörde jag mig mest på norra och östra delen av floden Seine, eller Rive Droite, som det heter i folkmun. Jag tog mig endast över broarna när jag hade ett ärende på ”andra sidan floden”. Så den södra och västra sidan har alltid varit relativt oupptäckt trots de dryga fem åren jag kunde kalla mig själv ”parisienne”. När jag nu däremot var i Paris förra månaden, och de tre första nätterna bodde hos min kompis Naomi, fick jag en anledning till att utforska områdena kring Saint-Germain-des-Près, som är beläget på Rive Gauche. Mina vänner bor i Boulogne och med metrolinje 10 tar man sig från det 7:e till det 5:e arrondissementet, och om du går av på Odéon eller Mabillon befinner du dig rakt under Boulevard Saint-Germain.

För er som är någorlunda bekant med 1920-talets Paris så är det ingen nyhet att det är där den tidens kulturelit, så som Hemingway och Picasso, rörde sig. Där satt de på Les Deux Magots, Brasserie Lipp eller Café de Flore och skissade på sina romaner eller målningar medan de rökte pipa (det här vet jag inte iofs men jag gissar att det var så) och konverserade med andra kultursnobbar. Tänk så häftigt det måste ha varit att leva i Paris på den tiden? Innan den stora turismen kom med neonskyltar och femspråkiga menyer. Numera är detta ett område som förutom alla konstgallerier mest är känt för sina höga priser. När jag gick förbi uteserveringen på Les Deux Magots funderade jag på att sätta mig där i solen och beställa in en kaffe. Sedan såg jag att en café crème kostade 7.50€. Då kändes det inte lika lockande längre. Jag sätter mig hellre på ett brasserie i något av de kvarter som faktiskt känns mer som det gamla Paris. De är tyvärr inte så många längre, men lyckligtvis finns de om man bara letar ordentligt.

Fast det hindrar mig såklart inte från att uppleva alla de där områdena i Paris som trots allt fortfarande har kvar sin charm på ytan. Där alla fasader har en historia att berätta och de järnsmidade balkongerna sett likadana ut i 150 år. För om det är någonting som Paris kan skryta med så är det vackra ytor och välbevarade byggnader. 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.