My Sweden,  Tankar & Funderingar,  Weekend

Våga bryta de sociala koderna

IMG_6995

Jag hade tänkt att jag skulle fota lite från gårdagskvällen men den visionen dog tyvärr efter andra glaset vin. Det var liksom trevligare att bara umgås och prata. Vi blev hursomhelst ett glatt gäng på sju personer som vilt diskuterade allt ifrån yoga och integrering till skygga grannar och fruktiga viner.

Jag bjöd upp min trevliga granne också och hans första impuls var typ att säga att han var sjuk. ”Jag visste ju inte vad som skulle vänta mig?”. Vi är båda med i styrelsen, vi kommer bra överens och han bor i samma trappa. Med tanke på busvädret ute och att han är relativt nyinflyttad så tänkte jag att han kanske satt hemma. Men ni vet, man kan ju inte blanda sig med människor man inte känner här i Sverige. Tänk om någon visar sig vara N-O-R-M-A-L? Vi skrattade ju såklart åt detta och egentligen så är han inte så rädd men det är även en samhällsfråga. De flesta håller sig till sina egna och det syns överallt. På fester står folk ofta i klungor med folk de redan känner, ute på krogen är det sällan att gängen löses upp för att mingla med andra och på caféer ska man helst inte sitta för nära någon annan. Det finns vissa sociala koder man inte ska bryta. Hur många svenskar går till exempel ut på krogen ensamma? Om någon står ensam vid en bardisk så tänker folk… 1. Stackarn har inga vänner 2. Han är säkert stammis 3. Vad är det för fel på honom? När han kanske bara är nyinflyttad och inte vill sitta hemma utan försöker hitta vänner. Tyvärr är det ju ingen som pratar men folk de inte känner vanligtvis. Förutom om de raggar.

Det är så mycket man kommer över av att bo utanför Sverige. Jag kände inte en kotte när jag flyttade utomlands och några månader senare hade jag en hög vänner tack vare att att bytte nummer med trevliga personer jag träffade på fester, events, barer, Svenska Kyrkan, vernissager, via bloggen, en midsommarpicknick, jobbintervjuer och afterworks. Jag har gått på fester eller mingel där jag bara var bekant med värdinnan och inte kände någon annan, för att sedan gå därifrån med tre nya kompisar.

En sak är säker – man lär sig att gå ur sin comfort zone och lägga sina sociala fobier åt sidan när man bor utomlands ett tag.

 

IMG_7002Jag och min fina Julia. Blev så glad att hon kom förbi trots att hon hade jobbat hela dagen och det nästan blåste storm ute. Detta med att hon heter Julia är för övrigt lite förvirrande för mina övriga vänner för det heter nämligen även min syster. Så varje gång jag nämner hennes namn så får jag frågan ”VEM Julia?!”. 

IMG_6992Snapchat of course.

IMG_7000Den här är ju också en riktig goding. Mina vänner har ställt upp otroligt mycket senaste året, men hon här har varit min stora klippa <3

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.