Paris,  Travels

Saint-Germain-des-Prés

Någon annan än jag som är lite deppig över denna plötsliga återkomst av vintertemperaturer? Enligt SMHI ska det vara blåsigt, regnigt och 8-11 grader en vecka framåt. #notsoblessed. Jag vaknar till solsken och just när jag fått upp hoppet om en härlig vårdag så kommer mörka moln och förstör min tiIllvaro. Igår var en sådan där dag då jag helst hade velat ligga under mitt duntäcke och se på film. Kastvindar som ilsket piskade regnet sidleds medan jag försökte täcka alla potentiella ingångar för blåsten att leta sig in mellan klädesplaggen. Jag hatar glipor. Dessutom var jag som sagt både trött och omotiverad. Det var som en kompis skrev på Instagram, ”Det känns som en måndag på måndag”. Oh yes. Precis så kändes det. Med några tacksamma solglimtar här och där.

Nu är det i alla fall tisdag och jag tycker att vi kikar tillbaka i researkivet i stället för att gnälla om en dag som redan är historia. På en halv sekund har vi förflyttat oss ner till Paris. Det var kanske inte mycket varmare då och några regndroppar föll medan jag flanerade omkring i le 6éme arrondissement, men omgivningen var för vacker för att det skulle vara någon mening att vara bitter över lite regn.

Dessa bilder är från besöket i november, och alltså den senaste gången jag var där. Eftersom att jag har en vän som bor i Boulogne där jag ibland övernattar när jag är i Paris, så föll det sig naturligt att jag skulle hamna i södra delen av stan. Metrolinje 10 går nämligen från den västra närförorten Boulogne-Billancourt rakt genom arrondissementen 15, 7, 6, 5 och 13 fram till Gare d’Austerlitz som ligger precis vid floden Seine i sydöstra delen av staden.

Under de åren jag bodde i Paris var jag sällan i området kring Saint-Germain-des-Prés men det är faktiskt ganska trevligt att upptäcka gator och kvarter som jag tidigare endast besökt lite flyktigt.
Rîve Gauche – alltså sydväst om floden Seine – är känt för sina många konstgallerier, antikaffärer och kaféer som till exempel Café de Flore eller La Palette där bland annat Picasso och Hemingway brukade hänga under Les Années Folles på 1920-talet.

Jag var på ett bröllop för flera år sedan där de hade ett sådant där macaron-torn i stället för en vanlig bröllopstårta. Det var väldigt uppskattat av mig. Jag tror att jag norpade år mig några fler än vad som egentligen var socialt accepterat av en utlänning bland ett gäng fransoser. Fast vad gör det om hundra år, eller nu, sju år senare.

Claus, ett av mina favoritkaféer i Paris. Det finns ett par stycken i stan och den i Saint Germain ligger på 2 rue Clément.

Byggnaden med kupolen rakt fram på den här bilden ovan är Palais du Luxembourg, och bakom den ligger den stora parken Jardin du Luxembourg. Det finns så otroligt många vackra palats och kyrkor i Paris.

Nu längtar jag verkligen efter nästa besök. Det är bara två månader till dess. Någon som varit där nyligen och som har något att tipsa om att se eller göra? Jag är inte lika ”à jour” längre av förklarliga skäl. Jag har mina favoritställen dit jag går varje gång, men det är alltid kul att upptäcka nya smultronställen.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.