ATM scam in Barcelona

Hold on to your belongings when in Barcelona.

Vad är en resa utan lite drama? Det händer alltid mig förstår ni. Den här gången var inget undantag. Mitt VISA-kort blev nämligen uppslukat av en bankomat i Barcelona. Jag skulle ta ut pengar i en bankomat men när jag stoppade in det hände ingenting och när jag inte kunde avbryta och ta ut kortet fick jag lite panik. Det var en annan kille där som råkat ut för samma och då såg vi att springan för kortet såg lite mysko ut så det var helt uppenbart ett försök till att skimma mitt kort.

Såhär i efterhand borde jag verkligen ha blivit misstänksam när en kille kom fram och ville ”hjälpa till” med att ringa banken. Han slog numret som stod på bankomaten och kvinnan i andra änden bad mig slå in 00 + correction + pinkod + validation för det skulle få ut kortet. Det var ju ganska korkat egentligen men jag fick bara panik och litade på att det var banken jag pratade med, trots att det var han som ringde. Jag hade ju enkelt kunnat ringa från min telefon i stället eftersom att det inte kostar extra. Själv kunde jag inte tänka klart, men min syster förstod ganska snabbt att det var en scam och uppmanade mig att ringa min bank för att spärra kortet asap. Lyckligtvis hade de inte lyckats stjäla några pengar från mig men det hade ju lika gärna kunnat sluta med att jag blev av med flera tusen kronor.

Är det inte typiskt? Sist jag var i Barcelona råkade jag ut för en ficktjuv och den här gången skimning. Jag är numera väldigt medveten om var jag har min väska, att skydda koden när jag betalar eller tar ut pengar, att aldrig låta dem iväg med mitt bankkort, att inte flasha för mycket med värdesaker på metron, inte låta mig bli distraherad av skumma människor när jag använder kortet etc. Vilket kommer från att ha levt i Paris i flera år. Det här däremot tänkte jag inte alls på. Så till dig som ska till Barcelona; var försiktig! Det finns så många sätt för dem att lura naiva turister, som jag då.

Det var ju verkligen tur att jag reste med min familj och inte ensam. Idag kom dessutom mitt nya VISA-kort med posten. När jag handlade igår för de sista kontanterna jag hade så kändes det som förr när man var tvungen att räkna ihop vad varorna kostade för att vara säker på att pengarna skulle räcka. Det är tur att det idag finns Swish, Bank-ID och annat.

Jag hittade en artikel på ämnet som kanske kan vara till hjälp – The 20 most common scams in Spain. Den gäller nog för större delen av världen faktiskt. Många av dem är vanliga i Paris också.

6 reaktioner på ”ATM scam in Barcelona”

  1. Daniel | FlyingDryden

    Hoppsan! Ja, alltså. Förstår att det uppstod panik men skönt att de inte han gå hela vägen och tömma kontot! Men bra, då stryker jag Barcelona från att-åka-till-listan. 😋 (eller kanske inte)

  2. Flög senaste vecka till underbara Nice o pratade med en finsk flygvärdinna som är bosatt i Barcelona, hon har blivit rånad sex gånger där och ändå är hon typ ”local” med spansk man och vet att akta sig. Har hört samma från många andra. Synd då Barcelona verkar annars vara en väldigt vacker stad. Har besökt Nice otaliga gånger, aldrig hänt något där.

  3. Åh vilken tur att du hann spärra kortet i tid! När jag var där för många år sedan satt jag på min handväska när vi var ute och åt. Då var det vanligt att ett litet gulligt barn kom fram som blivit upplärd till ficktjuv i restauranger så det gällde att se upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen