På hundraårigt konditori

Jag sitter på Konditori Hollandia just nu. Det är Malmös äldsta kafé som daterar ända tillbaka till 1903. Här hänger kristallkronor i taket, sofforna är klädda i röd sammet och medelåldern på klientelet är troligtvis 55 år. Tänk så coolt att det för mer än hundra år sedan satt fint folk här och drack sitt kaffe i långa klänningar, och finkavajen. En kvartett väldigt stilfulla seniora damer sitter vid bordet bredvid mig och pratar om starr, barnbarn och hudvårdsprodukter. Jag tänker ofta på hur språket förändrats genom åren. Jag skulle tro att de är omkring 70 år, kanske lite äldre, och precis som min mamma (hon är född i Stockholm och trots att hon bott i Skåne sedan 1979 uttalar hon många ord väldigt uppländskt/stockholmskt – typ ”schuuuu” i stället för sjuuu) talar de korrekt och artikulerar på ett helt annat sätt än många i den yngre generationen gör idag.

Tänk att barn och ungdomar pratade så för hundra år sedan? Jag vill i alla fall tro att de inte använde ord som ”banga”, ”palla”, ”fett soft” eller ”ballt”. Då svarade de troligtvis artigt ”Ursäkta mig, magistern” eller ”Får jag lov att ta en kaka till, mor?”. Idag ber ungarna lärarna att ”chilla” och säger till sin curlande mamma att de ”pallar shi”. Ungefär så. Jag vet inte. Kanske var det bättre förr? Förutom det där med att två procent dog av Spanska sjukan och att det inte fanns något Spotify.

På tal om genialiska musikuppfinningar så måste jag tipsa om en modern låt som i alla fall ger mig lite positiv energi i novembermörkret – Calm Down med Rema & Selena Gomez. Idag har jag gått runt med en molande huvudvärk och känt mig sååå trött. Det är väl inte så konstigt när Malmö just u är nedtryckt av ett grått molntäcke. Vi får helt enkelt stå ut tills vi får se solen igen. Eller så kanske jag lyckas övertala M att flyga söderut i december. Det är antingen det eller solarium och ljusterapi känner jag.

Emellanåt sätter vi på den här grymt sköna låten på hög volym, sen fuldansar vi i köket like no one’s watching. Gör det du med! Snart har jag nog lyssnat sönder den här låten. Jag bävar inför stunden då jag inser att låten inte skänker samma känsla längre.

Nu ska jag gå och möta mamma för att byta en födelsedagspresent som inte riktigt passade mig. Jag tänkte även hitta lite fint julpynt som jag kan dekorera lägenheten med i helgen. Om det är grått ute får man skapa ljus inne.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen