Paris Tips,  Restaurants/Bars/Cafes in Paris

Wining and dining in Paris on a small budget

Jag fick den här frågan av en läsare och jag tänkte att jag lika gärna kan svara i form av ett inlägg. Det är säkert fler av er som skulle vilja veta var man kan gå och äta i Paris utan att lägga ut så mycket pengar på det.

FRÅGA:
Christine, jag och min pojkvän ska till Paris på måndag(!!! :D) och vi kommer inte kunna ta med oss så jättemycket pengar- har du några tips på bra och billiga restauranger för ett par 18-åringar? 🙂

SVAR från mig:
Först och främst finns det en sida som heter lafourchette.com (det går att byta till engelska om man inte pratar franska). Där kan man boka bord på hundratals restauranger direkt via sidan, och få upp till 50 % rabatt på hela notan. Jag och mina vänner använder det ofta och blir sällan besvikna. Dessutom kan man se betyg och kommentarer från folk som besökt stället.
Det som är bra i Paris, är att det till skillnad från Sverige (i alla fall storstäderna) är relativt billigt att äta middag ute. Man kan få en huvudrätt för 15 euro, vilket kanske hade kostat 230 kr i Stockholm. Det är även ofta att de har en ”formule” med antingen förrätt+huvudrätt eller huvudrätt+dessert för 20-30€ beroende på prisklassen på stället. Delar man då på en förrätt och en efterrätt blir det inte så dyrt. Ett glas vin kan du få för 3-6€.
För trevliga barer rekommenderar jag 2:a eller området runt Bastille. Skön avslappnad stämning, och inte speciellt dyrt.

Några ställen jag kan tipsa om:

För klassiskt franskt – Au Pied de Fouet, som jag skrivit om här. Inte särskilt dyrt, men man får räkna med att trängas lite.
Adresser: 45 rue de babylone (7éme) – 3 Rue Saint Benoit (6éme) – 96 rue Oberkampf (11éme)

För japanska nudlar – Hookaido, som jag skrivit om här. Billigt och gott.
Adress: 14 rue Chabanais (2éme)

För goda club sandwichs – Lacombe, ligger ett stenkast från Triumfbågen men man slipper turisterna, har skrivit om det här. En club kostar runt 12€.
Adress: 55, rue des Acacias (17éme)

För mat à la hemlagat och trevlig personal La Cantoche, hemsida här. Lunch med förrätt/efterrätt och huvudrätt för 15€.
Adress: 97, rue Montmartre (2éme)

Övriga tips!

Kika efter skylten med ”Happy Hour”, vilket betyder drinkar till halva priset
Undvik ställen i turistkvarteren (Les Halles, Chatelet, St Michel, Champs Elysées, Opéra…), och menyer som finns på allt från tyska till japanska. Det betyder ofta överpriser, dålig kvalitet på maten och usel service. I Paris är det stor omsättning på kunderna. De behöver inte att folk kommer tillbaka till de typiska turistställena.
Be att få se på menyn innan du beställer och fråga alltid om det kostar någonting om du till exempel ber om extra mjölk till kaffet. De är bra på att lura turister. Och säg för guds skull inte café au lait, säg ”un crème s’il vous plait”. En ”café noisette” är en espresso med lite mjölk.
Om du vill ha något sött till kaffet – beställ en café gourmand. Då får du en kaffe med små mini-desserter (crème brûlée, macaron, fondant au chocolat, pannacotta etc).
Tänk på att det är väldigt formellt i Frankrike, och folk uppskattar artighet. Hälsa med ”bonjour” och säg alltid ”s’il vous plait” när du ber om någonting (=please).
0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.