C'est la vie

Why I’m not moving to Copenhagen

 
Som vi ju konstaterat så har jag just nu ett väldigt flyt med gratisgrejer. Idag stod de på Kastrup och delade ut påsar med en smoothie och muffins på tågperrongen. Kanske borde jag inte skriva så mycket om det? Snart kommer min “streak of luck” ta slut och då kommer jag ångra att jag varit så kaxig med den. Idag gick det dessutom smidigt med tåget hem så DSB får kanske behålla mig ett tag till som pendlare. 
 
Jag får ofta frågan “Varför flyttar du inte bara till Köpenhamn?”, vilken nästan alltid kommer när jag berättar hur lång restid jag har till och från jobbet varje dag (ca 3 timmar t/r). Ska jag vara ärlig så vill jag inte flytta till Köpenhamn. Visst, det hade underlättat i min vardag att slippa åka fram och tillbaka varje morgon och kväll, men fördelarna med att bo i Sverige väger upp nackdelarna.
 
1. Jag vill inte sälja min lägenhet i Malmö och får inte lov att hyra ut den mer
2. Det är nästintill omöjligt att hitta en lägenhet i Köpenhamn
3. Jag får bättre lön när den konverteras till svenska kronor
4. Jag skulle lämna större delen av mitt sociala liv
5. Jag får dra av en ganska stor del av min årliga skatt just för att jag pendlar
6. Standarden på lägenheter är sämre än här och hyrorna är det dubbla
7. Det finns i så fall andra länder jag hellre skulle vilja bo i i framtiden
 
Sedan känner jag också att Danmark inte är landet jag vill bo i. Det finns mycket som jag gillar i Danmark, men även om Köpenhamn bara är en kort tågresa bort, så är olikheterna ganska många ändå. Precis som när jag bodde i Frankrike så finns det flera saker där som jag tycker mindre om, samtidigt känner jag inte att jag kan relatera till den danska kulturen på samma sätt som jag gjorde, och fortfarande gör, till den franska. 
 
Däremot så tycker jag om att Köpenhamn ligger så nära. Det är större och mer levande. Danskarna är även mer avslappnade än svenskar är och det är ganska skönt. Som ni kanske förstått så gillar jag att ha det bästa av två världar.
 
 
//I’m having a streak of luck currently, and today they handed out muffins and a smoothie at the train platform at Copenhagen Airport. I hope I’m not jinxing it now! The train ride (or should I say train RIDES?) home went smoothly too so the train company might just get to keep me as a commuter a while longer.
 
I often get the question, “Why don’t you just move just to Copenhagen?”, which almost always pops up when I tell them how long my journey home is. To be honest, I do not want to move to Copenhagen. Sure, it would have made my everyday life easier, but the advantages of living in Malmö beats the disadvantages.

1. I do not want to sell my apartment in Malmö and am not allowed to sublet it again (Swedish rules)
2. It is almost impossible to find an apartment in Copenhagen and you pay the double for it
3. My salary is way better in Swedish crowns
4. I would leave most of my social life and my family behind
5. I can do pretty generous tax withdrawl because I commute
6. The standard of the apartments are worse than here
7. If I’d move to another country once again I would not choose Copenhagen
 
There is much that I like in Denmark, but even if Copenhagen is only a short train ride away, there are quite a lot of differences between the two Scandinavian countries. Just like during my years in France, there are things that I like more and other things that I like less. The difference is that I don’t feel like I can relate to the Danish culture the same way as I did – and still do – with the French.
 
However, I like being close to Copenhagen and still get that vibrant and big city life on the other side of the bridge. It’s the best of two worlds, and you know by now that I like it that way.

 

0

0 kommentarer

  • Ellinor

    Nu råkar ju Köpenhamn ligga i ett annat land men det finns många som lägger samma tid på pendling mellan hem och arbetsplats, både mellan olika städer, eller ännu värre inom samma stad! Då tycker jag det låter mera legitimt att faktiskt jobba utomlands och "bara" behöva lägga tre timmar på pendling varje dag *haha* Det verkar ju dessutom ha sina uppenbara fördelar 😉

  • Laila

    Hej! Du känner säkert till det, men såg på http://blogg.sydsvenskan.se/pendlarbloggen/2016/02/17/sa-gor-du-for-att-fa-rabatt-pa-pendlarkortet/ att du kan få 500 kr tillbaka på pendlarkortet pga alla förseningar. Kommer automatiskt om du registrerat det på Mina sidor, annars får du själv vara aktiv. Sedan undrar jag om du (eller någon som läser din blogg?) vill skriva mer om hur det är att jobba i Danmark? Jag funderar på att söka jobb i Danmark då där finns en del attraktiva möjligheter, och förstår så klart att det är olika beroende på vilken arbetsplats man har, men en del generella skillnader borde finnas avseende företagskultur, förhållande chef-anställd (hört att de är mer formella än vi?), arbetstider, semesterdagar, lunch (ute, smörrebröd eller medhavd) osv. Så om du kommer på något som inte är alltför utlämnande så får du gärna skriva om det. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *