Living abroad

Paris on public transportation

 

Ännu en vardagsbild från Paris – metron. Alla de morgnar när jag stod som en packad sill på linje 13. Man kan tro att det alltid är glamoröst att bo i Paris, men på metron är vi alla lika sorgliga, desperata och sunkiga. Det knuffas och armbågas fram. Alla svettas och suckar uppgivet samtidigt som de mumlar någonting i stil med ”putain fait chier…” åt deras egna korkade beslut att ta metron i stället för bussen. Till och med barnvagnar trycker de in, som om det vore helt normalt att folk ska stå med överkroppen i en omänsklig position lutades över deras ungar. De ska ju med till varje pris. 

Det börjar med att man tänker ”nej, jag vägrar bete mig som en av dem, som trycker in sig”, som om det vore sista tåget till månen för att världen är på väg att gå under. Sedan inser du att du kommer få vänta 2-3 tåg varje morgon innan du till slut får plats. Då är det var man (eller kvinna) för en själv. Du trycker in dig där det finns en lucka och säger lite generat pardon, excusez moi till personen bredvid som tvingas ge upp sin perfekta position precis vid dörren. För om inte du tar platsen, så gör någon annan det. Du måste ju med, till varje pris. Annars får du vänta tre tåg till innan du kommer hem till din lilla studio på 12 kvm som luktar mögel. 

Fast det gör ingenting. Du bor ju i Paris. Det är värt det. I alla fall vissa dagar. 

Topp 5 tips till metro rookien:

1. Undvik den helt i rusningstid, vilket är mellan ca 8.30-10.00 och 18.00-19.30. Om du inte verkligen måste, åk inte med linje 4 och 13.

2. Håll koll på väskan och ha inte plånboken i jackfickor som inte kan stängas. Ficktjuvar kan sniffa till sig turister som har no clue.

3. I biljettkassan kan man få en liten pocket metro map, som även har en karta över bussar och RER-linjerna (som bl. a. tar dig till Versailles och Disneyland). Hjälpte mig mycket i början för att lära mig metrosystemet. 

4. Om du inte vill bli utskälld av bittra parisare, stanna för guds skull inte för att läsa din Galeries LaFayette-karta framför dörrarna. Gå alltid åt sidan direkt.

5. Åk linje 6 från Passy till La Motte Piquet. Den går ovanför jorden och du får en fantastisk utsikt över Eiffeltornet. Magiskt även för en inbiten Paris-bo. Sedan kan man passa på att strosa på rue de Commerce där det finns en massa butiker, eller promenera bort till Eiffeltornet som ligger ca 500 meter från metrostationen La Motte Piquet.

 
0

0 kommentarer

  • Emelie - Lever drömmen i Paris!

    Haha, jag känner igen mig så! Förutom det faktum att jag börjat knuffats redan från början – van Stockholmspendlare, som jag är. Samma där, armbågar och tryck på bara. Var man för sig själv. Tycker det är rätt stärkande samtidigt som det verkligen inte är en favorittid på dygnet. Tur att jag går som mest. Och visst är linje 6 superhärlig? Sedan kanske jag har haft tur, men jag har aldrig fått något stulet på tunnelbanan, trots att jag hör hur vanligt det är. Får väl tacka och bocka bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.