C'est la vie

Vad saknar ni utlandssvenskar från Sverige?

Kära läsare som befinner er i ett annat land eller tidigare bott utomlands, nu får ni chans att lätta ert hjärta och dela med er till mig.

Som utlandssvensk saknar man ofta saker från landet Mellanmjölk. I ren desperation suger man till sig allt som heter sill eller pepparkakor. Man springer till Svenska kyrkan på lucia och köper en mugg med en halv deciliter glögg för 50 spänn, bunkrar upp med lingonsylt och polarbröd på IKEAs matbutik eller blir alldeles lyrisk när det kommer ett paket med poststämpel ”Sverige” i hopp om att det ligger en påse Gott och Blandat innuti. Som man slukar på mindre än 4 minuter.

Vad saknar ni från Sverige? Eller ni som bott utomlands tidigare?

0 kommentarer

 • Linnéa

  jag saknar att veta de sociala koderna. Fika, semesterdagar, jämställdhet. Sen saknar jag choklad, lakris, plockgodis, dippsåser och såser överhuvudtaget. Miljötänk och återvinningstationer. Den svenska staduppbyggnaden som tillåter att man kan cykla, gå och åka bil.

 • Debbie

  Jag spenderade stora delar av min uppväxt i Usa, och då minns jag att jag saknade lösgodis, potatis och smör! Sånt som inte smakade "som det ska" liksom 😉 Men väl här saknar jag ju saker som aldrig blir lika gott i Sverige som där. Typ Chocolate chip cookies, det går verkligen inte att få till lika goda här!

  Ja 😊 Skönt att få glömma för en stund, och skratta som om allt var bra. Den jobbigaste stunden är på morgonen, när jag vaknar mår jag illa och har sån total ångest så jag inte vet var jag ska ta vägen. Helt läskigt, fattar inte varför. Vaknar som om jag haft en mardröm, eller så är det bara att mitt inre hoppas att det är precis vad det var. Men ja, det är positivt med vänner och familj. Har insett nu hur otroligt många vänner jag har som jag på något vis inte förstått innan. Har fullt upp med fika numera 😉 Tack tjejen, hoppas din vecka också blir toppen!

 • Jennifer

  jag blev helt besatt av svensk ost när jag bodde i London, deras ost smakade inte som vår och jag är normalt inte ens förtjust i ost. Förutom det så saknade jag saltlakrits och att kunna utrycka min humor fullt ut. De sociala koderna är annorlunda trots att de verkar vara lika oss och det är lätt att känna sig vilse ibland.
  Sen fanns det massor av saker i England som jag saknar nu när jag är tillbaka i Sverige och inte längre har tillgång till.

 • Sandra

  Jag har oftast saknat mejeriprodukter framför allt, gott bröd som håller ett par dagar (baguette-dieten i Paris blir rätt tråkig efter ett tag), dillchips!! Remouladsås brukar jag också sakna, fick tag på det i usa men det blev 8 dollar flaskan :s Tack och lov för Ikea säger jag bara!

 • Malin

  Jag saknade nog aldrig något ätbart när jag bodde i Frankrike. Jag menar, jag bodde i ett land där man åt croissanter till frukost – heaven! 😉

  Däremot kunde jag sakna mycket av de svenska "systemen" – att saker funkar och när de inte gör det krävs det inte fyrtio man för att lösa problemen. När jag bodde på Cypern saknade jag verkligen människors respekt för att komma i tid! Gah, det tog ett tag att förstå att Cypriotisk tid alltid var relativ.

 • louise

  Jag saknar att kunna hyvla en skiva ost på en limpmacka, något som knappast skulle klassas som en fransk frukost. Dessutom saknar jag den svenska renligheten, att ha toa och badrum i samma rum, svenska skolsystemet och svensk jul!

 • Isabelle

  Efter 12 ar utomlands saknar jag inte svenska produkter langre (bor i Sverige just nu och saknar mer franska produkter). I borjan saknade jag brod, smor, ost, filmjolk, prinsesstarta… Idag uppskattar jag naturen, den rena luften, organisationen, och arligheten. Tror aldrig att jag slutade sakna den svenska naturen… att den ar vild och orord.

 • Lisa

  Saknar inte sa mycket längre, det har gatt sa lang tid. Men ok, svenskt smagodis är svart att sla! Nu saknar jag mest franska grejor och när jag var i Stockholm sist sa blev jag helt salig när jag hittade min favvo yogurt fran Frankrike som inte finns i Polen. Mamma tyckte nog att jag var lite konstig 😉

  Pa sommaren saknar jag naturen, att kunna cykla och bada och allt det där.

 • Christine

  Isabelle: Jo den svenska naturen är ganska oslagbar! När vi väl har fant väder så är det underbart och betydligt mer behagligt än en svettig dag i Paris med 35 grader 😉 Håller med om ärligheten och prinsesstårta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.